top of page

Biçimsel Bozukluklara Sanatsal Dokunuşlar


Rino-plasti, burna kalıcı şekil verme, estetik olarak burun şeklini değiştirme anlamını taşır. Tıp dilinde rinoplasti estetik burun ameliyatı anlamına gelir. Burun iskeleti ve yumuşak dokularının yeniden şekillenerek yüze göre uyumlu ve orantılı bir hale getirilmesi ameliyatıdır. Özellikle kişinin yüzüne göre planlanması gereken, kemik kıkırdak yumuşak dokular ve cilde şekil verilen bir ameliyattır. Son yıllarda aşırı kıkırdak ve kemik çıkarımı yapılan eski yöntemler bırakılmış ve “yapısal rinoplasti” konsepti hakim olmuştur. Estetik amaçlı tüm diğer girişimler gibi bu anatomik alanın cerrahisiyle primer olarak estetik plastik cerrahi eğitimi alan plastik cerrahlar ve burun cerrahisi konusunda eğitim alan Kulak Burun Boğaz uzmanları ilgilenmektedir. Rinoplasti ameliyatının burun içi septumunun düzeltilmesini de içeren şekline Septorinoplasti denir.*


Ameliyat Öncesi Sizinle Nasıl Bir Çalışma Yaparız

Hastaya mutlaka görüntüsel tetkiklerini yaptırıyoruz, asıl sorunun nerde olduğunun tanısını koyuyoruz. Örneğin Rinoplasti olan bir hastada mutlaka bir Tomografi çektirerek burun yapısını, konkaları, kemik çatıyı inceliyoruz.

Hastanın fotoğrafını çekip üzerinde yapacağımız burnun son şeklini ortaya koyuyoruz. Güzellik bir oran olayıdır. Burada alnın, çekenin, elmacık kemiklerinin hepsinin yapısına bakarak, uygun bir burnu çiziyoruz. Yaptığımız çizimle sonuç çok büyük bir yüzdeyle aynı şekilde ortaya çıkıyor.

Yaptığımız bu cerrahi, sadece diploma ile yapılan bir şey değildir. İyi resim yapmasını bilmeyen bir kişinin veya sanat ruhu olmayan bir kişinin güzel bir ameliyat çıkarması sadece tesadüftür.


Ameliyat Öncesi Tavsiyeler

1. Ameliyat öncesi hastanın rutin olarak kullandıkları ilaçları sorguluyoruz. Ameliyattan bir hafta önceden kanamayı provokatöre eden ilaçların kullanılmasını yasaklıyoruz. Örneğin aspirin. Kalp hastalarının kullandığı kan sulandırıcılara ara verdiyoruz ve 5 günlük Clexane kullandırıyoruz.

2.Ameliyat öncesinde iyi bir duş alınmalı. Cerrahın daha kolay çalışması için bıyığı olan erkeklerin bıyıklarını kesmelidir.

3. Ameliyat saatinden 6 saat öncesinden hiçbir şey yemeyiniz ve içmeyiniz. İçmeniz gereken sürekli kullandığınız bir ilaç var ise bir yudum su ile içebilirsiniz.

4. Ameliyattan bir gün önce hastanın yaşına göre bütün rutin tetkiklerini yaptırıyoruz.


Ameliyat Günü

Hastanın söylene saatte gelmesini istiyoruz, ona göre hazırlıkları yardımcı personelimiz tamamlar.

Ameliyat öncesi hastayı psikolojik olarak rahatlatmak içim sedatif ilaçlar yaptırıyoruz.


İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası koyduğumuz alçıyı 5. gün 8. gün ve 11. gün değiştiriyoruz. Arkasından bandaj yapıyoruz. Daha sonraları masaj için hastalarımızı çağıyoruz. Genellikle 2 hafta sonrasında hastalarımız normal yaşama dönebilirler.


Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

4 ile 6 hafta içerisinde kemikleşme tam olacağında dışarıdan gelen darbelere karşı dikkatli olmalıdırlar. Bize gelme olanağı bulunan hastaları hafta bir zor olanları 15 günde bir görmek isterim. Burnun tam oturması bir yıl kadar zaman alacağından, hastalara özellikle önerdiğin 6 ay ve 1 yıl sonra kontrole gelmelerini öneriyorum.


Ameliyat Sonrası Tedavi Uygulamaları

Nasıl masaj yapacaklarını hastalarımıza öğretiyoruz.


Ameliyat Sonrası Sorular

Ameliyattan sonra hastanede kaç gün kalmak gerekir?

Genelde 24 saat hastayı, hastanede kontrol altında tutuyoruz.

Rinoplasti ameliyatı sonrası ağrım olur mu?

Ağrı korkusu olmayan hastalar için yok denecek kadar azdır.

Burun içine tampon kullanıyor musunuz?

Bizim toplumuzda septum deviasyonu %85 populasyonda vardır. Bir KBB ci olarak burun fonksiyonunu çok önemsediğimizden, özellikle septum-konka cerrahisini çok iyi yapmak zorundayız. Bunun için içinden nefes alınabilen tamponları kullanıyoruz.

Ne kadar süre tamponlar burun içinde kalıyor?

Tamponu 24 saat sonra alıyoruz.

Ameliyat sonrası morlukları azaltmak için ne yapmalıyım?

Ameliyat öncesi, damar permabilitesini azaltan, krem veya jeller kullanıyoruz. Özelliklede 5,6 gün öncesiden kullanmak, ameliyat sonrasında morluk ve şişliklerin minumuma inmesini sağlar.

Ameliyat sonrası ne zaman duş alabilirim?

5. günden itibaren tüm vücut duş alabilir.

Ameliyat sonrası günlük işlerime ne kadar sürede dönerim?

5. günden sonra

Ameliyat sonrası beslenmem nasıl olmalı?

Ameliyat öncesindeki beslenmenize olduğu gibi devam edebilirsiniz.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page