Sünnet dünyadaki en eski ve en sık uygulanan cerrahi girişimlerden biridir
Sünnet dünyadaki en eski ve en sık uygulanan cerrahi girişimlerden biridir. İlk sünnetin milattan önce 4000 yıllarında Mısır’da yapılmış olduğuna dair kanıtlar olsa da bazı antropologlar sünnetin milattan önce on binli yıllardan beri yapıldığını iddia etmektedir. Sıklıkla inanış ve toplum anenelerine dayalı olarak yapılmaktadır.
Dini açıdan esas olarak İslam ve Musevilikte sünnet yapılmakla birlikte diğer inanışlarda da sünnet yapılmaya başlandığı bilinmektedir. Tevrat’ın Yaradılış bölümünde sünnetten bahsedilmekte ve hayatın ilk 8 gününde yapılması gerektiği bildirilmektedir. Müslüman toplum için ise bir yaş belirtilmemiştir. Bazı kaynaklarda sünnetin özellikle savaşlarda ölen kişinin ait olduğu grubun belirlenmesi için de yapıldığı belirtilmektedir.
Her ne sebeple olursa olsun tüm dünyada sıklığı artmakta olan sünnetin çok önemli bir cerrahi işlem olduğu unutulmamalıdır.
Sünnet İşleminde Anestezi/ Bölgesel Uyuşturma
Esas olarak Çocuk Cerrahları lokal sünnetten ziyade diğer uygulanan cerrahi işlemlerden farksız olduğu için genel anestezi altında sünneti tercih etmektedir. Sünnet için bahsi geçen “genel anestezi” ile kasıt aslında hastanın derin uyutulmasıdır yani sedasyondur. Sedasyonda hasta ağrı hissetmez ancak sürekli olarak derin bir narkoz uygulamasına da maruz kalmaz. İşlem sırasında bilinç kapalıdır, hasta uyumaktadır ve ağrı hissetmemektedir. Bu hem cerrah için hem de hasta için en konforlu yöntemdir. Ancak ülkemizde eğitimsiz kişilerce sünnet uygulanması, hijyen açısından hiç uygun olmayan ortamlarda sünnet yapılmaya başlanması nedeniyle sorumluluk almak zorunda hisseden çocuk cerrahları olarak bizler toplumdaki yanlış eğilimlerin ve uygunsuz uygulamaların önüne geçmek adına bölgesel uyuşturma (lokal anestezi) yöntemi ile sünnet yapmaya başladık.
Sünnet Teknikleri
Sünnetin birden fazla yapılış tekniği bulunmakla birlikte herhangi bir tekniğin bir diğerine üstünlüğü yoktur.
Yani yara yeri iyileşmesi, enfeksiyon vb riskler açısından tüm teknikler benzer özellik göstermektedir.
Bu nedenle en iyi yöntem cerrahın kendisini en rahat hissettiği yöntemdir. Halk arasında lazerle sünnet denilen kanama kontrolü sırasında kullanılan alettir. Sünnette dikiş yaranın daha hızlı ve daha kozmetik iyileşmesi için atılmaktadır. Doku yapıştırıcılarda iyileşme süreci uzamaktadır.
Çocuğun Sünnet Hazırlanması
Belki de sünnet ameliyatının en önemli kısmı çocuğun buna hazırlanmasıdır. Bu konuda cerrah kadar ailenin rolü çok büyüktür. Her konuda olduğu gibi sünnet konusunda da asla yalan söylemeyin. Çocuğunuzla yerli yersiz sünnet konusunu konuşmayın; uygun bir ortam hazırlayarak konuşun. Başkalarının da sürekli sünnetten bahsetmelerini ve çocuğunuzla korkutucu şeyler söylemelerini engelleyin.
Çocuklar söylenen sözler kadar bunların nasıl söylendiğine de dikkat ederler. Bu nedenle sizin sünnet ile ilgili heyecan, endişe ve varsa korkularınızı çocuklar hareketlerinizden okuyacaklardır. Bu nedenle normal bir olaydan bahsediyormuş gibi davranın. Ses tonu ve yüz ifadenizi buna uygun bir şekilde kullanın.
Çocuğunuzda tedirginlik ve korkuya yol açabilecek tabirlerden kaçının. "Kestirmek, kesilmek, kesmek" yerine "sünnet ettirmek, sünnet olmak" demeyi tercih etmeye özen gösterin.
Neden sünnet olması gerektiğini, sünnetin asırlardır her müslüman erkek çocuğuna uygulandığını, hatta sağlıklı olduğu için dünyada birçok çocuğa sünnetin uygulanmaya başlandığını, artık kendisi için de sünnet zamanının geldiğini anlatın.
Bilimsel anlamda doğru olan, her çocuğun sünnet hakkında doğru şekilde bilgilendirilmesi ve bu işlemi kabul edip etmeme hakkına sahip olmasıdır. Unutmayın ki sünnet işlemi size değil, çocuğunuza uygulanacaktır. Bu sebeple sünnet istemi ile başvuran aileler geldiğinde görüşme sırasında mutlaka çocukla konuşurum. Ona ne istediğini ne kadar istediğini sorarım. Tüm muayenelerden önce yaptığım gibi yaşı ister 3 ister 13 olsun hastamdan izin almadan muayeneye başlamam. Reşit olmasalar da hastalarımın birer birey olduğu ve kendi bedenleri üzerinde öncelikle onların söz hakkı olduğunu her zaman aklımda tutarım.
Sünnet İşlemi ve Sonrası
Sünnet ameliyatı ehil ellerde 15 dakikayı geçmemektedir. Sıklıkla bir pansumanla işlem sonlandırılmakta bahsi geçen pansuman da 2-3 gün içerisinde çıkarılmaktadır. Her cerrahın kendine ait stili olmakla birlikte yoğun lokal bakımlar, antibiyotik kullanımlarına gerek duyulmaz. Bir hafta içerisinde yaranın %90’ı iyileşmekte hasta normal hayatına dönmektedir.
Sünnet Sonrası İstenmeyen Durumlar
Sünnet sonrası en sık görülen şikayeti kanama ve yara yerinde iltihaplanmadır. Doktorun talimatlarına uyulduğu takdirde bu şikayetlerin görülme ihtimali de aslında oldukça düşüktür.
Comments