top of page
Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Rıza İnan Kocaarslan

Blefaroplasti – Göz Kapağı Estetiği Nedir ?


Blefaroplasti, göz kapağı sarkmalarını ve deformitelerini düzelten ve fazla deriyi, kas ve yağ dokusunu yeniden şekillendirmeyi amaçlayan bir ameliyattır. Yaşınız ilerledikçe göz kapaklarınız direncini yitirir ve onları destekleyen kas kitleleri ve septum ismi verilen destek zar tabakası zayıflar. Bu yer çekimi etkisiyle kaşlarınızdaki düşmenin de olası etkisiyle, sarkık üst kapağa ve göz altı torbalarına neden olur ve göz kapaklarınızın altında veya üstünde yağ belirginlikleri görülebilir.


Göz kapağı her zaman bir estetik operasyon mudur? Alt göz kapağı için hemen her zaman estetik odaklı bir yaklaşım olsa da üst göz kapağı problemleri sizi yaşlı göstermesinin yanı sıra gözlerinizin etrafındaki ciddi cilt sarkmaları ve üstten kaynaklanan baskı ile yan hizaları görmenizi güçleştirir ve sürekli yorgun/uykulu hissetmenize sebep olur; özellikle de görüş alanınızın üst ve dış kısımlarını. Göz kapağı estetik ameliyatı bu görme sorunlarını azaltabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. Böylece gözleriniz daha genç ve canlı bir görünüme kavuşur, yorgun olmadığınız halde bu konuda aldığınız telkinleri azaltır; daha da ötesinde eskisinden daha iyi bir görüş alanına sahip olmanızı sağlar.


Blefaroplasti operasyonunun sizin için doğru seçenek olup olmadığına karar vermek adına, operasyondan gerçekçi olarak ne bekleyebileceğinizi ve operasyonun yararları yada risklerini öğrenmek için bir estetik cerraha danışmanız yeterlidir.


Göz kapağı ameliyatı neden uygulanır?

Bu sorunun cevabı tümüyle hastanın kendi ihtiyaçları ile ilgilidir. Kimi hasta sadece görsel/kozmetik nedenlerle haklı olarak dinç görünmeyi amaçlarken kimi hastalar ise sarkmış göz kapaklarının gözlerini tamamen açmasını engellemesi nedeniyle yada alt göz kapakları aşağı çektiği için blefaroplastiyi düşünebilir. Üst göz kapaklarınızdaki sarkmış fazla dokuyu aldırmak görme alanınızı rahatlatabilir. Üst / alt kapak blefaroplastisi gözlerinizin daha genç ve canlı görünmesine destek olacaktır.

Kaç Yaşında Ameliyat Olmalıyım ? Hastalarımızın çok büyük oranı 35 yaş üzerinde olsa da; genetik etkenlere bağlı olarak özellikle ince/açık ciltli yada etiyolojisi çok farklı olsa da asya kökenli bireylerde 20 li yaşlardan itibaren ihtiyaçlar dahilinde operasyon kararı alabiliyoruz.


Eğer:


Gevşek veya sarkık üst göz kapağına

Üst göz kapağınızda periferal görüşünüzü engelleyen fazlalık deriye

Alt göz kapağınızda fazlalık deriye

Göz altı torbalarına

sahipseniz blefaroplasti sizin için bir seçenek olabilir.


Sık Rastladığımız Şikayetler:


Olduğumdan daha yaşlı görünüyorum

Dinlendiğimde dahi yorgun izlenimim var

Üst göz kapağıma makyaj yapamıyorum

Sürekli gözlerimin üzerinde bir ağırlık var

Alt göz kapağımdaki torbalanmalar nedeniyle uykusuz ve yaşlı gösteriyorum


Ameliyata Nasıl Hazırlanırsınız?

Blefaroplasti operasyonunuz planlanmadan önce bu konuda deneyimli ve uzmanlaşmış bir plastik cerrah ile aşağıdaki konuları konuşmak üzere görüşeceksiniz:


-Sağlık geçmişiniz: Cerrahınız size geçmiş ameliyatlarınız, eğer varsa sağlık problemleriniz hakkında sorular soracak (Kuru gözler, glokom, alerjiler, dolaşım problemleri, tiroid sorunları ve diyabet gibi). Ayrıca doktorunuz kullandığınız ilaçları, vitaminleri, bitkisel takviyeleri, alkol, tütün ve bağımlılık yapıcı madde kullanımlarınız üzerine sorular soracak.


-Beklentileriniz: Ameliyat hakkındaki beklentileriniz ve motivasyonlarınız hakkında dürüst bir konuşma, tatmin edici bir sonuç alınması için yardımcı olacaktır. Doktorunuz prosedürün sizin için uygun olup olmadığını ancak sizi görerek değerlendirebilir.


-Fiziksel değerlendirme: Doktorunuz, göz yaşı üretiminizin analizi, göz kapaklarınızdaki yapıların ölçümlerini içerebilen bir fiziksel değerlendirmede bulunacak.


-Görme değerlendirmesi: Doktorunuz gözlerinizi muayene edecek ve periferal görüş ile birlikte görmenizi analiz edecek.


-Göz kapağının fotoğraflanması: Gözleriniz farklı açılardan fotoğraflanacak. Bu fotoğraflar ameliyatınızın planlanmasına, orta ve uzun vadeli etkilerinin değerlendirilmesine yardımcı olacak; ayrıca size elde ettiğiniz görsel değişimi göstermek için kalıcı bir anı olacaktır.


Ameliyat Süreci

İşlem Öncesi

Üst göz kapağı estetiği genel olarak ayakta tedavili bir işlemdir; sadece lokal anestezi ile yada lokal anesteziye ek olarak sedasyon ile uygulanabilir, operasyon sonrası evinize dönebilirsiniz. Sedasyon genel anestezinin aksine komple uyutulmadan yada entübe edilmeden damar yolunuzdan uygulacak sakinleştirici ilaçlar ile uygulanan bir yöntemdir ve lokal anestezi için yapılan iğnelerin ağrısını hissetmemenizi sağlar. Plastik & estetik cerrah doktor Rıza İnan Kocaarslan İzmir’de uyguladığı üst kapak blefaroplasti operasyonlarında sedasyon ve lokal anestezinin birlikte uygulanmasının hasta ve cerrah açısından daha uygun olduğu görüşündedir. Alt göz kapağı ameliyatlarında ise hemen her zaman genel anesteziyi tercih etmektedir.


İşlem Esnası

Hem üst hem alt göz kapağınıza işlem uygulanacaksa doktor genelde ilk olarak üst kapaktan başlar. Doktorunuz göz kapağınızın kıvrımından açar ve fazla deriyi, kası ve yağı gerekli olduğu şekilde eksize eder yada yeniden şekillendirerek kapatır.


Alt göz kapağınızda, doktorunuz kirpiklerinizin hemen altına, gözün kendi katlantısına ya da alt kapağın iç kısmına bir kesi açar. Ardından fazla yağı, kası ya da sarkık deriyi alır veya yeniden dağıtarak düzenler.


Eğer üst göz kapağınız, göz bebeğinizin önüne kapanıyor ise doktorunuz blefaroplasti ameliyatınızı ptosis denilen bir işlem ile birlikte gerçekleştirebilir. Bu işlem mevcut göz açıklığınıza ve kaş kaslarına ek destek sağlamaktadır.


İşlem Sonrası

Ameliyat sonrası bir süreliğine odanızda takip edilirsiniz. Sonrasında ise aynı gün istirahat için evinize gidebilirsiniz.

Ameliyat sonrası geçici olarak:


Gözlerinize uygulanan pomad nedeniyle bulanık görme

Göz sulanması

Işığa hassasiyet

Çift görme

Ödemli, uyuşuk göz kapakları

Şişme ve morluk (Siyah göz benzeri)

Acı veya rahatsızlık hissi

gibi bulgular ortaya çıkabilir, bunların neredeyse tamamı geçici beklenen sorunlardır.


Doktorunuz ameliyat sonrası aşağıdaki adımları izlemenizi tavsiye edebilir:

– Ameliyattan sonraki her saat başı 15 dakika boyunca gözlerinize buz torbası uygulamanız. Sonraki gün ise gün içinde 2-3 kez uygulama.

– Göz pınarlarınızı nazikçe temizlemeniz ve reçetelendirilen göz damları ya da pomadı kullanmanız.

– Bir hafta boyunca gerinmekten, ağır kaldırmaktan ve yüzmekten kaçının.

– Bir hafta boyunca yorucu aktivitelerden kaçının.

– Sigara içmekten kaçının.

– Gözlerinizi ovalamaktan kaçının.

– Kontakt lens kullanıyorsanız 2-3 hafta boyu takmayınız.

– 48 saat boyunca başınız göğüsünüzden yüksekte olacak biçimde uyuyunuz.

– 5-6 ıncı günlerde dikişleri aldırmak için doktorunuzu ziyaret edin.

– Yaklaşık bir hafta süresince Aspirin, İbuprofen, naproxen sodium ve kanamanızı artıraracak her hangi bir ilaç veya bitkisel takviye, bitki çayı kullanmayınız. Ağrıyı kesmek için doktorununuzun önereceği antienflamatuar ilaçları yada parasetamol kullanın.


Blefaroplastinin olası riskleri

Göz kapağı ameliyatının muhtemel riskleri:

-Geçici bulanık görme

-Enfeksiyon ve kanama

-Kuru, irrite olmuş gözler

-Gözleri kapatmada zorluk veya başka kapak problemleri

-Fark edilebilir yaralar

-Göz kaslarında zedelenme

-Ten rengi değişimi

-Nadiren yeni bir ameliyat ihtiyacı


Hangi risklerin sizi etkileyebileceği konusunda doktorunuz öncesinden sizi yönlendirecektir. 14 yıllık binlerce vaka deneyimimde enfeksiyon ve kanama gibi basit müdahaleler ile halledilebilen sorunlar dışında; lateral katlantılar nedeniyle operasyon alanını gerektiğinin ötesinde genişletilme ihtiyacı gereği dışında komplikasyon oranlarının çok çok düşük oranlarda olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. Ancak yukarıdaki komplikasyonlarla hiç karşılaşmamış olmam olmayacağının garantisi vermez; zira dünya çapında görülen istatistiklere bağlı listelenmiştir.


Sonuçlar

Pek çok kişi daha genç ve öz güvenli bir görünüm sağlayan blefaroplasti sonuçlarından memnun olduğunu ifade etmekte. Çoğu hastamız için ameliyatın sonuçları yaşamlarının tamamında sürmekte. Bazılarında ise 10 yıl kadar sonra tekrardan sarkma olabilmektedir. Kabartılar ve morluklar genelde 10-14 gün içerisinde kaybolmaktadır. Operasyon için açılan kesiklerin kaybolması aylar alabilir. Göz kapağınızdaki derinin çok fazla güneş almaması için dikkat edin.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Botox Nedir?

Comments


bottom of page