İnsan omurgası birçok omurdan oluşur. Bunlardan 7 tanesi boyun bölgesindedir. Bu omurların arasında Fibroz yapıda diskler mevcuttur.
SERVİKAL DİSK HERNİSİ (BOYUN FITIĞI)
BOYUN FITIĞI NEDİR?
İnsan omurgası birçok omurdan oluşur. Bunlardan 7 tanesi boyun bölgesindedir. Bu omurların arasında Fibroz yapıda diskler mevcuttur. Bu disklerin içerisinde jelatinöz yapıda bir sıvı bulunmaktadır. İşte boyun fıtığı zamanla bu fibroz yapının yıpranarak yırtılması ve bu jelatinöz yapının dışarı taşarak sinire baskı yapması sonrası oluşan hastalıktır.
PEKİ BU HASTALIĞIN BELİRTİLERİ NELERDİR ?
1- Boyun ağrısı
2- Kol ağrısı
3- Kollarda uyuşukluk
4- Güç kaybı
NASIL TANI KONULUR?
1-Öncelikle bir hastada boyun fıtığı olup olmadığını anlamak için ilk yapılması gereken iyi bir öykü , fizik ve nörolojik muayenedir.
2-Röntgen
3- Myelogram
4-Bilgisayarlı Tomografi
5- MR günümüzde bel fıtığı tanısında kullanılan altın standart tetkikdir.
NASIL TEDAVİ EDİLİR?
Boyun fıtığının ilk tedavisi ilaç tedavisidir. İlaç tedavisinin yanında Fizik tedavi ve rehabilitasyon önemlidir. Bunun yanında enjeksiyon yöntemleri ile ağrı kontrolünü sağlamak mümkündür. Bütün bu tedavilere yanıt vermeyen ve nörolojik hasar meydana gelmiş hastalarda cerrahi tedavi gerekmektedir.
CERRAHİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ
Günümüzde cerrahi tedavide kullanılan Altın standart yöntem mikrocerrahi ile diskektomi ve diskektomi sahasına kafes konulması yöntemidir.
Comments