Çocuklarda bağışıklık sistemi, özellikle kış aylarında grip ve nezle gibi hastalıkların hayatımızın ayrılmaz parçası olduğu dönemlerde olumsuz yönde etkilenir. Bu dönemde bağışıklık sistemi güçlendirici bazı yollarla çocuklarımızı hastalıklara karşı korumamız mümkündür.
1 -Bağışıklık sistemi dostu taze mevsim sebze ve meyveleri ile dengeli ve sağlıklı beslenme: Havuç, yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı vb), portakal, kivi, çiğ kuru yemişler ve sarımsak bağışıklık sistemi destekleyici vitamin C, mineral ve karoten içeren sebze ve meyvelerdir. Vücutta enfeksiyon ile savaşan akyuvar sayısını artırırlar. Virüsleri bloke ederler. Bu besinleri tüketen çocuklar ilerleyen yaşlarda kronik hastalıklar ve kalp hastalıklarına karşı da korunmanın temellerini atarlar. Çocuğunuza her gün 5 ölçü* meyve ve sebze yedirmeye gayret etmenizi öneriyoruz.
2-Bol sıvı tüketin. Vücudunuzu susuz bırakmayın.
3-Uykuda geçen zamanı artırın: Yetişkinler üzerinde yapılan araştırmalar, uyku eksikliğinin insan vücudunu hastalıklara açık hale getirdiğini ve bağışıklık sistemi savunucuları olarak bilinen, mikrop ve kanser hücreleri ile savaşan hücreleri azalttığını göstermiştir. Aynı şey, çocuklar için de geçerlidir. Özellikle yuvaya giden ve yoğun aktivite yapan çocuklar, gündüz uykularını kaçırabilmektedir. Yenidoğan 18 saat, küçük çocuk en az 12 saat ve okul öncesi çocuklar da ortalama 10 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz uyuyamayan veya az uyuyan çocukları erken yatırmaya çalışın.
4-Bağışıklık sistemi ve Anne sütü: Anne sütü, bağışıklık sistemini güçlendirecek içeriğe sahiptir. Ayrıca bebeklerde ve çocuklara zeka gücünü artırır, insülin direncine karşı koruyucudur. Bebeklerin en az 6 ay – 1 yıl süresince emzirilmesi Amerikan Pediatri Akademisi tarafından tavsiye edilmektedir. Eğer bu süre mümkün değil ise, hiç değilse ilk 2-3 ay emzirerek bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirin.
5-Ailece spor yapıp hareket edin: Çocuğunuza hayat boyu sağlıklı yaşam alışkanlığı kazandırmak için ona siz de iyi bir örnek olmalısınız. Onunla beraber hareket edin. Örnek olarak bisiklete binin, yürüyüşe çıkın, basketbol veya tenis oynayın.
6-Bakterilere karşı korunun: Bakterilere karşı korunmak bağışıklık sistemi üzerinde teknik anlamda bir etki sağlamaz. Ancak çocuğun bağışıklığı üzerindeki stresi azaltır. Çocuğunuza düzenli ve sık şekilde el yıkama alışkanlığı kazandırmak bu açıdan değerlidir. Özellikle yemek öncesi ve sonrası, dışarıdan eve geldiğinde el yıkamak ilk yapılacak şey olmalıdır. Sokakta iseniz ıslak mendil de kullanılabilir.
7-Antibiyotik kullanımını azaltın: Çocuğunuzun her ufak nezle ve soğuk algınlığında doktorunuzdan antibiyotik reçetesi yazmasını istemeyin. Antibiyotikler bakteri kaynaklı hastalıklara iyi gelir, oysa çocuklarda hastalıkların çoğu virüs kaynaklıdır. Ayrıca antibiyotik yazmak isteyen doktorlara da ‘Gerçekten bu gerekli mi?’ diye sormayı ihmal etmeyin.
Çocuğunuzun yanında sigara içilmesini önleyin!
Sigara dumanı içerisinde 4000 kadar toksin vardır. Bunlar vücuttaki hücreleri öldürür. Çocuklar daha sık nefes aldıklarından, büyüklere oranla dumana karşı daha hassaslardır, daha çok ve çabuk etkilenirler. Bu sebeple çocuğunuzun yanında sigara içilmesini mutlaka önleyin. Eşiniz veya siz sigara içiyor iseniz, çocuğunuz için bırakmak geçerli bir sebep olabilir.
Burada yazılı bilgiler tümüyle öneri niteliği taşımaktadır, siz yine kendi çocuğunuzu en iyi tanıyan çocuk doktorunuza başvurmayı ihmal etmeyin.
* ölçü=küçük çocuklar için 2 yemek kaşığı, büyük çocuklar içinse 1 fincan olarak düşünebilirsiniz.
Comments