top of page

DEPRESYON


Kişinin yaşamış olduğu depresif duygdurumudur. Bazen hepimiz kendimizi kötü hisseder ve depresif bir duygu durumuna bürünebiliriz. Fakat her yaşamış olduğumuz depresiflik depresyonda olduğumuzu göstermez. Üstelik depresyonun çok çeşitli olduğunu söylemekte yarar var. En sık karşılaşılan depresyon türleri arasında majör depresyon ve distimi yer almaktadır.


Majör Depresyon


Biraz önce bahsettiğim üzere majör depresyon depresyonun bir alt çeşididir ve depresyonun içlerinde en ağır olanıdır. Genellikle aile öyküsünde majör depresyon bulunan bireylerde görülme sıklığı daha fazla olmakla birlikte, aile öyküsünde hiç majör depresyon olmayan bireylerinde yaşayabileceği bir durumdur. Kişi genellikle eskiden zevk alarak yapığı hobilerinden zevk almamaya, uyku ve yemek ile ilgili sıkıntılar yaşamaya başlar. Herkes zaman zaman bu şekilde hissedebilir ama majör depresyonda bu tür ilgilerin nerdeyse tamamen kaybolması ve yaklaşık 2 haftadır yaşanıyor olması durumu vardır. Ayrıca bunlara ölüm ve intihar düşünceleri de eşlik etmektedir.


Distimi (Kronik Depresyon)


Distimi genel olarak majör depresyonun belirtileri ile aynı olsa da, kronik depresyon en az 2 yıl sürmektedir ve majör depresyona oranla belirtiler daha az yoğunluk göstermektedir.


Genel olarak Depresyon Belirtileri Nelerdir?


Sürekli bir depresif duygudurumu içerisindeyseniz.


Fiziksel işlevselliğinizde bir yavaşlama oluyorsa. Örneğin konuşurken eskisinden daha yavaş konuşuyor olmak, konuşsanız dahi sık sık duraklama ve nasıl ifade edeceğini bilememe veya oturduğunuz yerden uzun süre kalkamamak gibi durumlar.


En belirgin özelliği olumsuz düşüncelere sahip olmak. Yaşadığınız olumsuz şeyleri kendine yakıştırmak ve bu duruma eş değer olan kötü şeyleri hak ettiğinizi düşünmek gibi suçluluk duyguları eşlik edebilir.


Uyuyamıyor veya uykunuz çok sık bölünüyorsa,


Geleceğe yönelik mutlu olamayacağınızı düşünmek ve işlerin iyiye döneceğine dair umutlarınızın olmaması.


İştahınızın artması veya azalması.


Karar vermenin sizin açınızdan çok zor hale gelmesi.


Eski hayat enerjiniz azalması.




Yukarıdaki belirtiler ara ara herkesin yaşamış olduğu bir takım yaşantısal deneyimler olmakla birlikte, bunlardan bir kaçını, uzun bir süredir yaşıyorsanız kesin bir tanı ve çözüm için mutlaka bir uzmandan yardım almak gerekir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page