top of page

BEL FITIĞINDA CERRAHİ YÖNTEMLER


Bel Fıtığı :

İskeletimizin bel kemiği diye nitelendirdiğimiz kısmı beş omurdan oluşur.

Bunların arasında bir çeşit tampon görevi yapan, belimizi hareket ettirmemize yardım eden ve vücut ağırlığını alttaki omurlara ileten disk dediğimiz bir yapı vardır.

Bel ile yapılan ani hareketler, ağırlık kaldırma gibi nedenlerle omurlar arasındaki diskte yırtılma ve dışarı taşma- fıtıklaşma olur.

Bu disk fıtıklaşması sonucunda da belden bacağa, ayağa giden sinirler sıkışır ve belden başlayıp tüm bacağa, ayağa yayılan ağrı ortaya çıkar.

Fazla ilerlememiş bel fıtıkları dinlenmekle ve ilaç tedavisi ile atlatılabilinir.

Ama bel fıtığı ilerlerse bacakta, ayakta hissetmeme, güçsüzlük, idrar tutmada problemler ortaya çıkabilir.

Eğer istirahat ve ilaç tedavisi ile bel fıtığı geçmiyor şikayetler daha da artıyorsa, yapılan MR tetkikinde sinirlere bası yapan bel fıtığı tespit edilmişse ameliyat gerekir.

Çeşitli ameliyat yöntemleri vardır.

BEL FITIĞINDA CERRAHİ YÖNTEMLER
1- Açık cerrahi:

Ameliyatta genel anestezi ile fıtık bölgesinin açılarak, sinir basısına sebep olan fıtığın çıkarılmasıdır.

2- Mikrocerrahi yöntemi:

Açık cerrahiye benzer fakat belde kesi yapılan ve açılan bölge daha küçük, yaklaşık 2cm. kadardır. Ameliyat mikroskop altında yapılır. Ameliyatta mikroskop kullanıldığı için daha etkili bir ameliyat yapılmış olur.

3- Endoskopik cerrahi:

Endoskop denen aletle küçük bir kesiden fıtık bölgesine girilir. Kameralı sistem aracılığıyla fıtık boşaltılır. Her fıtık vakası endoskopik cerrahiye uygun değildir. Ayrıca tekrarlama ihtimali diğer yöntemlere göre fazladır.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page