top of page

Besin Alerjileri

Besin alerjisi çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini bozmaktadır. Yapılan çalışmalar besin alerjili çocuğun yaşamının farklı kronik hastalıklara sahip çocuklar...

Besin alerjileri son yıllarda büyük artış göstermiştir. Bu artışın çok farklı nedenleri olabilmektedir. Aileler ve özellikle anneler sürekli kendilerini suçlamakta ve ne yapacaklarını bilememektedirler.


Besin alerjisi çocuğun ve ailesinin yaşam kalitesini bozmaktadır. Yapılan çalışmalar besin alerjili çocuğun yaşamının farklı kronik hastalıklara sahip çocuklar gibi olumsuz yönde etkilendiğini göstermiştir. Besin alerjisi nedeniyle çocuğun ve ailenin dış ortamda bir şeyler yemesi zorlaşmakta bu da sosyalleşmenin bozulmasına içe kapanmaya neden olabilmektedir. Belli besinlere alerjisi olan çocuk bunlardan kaçınmak amacıyla sürekli etiket okuyarak ve seçerek yemek yemekte bu da zamanla yeme bozukluğuna neden olabilmektedir.

Besin alerjisi büyüme gelişmeyi bozabilir. Çocuğun yaptığı diyet nedeniyle belli besin ögelerinin eksiklik bulguları ortaya çıkabilmektedir. Eğer başka yollarla bu eksiklikler yerine konamazsa çocuğun vücudundaki temel yapıtaşlarında eksiklikler ortaya çıkmakta ve büyüme gibi dinamik bir süreç gerçekleşememektedir. Bunun dışında bazı besin alerjileri barsakları etkilediği için anne sütü veya diğer besinlerin emilimi gerçekleşememekte ve büyüyebilmeyi engellemektedir. Ayrıca alerjisi nedeniyle kaşıntısı, hırıltısı veya karın ağrısı olan çocuğun uykusu bozulmakta ve vücudu yük altına girmektedir. Tüm bu nedenler büyümeye engel oluşturmaktadır.

Besin alerjisi diğer başka alerjik hastalıkların başlangıç noktası olabilmektedir. İyi tedavi edilmemiş besin alerjileri başka solunum veya cilt alerjilerine ve çocuğun alerjik bünyesinin yükünün artmasına neden olabilir.


Besin alerjisi bir çocuk için son derece önemli bir alerjik tablodur. ANCAK bazen başka nedenlerle olan sağlık sorunları besin alerjisi ile karıştırılmaktadır. Bu durum gereksiz yere çocuğun besin alerjisi tanısına mahkum edilmesine neden olmakta ve gereksiz şekilde yaşamını engellemektedir.

Tüm bu nedenlerle besin alerjisi tanısı doğru konulmalı, tedavi ve yönetimi iyi yapılmalıdır.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page