Sağlık sorunları nedeniyle ya da estetik kaygılarla bacak uzunluğunu artırmak için boy uzatma ameliyatı yapılabilir. Boy uzatma ameliyatı ortopedik cerrahi bir işlemdir. Bacakların yanı sıra kollar için de uygulanabilir. Ameliyatta, kemiğin kesilerek ikiye ayrılan uçlarının arasındaki boşluğu artırmak amacıyla eksternal fiksatör kullanılır. Gün gün az oranda genişleyen boşlukta kemik gerilir ve yeni kemik üretimi gerçekleşir. Kemiklerin birbirinden uzaklaşarak yeniden kemik oluşması işlemine distraksiyon osteogenezi denir.
Boy uzatma ameliyatında vücudun başka bir yerinden kemik alınmaz. Vücudun yeni kemik oluşturma kapasitesinden faydalanılır.
Eğer 8 cm’den az bir uzatma planlanıyorsa uyluk veya kaval kemiğinin birine cerrahi işlem uygulamak yeterlidir. 8 cm’den fazla bir uzama olacaksa her iki kemiğe de işlem yapılmalıdır. Boy uzatma işlemi aşamalı olarak yapılır. Bu nedenle fizyoterapi desteğiyle süreç daha kolay hale getirilebilir. Aynı zamanda kas, bağ, sinir, damar ve diğer yumuşak dokular kemiklere yapışık olduğu için otomatik olarak uzamaya uyum sağlayacaklardır. Fizyoterapi, bu uyum sürecini de kolaylaştırır.
Boy Uzatma Neden Yapılır?
Boy uzatma ameliyatı, genetik nedenlerle ya da çocukluk çağında geçirilen birtakım hastalıklar sonucunda boyu kısa kalan herkese yapılabilir.
Cücelik olarak bilinen akondroplazi, genetik kökenli bir sorundur. Tek çözümü boy uzatma ameliyatıdır.
Öte yandan bazı çocukluk çağı hastalıkları, beslenmeye bağlı ve hormonal bozukluklar, erken yaşta geçirilen böbrek problemleri de boyun kısa kalmasına neden olabilir.
Boy Uzatma Ameliyatı Kaç Yaşında Yapılmalıdır?
Boy uzatma ameliyatları 3-4 yaşından itibaren yapılabilir. Çocuklar için, hesaplanan kısalığa göre kaç ameliyat yapılacağı belirlenir. Eğer kısalık çok fazla çıkarsa tedavi iki aşamalı planlanır.
Boy Uzatma Ameliyatının Çeşitleri
Boy uzatma ameliyatını 3 farklı tekniğe ayırabiliriz:
Eksternal fiksasyon (İlizarov tekniği)
İnternal fiksasyon (Motorlu çivi)
Kombin
Eskiden kullanılan ve bacağa dışarıdan uygulama yapılan ilizarov tekniği, artık yerini vücudun içine yerleştirilen ve dışarıdan kumanda edilen internal fiksatörlere bıraktı. Motorlu çivi de denilen bu teknikte küçük kesi yapılır. Sadece Eksternal (dışardan uygulama) cihazlarla da boy uzatma yapılabilir. Kombin yöntemde ise intramedüller çivi üzerinden eksternal fiksatör ile uzatma yapılabilir.
Boy Uzatma Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Öncelikle boy uzatma ameliyatını bu alanda deneyimli olan bir ortopedi uzmanı yapmalıdır. Ameliyat genellikle genel anestezi altında gerçekleştirilse de bazı yetişkinlerde epidural anestezi kullanılabilir.
Ameliyatta öncelikle uzatılacak kemik enine şeklinde ikiye kesilir. Kesme işleminden sonra bacak sabitleme cihazlarıyla stabilize edilir. Önce kesilen kemik yerleştirilen cihaz vasıtasıyla yavaşça ayrılır. Kemiğin büyümesini sağlayan bu ayırma işleminden sonra, yeni kemik dokusunun sürekli büyümesi için cihazdaki pimlerin günde dört kez, her ayarlamada çeyrek milimetre olacak şekilde uzatılması sağlanır. Günde toplam 1 milimetre uzama olacaktır. Kemiğin uçları arasındaki boşluk açıldıkça, vücut istenen uzunlukta kemik oluşana kadar boşlukta yeni doku üretmeye devam eder. Hasta ameliyat sonrası birinci gün üzerine basarak yürüyebilir.
Tedavinin ikinci aşamasına kemik sertleşip iyileştikten sonra geçilir. Bu aşamaya konsolidasyon aşaması denir. Artık hasta koltuk değneklerini bırakabilir. İyileşme tamamen sağlandıktan sonra oluşan yeni kemik dokusu, diğer kemikler kadar kuvvetli olacaktır.
Boy Uzatma Ameliyatı Sonrası
Ameliyattan ortalama 2 gün sonra hasta taburcu edilir.
Çok ciddi ağrı sorunları yaşanmaz, basit ağrı kesicilerle kolaylıkla kontrol altına alınabilir.
Küçük kesiler yapıldığı için ameliyat izi minimaldir.
İyileşme süresi her hastaya göre farklıdır. Özellikle ikinci tedavi aşaması bazı yetişkinlerde uzun sürebilir. Çocukların iyileşme süreci yarı yarıya daha kısadır.
Bu süreçte fizik tedavi desteği alınabilir. Hastanın eklemlerini esnek tutmak ve kaslarının gücünü artırmak iyileşme sürecine destek sağlar.
Öte yandan iyi bir diyet ve kalsiyum takviyesi de faydalıdır.
Komentáře