top of page

Botox Nedir?


Son yıllarda özellikle estetik alanında adını sıkça duyduğumuz Botox, Botilismus denilen bir bakteriden elde edilen bir toksindir. Halk arasında sanıldığı gibi bir yılan zehiri kesinlikle değildir. Bir ilaçtır ve zehirleyici etkisi yoktur. Düzensiz ve aşırı kasılan kasların sinir uyarılarını geçici olarak durdurarak bu kasların geçici olarak gevşemesine sebep olur. Yine halk arasında sanıldığı gibi gerçek anlamda bir felç oluşturmaz. Felçte sinirler kalıcı olarak bloke olur ve geri dönüşü yoktur.


Botulismus toksini Estetik Cerrahi’de iki alanda yaygın kullanılmaktadır.


Yüz çizgilerinin azaltılmasında estetik amaçla

Aşırı terlemenin tedavisinde

Estetik amaçla özellikle yüzün ½ üst kısmındaki kırışıklıkların tedavisinde güvenle kullanılan bir ilaçtır. Göz kenarlarındaki kaz ayağı dediğimiz çizgilerin, kaş çatma çizgisinin ve derin alın çizgilerinin yok edilmesinde güvenilir bir yöntemdir.Etkisi uygulamadan sonraki 2. veya 3. günde başlar ve en az 4-6 ay süre ile devam eder. Bu sürenin sonunda etki kaybolur. 4-6. ayda yapılacak ikinci uygulama ile etki süresi uzar ve 2.-3. uygulamadan sonra etki süresi 8-12. aya kadar uzayabilir. Botox uygulaması muayenehane şartlarında yapılabilmekte olup, alerjik etkisi şimdiye kadar gösterilmemiştir. En çok kullanıldığı yerler; göz kenarlarındaki ince çizgiler (kaz ayağı çizgileri), kaşların arasındaki kaş çatma çizgisi, alın kırışıklıklarını azaltmak ve düşük kaşları kaldırma amaçlı yapılan uygulamalardır. Dudak kaslarının hareketlerini kısıtlayarak yüz ifadesinde değişikliklere sebep olabileceğinden (maske yüz) dudak çevresine uygulanması önerilmez.


Botulismus toksininin ikinci en yaygın uygulama alanı aşırı terlemenin tedavisidir. Aşırı terleme, vücudumuzun her yerinde bulunan ter bezlerinin fazla çalışmasıyla meydana gelmektedir. Bu bezler en yoğun olarak avuç içleri, ayak tabanı ve koltuk altında gruplar halinde bulunmaktadır. Fokal hiperhidrozis, vücudun belirli bölümlerinin daha fazla terlemesidir. Bu hastalar birkaç dakika içinde terden sırılsıklam olurlar ve sık sık kıyafet değiştirmek zorunda kalırlar.


Fokal hiperhidroz hem özel yaşamda hem de profesyonel iş yaşamında ciddi sosyal problemlere yol açar. Yoğun ter deride soyulmalar ve buna bağlı mikrobik hastalıklara yol açabilir. Özellikle avuç içi ve koltuk altlarında aşırı terleme, bu bölgelere Botox uygulaması ile başarıyla tedavi edilebilmektedir. Uygulama sonrası terlemede azalma hastaların %95’inde 1. hafta içinde fark edilir ve 4. ay sonunda bu etkinin %70’i devam eder. Ortalama etki süresi 7 aydır.


Aşırı terleme nedeniyle botox uygulaması sonrası, kişilerin duygusal durumu, günlük yaşam ve sosyal aktivitelerde yer alma becerileri, iş yerlerindeki üretkenlikleri belirgin iyileşir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page