top of page

Ayrıntılı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrason – Detaylı Ultrason) ile bebekte nelere bakılır?


Ayrıntılı ultrason muayenesi bebekteki kusurların tespiti yanında annenin rahim damarlarındaki kan akımının değerlendirilmesi ve rahim ağzı uzunluğunun değerlendirilmesi için bir fırsattır. 18-22 haftalar arasında ölçülen rahim ağzı uzunluğu erken doğum riski olan hastaları belirleyebilir ve erken önlem alınması için bir fırsat yaratabilir.

Anne karnındaki bebeklerde ne sıklıkta anormallik (sakatlık) izlenir ?

Yüz gebeliğin yaklaşık ikisinde (%2-3) bebekte anomali (anormallik, sakatlık) vardır. Ancak bazı durumlarda ( çoğul gebelikler, akraba evliliği, tüp bebek (IVF) )bu oran daha yüksek olabilir.

Ayrıntılı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrason – Detaylı Ultrason) ile bebekteki yapısal anomalilerin (anormallikler, sakatlıklar) tamamı tespit edilir mi?

Ayrıntılı ultrasonografi (ikinci düzey ultrason – detaylı ultrasonografi) performansını etkileyen faktörler mevcuttur. Bunlardan en önemlisi ultrason tetkikini yapan doktorun tecrübesi ve bilgisidir. Ayrıca annenin cilt altı kalınlığı ve bebeğin pozisyonu ve ultrasonografi cihazının kalitesi de saptama oranını etkileyen faktörlerdir. İdeal şartlarda ve tecrübeli bir hekim tarafından yapılan ayrıntılı ultrason muayenesinde bile bebekteki kusurların ancak %70-80’i tespit edilebilir. Bunun sebepleri bebekteki bazı kusurların ayrıntılı ultrason yapıldığı haftalarda daha bulgu vermemiş olması (özellikle beyin ve kalp anormallikleri), çok zor ve çok nadir görülen hastalıkların olmasıdır.

Bebekteki bazı doğumsal kusurlar ilk belirtilerini doğum sonrası (erken veya geç) dönemde bile verebilirler.

Ayrıntılı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrason – Detaylı Ultrason) sonucunda normal bulgular saptanırsa bebekte genetik hastalık olma ihtimali ortadan kalkar mı?

Ayrıntılı ultrasonografi (ikinci düzey ultrason – detaylı ultrasonografi) ile sadece incelemenin yapıldığı haftadaki bebeğin yapısal durumu değerlendirilir. Yani normal bir sonuç bebeğin o haftadaki gelişimine göre normal olduğu anlamına gelir.

Unutmayın anne karnındaki bir bebeğin bazı organları (özellikle beyin) daha olgunlaşmamıştır ve gebeliğin sonuna kadar değişmeye devam edecektir !!!

Ayrıntılı Ultrasonografi (İleri Düzey Ultrason – Detaylı Ultrason) ile Down sendromu hakkında bilgi edinilebilir mi?

Detaylı ultrason sırasında aslında kendisi bir sakatlık olmayan yani normal insanlarda da görülebilen ancak Down Sendromlu bebeklerde daha sık görülen bazı bulgulara da bakılabilir. Bunlara Down sendromu belirteçleri (soft markerlar) adı verilir.

Ense kalınlığı (nukal fold) ölçümü

Burun kemiği ölçümü

Bacak (femur) ve kol (humerus) kemiği ölçümleri

Aberran Sağ Subklavian arter (ARSA) mevcudiyeti

Barsakta (hiperekojen barsak) veya kalpte parlaklık (intakardiyak ekojen odak) olması

Böbrekte genişleme (renal piyelektazi) olması

Beyinde kistik yapılar (koroid pleksus kisti) olması

Göbek kordonunun iki damarlı (tek umbilikal arter) olması

Down sendromu belirteçleri (Soft marker) saptanmayan bebeklerde Down Sendromu ihtimali azalır. Ultrason tetkikinde herhangi bir bulgu saptanmaması ihtimalleri azaltsa da bebeğin genetik olarak tamamen normal olduğu veya Down Sendromlu bir bebek olmadığı anlamına gelmemektedir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page