top of page

20 Yaş Dişleri ve Gömülü Dişler



15 ile 20’li yaşların sonlarına kadar gelişimini tamamlayan ağız içinde bulunan 3. büyük azı dişlerdir. Doğru şekilde çıkan 20 yaş dişleri çiğnemeye de yardımcı olur. 20 lik dişler eğer düzgün hizalanmadıysa diğer dişlere ya da bazen çene kemiğine de zarar verebilir. Ayrıca her 20 yaş dişin çekilmesi de zorunlu değildir. Çekilme durumunda ağrı şikayet ve ne kadar gömülü olduğuna bağlı olarak hekim tarafından çekime karar verilmesi gerekir.


Fakat çürük olan 20 yaş dişleri mutlaka çekilmelidir. Gömülü 20 yaş dişleri çıkmaya çalışırken şiddetli ağrılara neden olabilir.


GÖMÜLÜ DİŞ NE DEMEKTİR?

Doğal diş sürme zamanları geldiği halde çene kemiği içinde kalıp çıkamayan dişlere gömülü diş denir. Çoğunlukla 20 yaş dişleri ve köpek dişleri (kanin) genellikle çene kemiği içinde gömülü kalabilmektedir.


Bazı durumlarda kanin (köpek ) dişleri ortodontik tedavi ile olması gereken konumlarına sürdürüle bilmektedir. Ama bu işlemin yapılmadığı durumlarda ya da diğer dişlere zarar verdiği ya da enfeksiyon kaynağı olduğunda bu dişlerin çekilmesi gerekmektedir. Bu işlem küçük cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilebildiği gibi her 20 yaş dişinin cerrahi operasyon ile alınması gibi bir şart yoktur. Klinik ve panoromik röntgen muayeneleri sonucunda diş hekiminizin karar vereceği şekilde tedavi uygulanacaktır. Zaten her 20 yaş dişinin çekiminin zor olduğu doğru değildir. Çekilecek olan 20 yaş dişinin konumu şekli ya da gömülü olup olmadığı çekimin ameliyatla alınıp alınmayacağına karar verilmesini sağlar.


20 YAŞ DİŞLERİNİN ÇIKTIĞINI NASIL ANLARIZ?

Ağzımızda, çenemizin her iki tarafında yer alan sıralı 3 büyük azı dişi olur. 3. büyük azı dişlerinin en sonundaki 20 yaş dişidir. Her ağızda 4 tane 20 yaş dişi bulunur. En doğru yöntem bir diş hekimine muayene olmaktır. Eğer çenenizin arka tarafında bir basınç, çeneyi açma ve kapama sırasında bir ağrı ve zorlanma hissediyorsanız bir diş hekimine görünmenizde fayda vardır.


20 YAŞ DİŞ ÇEKİMİ SONRASI DİKKAT EDİLECEKLER

Çekim sonrası ağzınızı su ile çalkalamayınız. Eğer çalkalarsanız çekimden sonra iyileşmeyi sağlayacak olan kan pıhtısının oluşumunu engeller ve çekim yarasının daha geç iyileşmesine neden olursunuz.

Çekim yerine konan steril gazlı bezi - 30 dakika sıkıca bastırarak yerinde tutunuz. Bu tamponun yerine kesinlikle başka bir şey koymayınız.

Sızıntı şeklinde kanamanız olabilir. Bu gayet normaldir kanama 24 saat arasında bir süre devam edebilir. Kan tükürdüğünüzü boyayacağı için kanamanızın fazla olduğunu düşünüp paniğe kapılmayın. Sızıntı şeklinde kanamanız ve ağzınıza kan tadı gelmesi gayet normaldir. Eğer çok kanamanız olursa hekiminize başvurunuz.

Ağrınızın olması gayet normaldir ağrı kesici alabilirsiniz (asprin hariç: çünkü asprin kanı sulandırdığından kanamayı artırır). Uyuşukluk geçmeden önce ağrı kesici almak yararlı olacaktır.

Ağız hijyeninizin iyi olmaması ve çok fazla sigara içilmesi alveolit "kuru boşluk iltihabı" denilen bu durumun oluşmasının en önemli sebeplerindendir.

24 saat süreyle sigara içmeyiniz ve alkollü içkilerden kaçınınız.

Diş çekimi yerine dilinizi ya da herhangi bir aleti sokup kurcalamayınız.

Diş çekiminden sonra uyuşukluk geçene kadar bir şey yemeyiniz.

Çok sıcak ve soğuk gıdalar yemeyiniz ve içmeyiniz. İlk 24 saat içinde sıvı ve çiğnemeye gerek olmayan yumuşak ve ılık gıdalar alınız.

Diş çekimi sonrası mümkünse başınızın altına yüksekçe bir yastık koyup, başınızın kalp hizasından yukarıda kalmasına dikkat ediniz.

Diş çekimi normale göre zor olduysa; mutlaka çekilen diş bölgesine dışarıdan 8 saat boyunca 5-10 dakika süreyle buz tatbiki yapmalısınız. Şiş ve morarma buz tatbiki ile önlenmiş olacaktır.

Cerrahi müdahale ile diş çekimi yapıldıysa; şişlik olabilir. Bu normaldir.

Dikiş atıldıysa; dikişler 7 ila 10 gün içerisinde alınmalıdır. Dikişler ağızda iken dilinizi o bölgeye götürmemeye ve dikişlerle oynamamaya özen gösteriniz.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page