top of page
Yazarın fotoğrafıDt. Mehmet Sıtkı Tuncay

Ağız kokusu (Halitosis) nedir?


Ağızdaki çirkin ve rahatsız edici kokuya kısaca ağız kokusu veya 'halitosis' denir. Ağız kokusu tek başına hastalık olarak tanımlanamaz, fakat önemli hastalıkların ön habercisi olabilir. Patolojik dediğimiz hastalıksal kaynaklı ağız kokusu bu sınıftandır, bir de fizyolojik olarak tabir ettiğimiz sağlıklı bireylerde dahi olabilen ağız kokusu vardır. Yediğimiz yemekler kaynaklı yada sabah uyandığımızda oluşan ağız kokusu, fizyolojik ağız kokusudur ve bir hastalık belirtisi değildir.

Kötü ağız kokusu (halitosis) kişinin çevresindeki insanlarla iletişimini olumsuz etkilediği gibi, kişide sosyal baskı ve özgüven sorunu oluşmasına da neden olmaktadır. Hastalar genellikle çevresindekilerin ikazı ile ağız kokusu için diş hekimlerine başvururlar. Hastaların, diş hekimlerine en sık başvuru nedeni diş çürükleri ve periodontal hastalıklardan sonra , ağız kokusudur. Halitosis nedeyse toplumun yarısında görülmesine rağmen çok az hasta tedavi için diş hekimine gelmektedir.

Ağız kokusunu açıklayan ağız kaynaklı bir neden yok ise, burun yollarının tıkanmasın yada geniz eti diye tabir edilen farinks tıkanıklıkları ağız solunumuna yol açar. Ağız solunumu ağız içi kuruluğa neden olduğu için sadece halitozise neden olmaz dişlerin yeterince temizlenmemesi nedeniyle diş çürüklerine neden olacağı mutlaka akla getirilmelidir.


Ağız kokusu kimlerde görülür?

Ağız kokusu orta yaş grubunda ve erkeklerde daha sıklıkla görülmektedir. Ayrıca ileri yaşlarda kullanılan diş protezleri, tükrük akışındaki azalma ve sistemik hastalıklar halitosise neden olur.


Ağız kokusu nedenleri nelerdir?

⦁ Yediğimiz yemekler sonrasında yada uyanınca oluşan ağız kokusu; fizyolojik ağız kokusu olarak tanımlanır ve bir hastalık belirtisi değildir. Bunun dışında meydana gelen ağız kokusu genellikle bir hastalık belirtisi olarak kabul edilir ve patolojik ağız kokusu olarak tanımlanır.

⦁ Diş aralarında biriken plak ve yemek artıkları; sadece diş fırçalama yeterli olmaz mutlaka diş ipi kullanılmalıdır. Diş fırçalamanın yanından diş ipi kullanmak bu sorunun çözmede büyük katkı sağlar.

⦁ Sigara kullanımı; sigara kendi kötü kokusunun dışında, neden olduğu diş ve dişeti hastalıkları halitosize nedendir. Sigaranın kendi kokusu 24 saat devam eder. Ayrıca aşırı sigara kullanımı dil üzerinde tüylenme ve kıllanmalara yol açar, buda gıda ve plak birikimine ('dil pası' diye adlandırılır) yol açar.

⦁ Dil pası; dilin üzeri kahverengi bir pas benzeri bir tabaka ile kaplandığında burada bulunan ve özellikle sülfür bileşikleri oluşturan bakteriler de ağız kokusu yapmaktadır. Dilin fırçalanması dil pasının ortadan kaldırılması için çok önemlidir.

⦁ Diş plağı, diş taşı, diş eti hastalıkları; Bu sorunlar diş hekimleri tarafından kolaylıkla giderilebilirler. Yılda en az bir kez diş taşı temizliği dişeti sağlığı açasından çok önemlidir.

⦁ Reflü, gastrit, ülser gibi mide problemleri; sindirim sistemi (gastrointestinal sistem) rahatsızlıkları kötü ağız kokusu nedenlerinin en yaygın görülen sebeplerinden birisidir. Özellikle mevsim geçişleri diye tabir edilen bahar aylarında görülme sıklığı çok yükselmektedir. Hastalar genellikle ağız kokusu şikayeti ile diş hekimlerine başvururlar ancak ağız kokusundan ziyade nefes kokusu ile karıştırılmaktadır. Bu problemler için genel cerrahiye başvurup endoskopi önerilmektedir.

⦁ Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları(ÜSYE), faranjit, sinüzit; bu tür rahatsızlıklar geniz akıntısına neden oldukları için yine çok sık görülen ağız kokusu nedenlerindendir. Bunun ayrımı iyi bir şekilde tespit edilip KBB (Kulak, Burun, Boğaz) uzmanına yönlendirilmesi en uygun olanıdır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

VARİKOSEL

Comments


bottom of page