Likid biyopsi denilen tetkikle kandaki minik DNA parçacıkları ve tümör proteinleri tespit edilebiliyor. Likid biyopsi tekniği ile ABD‘de bulunan Johns Hopkins Üniversitesi'nden bir araştırma ekibi tarafından yönetilen devrim niteliğindeki bir çalışmada, vücudun geri kalanına yayılmadan önceki dönemde sekiz kanser tipini tanımlayabilecek bir test geliştirildiği bildirildi. Evre 1-3 arasında olduğu tespit edilen 1005 kanserli hasta çalışmaya dahil edildi. Metastaz gelişmeyen hastalarda bile dolaşımda kanser hücre parçacıklarının tespit edilebileceği gösterildi. Bu testin erken evrede yakalayabileceği kanser türleri yumurtalık, karaciğer, mide, pankreas, özofagus, kolorektal, akciğer ve meme kanseri. Bu kanserler Dünyada en sık görülen kanser türleri arasında yer alıyorlar.
Araştırmacılar, CancerSEEK olarak adlandırılan testin, "metastaz başlamadan önce kanseri saptamak için önemli bir fırsat“ niteliğinde olduğunu vurguladılar. Test, tüm erken evre kanserleri belirleyemese de, yüzde 70 oranında başarı ve yüzde 1'den daha düşük bir yanılma oranına sahip. Bu testin, bazı kanser türlerinin erken teşhisinde devrim yaratacağı ve potansiyel olarak binlerce hayat kurtaracağı belirtiliyor.
Test geliştirilme aşamasında olduğu için rutin kullanıma henüz açık değildir. Ticari olarak satışa sunulması için daha ayrıntılı çalışmaların sonuçlanması beklenmektedir. Bundan sonraki aşamalarda sağlıklı insanlar üzerinde kanser taraması için kullanılıp kullanılamayacağına bakılması planlanmaktadır. Bu amaçla 10,000 kişi üzerinde denenmeye başlanmıştır. Likid biyopsi yönteminin gelecekte kanser tarama yöntemlerini tamamen değiştireceği öngörülmektedir. İleri evre hastalarda mutasyonları tespit etmek için yaygın olarak kullanılan test ülkemizde geri ödeme kapsamında bulunmuyor.
Comments