Bazen ailelerin en sağlıklı bireylerinde de sorunlar ortaya çıkabilir, bu durum aile üyeleri arasında gergin, yıpratıcı ve üzücü etkileşimler ile sonuçlanabilir. Küçük yıpranmalardan derin kızgınlıklara, suçluluk hissi, hayal kırıklıkları ve öfkeye kadar en yoğun duyguları ortaya çıkarabilir.
Aile üyeleri, ideal olarak her zaman için birbirine karşı koşulsuz güvenen kişilerdir, birbirlerinden güç ve destek alırlar, birlikteyken rahat ve yakın hissederler, düşünce ve duygularını açıkça paylaşabilirler.
Gerçekte ise, bu beklentiyi yüzde yüz sağlayan az sayıda aile vardır. Birçok aile, stres, kaygı, öfke, yalnızlık, kriz, ayrılık, yanlış anlama, iletişimsizlik, karşılanmamış beklenti ve ihtiyaçlarla ilişkili olarak idealden uzaktır.
Aile sorunları, hafif düzeyden yoğun şiddetli düzeye kadar her ailede görülebilmektedir. Bu sorunlar; ekonomik nedenler, üzüntü, alkol ve madde bağımlılığı, çocuk ve ergenlerde davranış sorunları, ders başarısızlıkları, ayrılma, boşanma, kronik hastalıklar ve ya belirli stresli olaylardan kaynaklanabilir. Sorunların kaynağı ne olursa olsun, her aile bireyinin işleyişini büyük ölçüde etkileyecektir. Bu süreçte aile üyeleri birbirleriyle sağlıklı bağlantı kuramazlarsa, gerginlik her bireyin psikolojik ve bedensel sağlığını, ilişkilerini ve günlük rutin işlerini yapma kapasitesini bozacaktır.
Sonuç olarak, tekrarlanan aile çatışmaları, çocuklarda davranış sorunları, ruhsal durum dalgalanmaları, depresyon ve kaygı bozuklukları gibi sorunlar oluşabilmektedir.
Neyse ki, aile sorunlarını çözmek için ailedeki herkesin işbirliği ve katılımını sağlayabilecek, aile üyelerinin bağlarını ve etkileşimlerini güçlendirebilecek çok etkili yöntemler bulunmaktadır.
Aile Sorunları İçin Danışmanlık
Aile danışmanlığı, ailelerin sorunlarını çözmelerine destek olmak için geliştirilmiştir. Danışmanlık süreci genellikle kısadır. Ailenin iletişim biçimlerinin yanı sıra aile yapısını etkileyebilecek herhangi bir bireysel sorunu da değerlendirir. Danışmanlıkta, aile üyelerinin birbirlerini daha iyi anlama, etkili iletişim kurma, sorun çözme becerisi geliştirme, kriz durumlarla başetme ve değişim için daha aktif çaba göstermesi sağlanır. Aile üyeleriyle birlikte ortak görüşmeler yapılabileceği gibi bireysel seanslarda yapılabilir.
Comments