Fıtık; Omurlar arasında ki yastıkların (disk) kılıflarının yırtılması neticesinde, yastığın sulu kıkırdak kısmının yastık dışına çıkarak arkasında ki omuriliği ve / veya sinir kökünü ezmesidir.
Zaten “fıtık” yer değiştirmeyi ifade eder. Vücutta her organın yeri bellidir. Eğer bir organ yerini değiştirirse veya değiştirmesi ile birlikte başka bir dokuyu veya organı rahatsız ederse işte bu fıtıktır. Örnek: Karında ki bağırsaklar ön duvarı yırtıp karın duvarına girerse karın fıtığı denilir.
Bel ağrıları içinde bel fıtığı oranı % 4 dür. Bacak ağrıları içinde bel fıtığı oranı % 70 dir. Bel fıtığı patlamamış ise ameliyat oranı % 2 dir. Bel fıtığın da patlamış denildiğinde ameliyat oranı % 25 dir.
Bel fıtığında ki acil ameliyat oranı % 1 in altındadır.
Ameliyatı gerekmeyen bel fıtıkları “KENDİ KENDİNE VÜCUD TARAFINDAN İYİLEŞİR”.
HASTAYA GÖRE EN UYGUN AĞRI KESİCİ MODEL SEÇİLİR…
Bu model seçeneği ağrı kesicidir. Hastanın siniri ezilmiyor ise ağrısını keserseniz vücudun savunma sistemi yastık (disk) içinden çıkan parçayı rezorbe eder yani temizler. Sonrasında ki tek önleme metodu egzersizdir.
Hastaya göre ifadesi çok önemlidir. Çünkü her hastaya ne yapılacağı şikayetin şekline göre, muayene sonucuna göre ve filmdeki fıtık şekline göre karar verilir. Her hastaya aynı tedavi olmaz. Bunun için doktorun tüm tedavileri bilen kişi olması hastanın en doğru tedaviyi görmesi ile sonuçlanır.
Yırtılan diskin (omurlar arası yastık) içinden çıkan parça siniri çoğu zaman “ezmiyor”.. İşte bunun muayenede tespit edilmesi çok kolaydır. MR da kocaman diskin olması, yırtılmış, patlamış fıtığın olması sinirin ezilmesi için kanıt değildir. Yani patlamış fıtığınız var MR da görülüyor sizin omuriliğiniz eziliyor cümlesi yanlıştır , doğru olan “ezilebilir” ifadesidir. Bunun için doktor muayene eder ve karar verir. Çünkü MR iki boyutludur, üçüncü boyutu görmediği için bu hata yapılıyor. EMG az hastada başvurduğumuz yöntemdir. Asıl olan muayenedir.
PEKİ HANGİ MODEL SEÇİLECEKTİR ?
Şikayeti “bacak ağrısı” olan hastada enjeksiyon ile kök ağrısını kesmek doğru olan yöntemdir. Enjeksiyon bir mini cerrahi yaklaşımdır. Ehil olunmalıdır. Cerrah olunması oluşabilecek kötü sonuçları çok azaltır. Tamamen yan etkisi olmayan bir yöntem değildir.
Şikayeti bel ağrısı olanlarda ise intradiskal Radyofrekans, Laser, Ozon… gibi yöntemler ile direkt uygulanan ısıtma (Termofor içinde sıcak su) veya Fizik Tedavi yöntemleri daha doğrudur.
Şikayeti bel ağrısı olan kişilerde asıl tanı fıtık değilde bel haraketliliği (instabilite) veya sakroiliak ağrı, interligamentöz ağrı…gibi nedenler var ise durum daha farklıdır, doktorunuz bunları mutlak ayırt etmelidir. Akut ve ilk defa oluşmuş ise Manuel terapi uygundur. Uzun süreli ağrılı kişilerde ve/veya tekrarlayan ağrılarda hastalığın kalıcı tedavisi daha doğrudur, manuel tedavi değil. Aksi taktirde yukarıdaki tedaviler uygulanılır ama hasta iyileşmez veya iyileşir ama bir hafta sonra ağrılar tekrar başlar.
Yukarıda çok azı sayılan bel ağrısına neden olan hastalıkların çoğunun“görüntüsü MR da yoktur” ama fıtığın ise ağrı yapsa da yapmasa da görüntüsü vardır. Fıtık var ama ağrı buradan değil, böyle bir şey olabilir mi ? Çok sıklıkla olur. İşte doktorlara belki de en büyük tuzak budur…
Comments