top of page

BAŞ-BOYUN TÜMÖRLERİNDE LAZER KULLANIMI


Kulak burun boğaz hastalıkları alanına giren baş-boyun kötü huylu tümörleri, vücuttaki diğer kanserler arasında önemli bir yer tutar. Çoğunlukla erken bulgu vermeleri ve küçükken görülebilir bölgelerde ortaya çıkmaları sebebiyle tedavilerinden iyi sonuç alınabilen tümörler arasında sayılırlar. En sık görüldükleri bölgeler dudak, ses telleri, dil, yutak, bademcik ve geniz bölgesi, yanak, tükürük bezleridir.

Lazer cerrahisi, özellikle ses teli ve gırtlak kanserlerinde yaygın olarak kullanılabilirler. Ayrıca dil ve dil kökü ile ağız içindeki diğer bölgelerde de kullanılabilirler.

Öncelikle tümörün (kitlenin) iyi veya kötü huylu olduğunun belirlenmesi gerekir. Çok küçük kitlelerde bu işlem kitlenin tamamının çıkarılması, daha büyük tümörlerde ise bir kısmının çıkarılması ve patolojik incelemeye tabi tutulması ile yapılır. Biyopsi denilen bu işlem klasik metodla veya lazerle yapılabilir.

Teşhis konduktan sonra tedavi aşaması planlanır. İyi huylu tümörlerin çıkarılması daha kolay ve az riskli girişimlerdir. Kötü huylu olanlarda ise tümörün büyüklüğü yeri ve yaygınlığına bağlı olarak cerrahi, radyoterapi (ışın) ve kemoterapi seçeneklerinden bir veya bir kaçı tercih edilir.

Lazer hem biyopsi hem de tümörün tam çıkarılması işlemlerinde kullanılabilir. Seçilmiş vak’alarda değişik lazerler kullanılabilir. Lazerin avantajları kansız bir cerrahiye imkan vermesi, hassas bir şekilde kesi veya işlem yapılabilmesi, cerrahinin kısa sürmesi, hastanede kalış süresinin kısa olması olarak sayılabilir. Aynı cerrahi lazer yerine klasik cerrahi teknikle yapıldığında meydana gelebilecek komplikasyonlardan da kaçınmak mümkün olabilmektedir.

Klasik cerrahilerden sonra yaranın dikişle, greftle veya fleple kapatılması gerekirken, lazer uygulanan bazı bölgelerde bunlara ihtiyaç kalmamaktadır. Özellikle seçilmiş erken evre gırtlak kanserlerinde hem dışarıdan kesi yapılmadan, hem de boyunda nefes borusuna delik açılmadan tümörün çıkarılması mümkün olabilmektedir. Hastanemizde karbondioksit ve fiber iletimli olmak üzere iki çeşit lazer bu tip ameliyatlarda başarı ile kullanılmaktadır. Ancak bu tip cerrahileri yapacak kişilerin yeterli bilgi birikimine ve özellikle tecrübeye sahip olması tercih edilir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page