top of page
Yazarın fotoğrafıDt. Aykut Önol

Dişlerimizi nasıl Fırçalamalıyız?


İnsan vücudunda en fazla mikrobun bulunduğu organlardan biri de ağız. Ağız bakımının doğru yapılmaması durumunda vücuttaki mikrop dengesi bozulduğundan, diğer organların zarar görme olasılığı artıyor. Kana karışan mikroplar kalp, böbrek ve beyni olumsuz yönde etkileyebiliyor.


Diş fırçalamaktaki amaç, dişlerin üzerine yapışmış ve gözle görülemeyen birikintileri temizleyerek, sağlıklı bir ağza sahip olmak. Bunun içinse düzenli temizlikten kaçınmamak gerekiyor.


Diş Hekimleri, dişlerin günde iki defa fırçalanması gerektiğini, diş ipinin ise iki günde bir uygulanması gerektiğini söyledi. Doğru diş fırçalamanın yöntemini şöyle sıraladı: Orta sertlikte bir fırça üzerine fırçayı ıslatmadan, bezelye büyüklüğünde macun sıkıldıktan sonra üst çenede arkadan başlayarak fırçanın yarısı diş etinde yarısı dişte olmak kaydıyla çok nazik bir basınç uygulayarak fırçalamaya başlanır.


Fırçayı oynatmadan küçük dairesel titreşim hareketleri yapılır. 20 kez titreşim yapıldıktan sonra üst çenede aşağı doğru, alt çenede yukarı doğru süpürme hareketi yapılır. Daha sonra fırçayı bir boy ilerleterek işlem tekrarlanır. Dişlerin bütün yüzeyleri üzerinde aynı işlem tekrarlanarak fırçalama bitirilir.


Bakteri plağının fırçalama ile ara yüzeylerden temizlenmesi mümkün olmamaktadır. Bunu için diş ipi kullanılır. İki elde tutulan diş ipi işaret ve baş parmağıyla yönlendirilerek iki diş arasına yerleştirilir. İp, bir yandaki dişe yaslanarak aşağı doğru hareket ettirilir. Sonra aynı aralıkta öndeki dişe yaslanıp ipi aşağı doğru hareket ettirerek bütün dişlerin ara yüzleri temizlenir.


Fırçalama işlemi sabah kahvaltıdan sonra ve akşam yatmadan önce iki kez; diş ipi ise iki günde bir uygulanır.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

İmplant

Komentar


bottom of page