1. Gerçekçi beklentilerle başlayın : Diyete girdiğimizde gerçekçi beklentiler belirlemek önemlidir. Örneğin, kendinizi çok hızlı bir şekilde kilo vermeye zorlarsanız, bir süre sonra verdiğinizden çok daha fazlasını geri alırsınız.
Gerçekçi ve ulaşılabilir bir hedef belirlemek cesaretinizi kırmanızı engeller ve hatta daha fazla kilo vermenize bile neden olur. Gerçekçi beklentilere sahip olmak, sağlıklı yaşam tarzı davranışlarını sürdürme şansınızı artırır.
2. Sizi gerçekten neyin motive ettiğini düşünün: Neden sağlıklı seçimler yaptığınızı hatırlamak, yolunuza devam etmenize yardımcı olabilir. Bunun bir listesini yapmak işinizi daha da kolaylaştırır. Bu listeyi el altında bulundurun ve hatırlatıcıya ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüzde bu listeye bakın.
3. Sağlıksız yiyecekleri evden uzak tutun: Gözünüzün önünde bulunan sağlıksız yiyecekler (cips, kola, şeker, çikolata, hamur işleri) sizi taciz edebilir. Gördükten sonra aklınız kalır ve her yanından geçtiğinizde size el sallar. ‘göz görmeyince gönül katlanırmış ‘ ilkesini kullanmalısınız.
4. 'Ya hep ya hiç' yaklaşımı yapmayın: Gününüzü "iyi" veya "kötü" olarak yargılama dürtüsünü reddetmek, aşırı yemek yemenizi ve kötü seçimler yapmanızı engelleyebilir.
5. Sağlıklı atıştırmalıklar taşıyın : Uzun süre evden uzakta olduğunuzda sağlıklı bir diyete sadık kalmak zor olabilir. Ana öğün tüketecek ortam yoksa sağlıklı ara öğünler yanınızda olmalı bu şekilde iki ara öğün üst üste yapabilirsiniz.
6. Aynı anda egzersiz ve diyete başlamak : Araştırmalar, hem diyet hem de fiziksel aktivite değişikliklerini aynı anda yaptığınızda, sonuçların birbirini desteklediğini tespit etmiştir. Eşzamanlı olarak egzersiz yapmaya başlamak ve yemek şeklinizi değiştirmek sağlıklı yaşam tarzı başarı şansınızı artırır.
7. Dışarıya çıkarak yemek yiyecekseniz mutlaka önceden belirleyin: bunun için diyetisyeninizden yardım alabilirsiniz. Diyetisyene gitmiyorsanız seçimi son dakikada yapmayın yanlış seçimler yapabilirsiniz. Daha önce gittiğiniz yerlere ne yiyeceğinizi bilerek gidin.
8. İnsanların diyetinizi bozmasına izin vermeyin: etrafınızdaki insanların şu kadarcıktan bir şey olmaz diyerek sizin yemenizi sağladığı şeyler öğün saati dışında ve yanlış yiyecekler olduğundan size dönüşü yağ şeklinde olacaktır. Buna izin vermeyin.
9. Yemek yerken dikkatinizi yemeğe verin: televizyon seyrederken ya da internette gezinirken yenilen yemeklerin miktarı ve ne olduğunun farkına varmadan tüketim maalesef tehlikeli sularda olduğunuzun göstergesi. Dikkatinizi yemeğinize vermelisiniz. Dikkatli bir beslenme yaklaşımını benimsemek yemeğiniz ile daha iyi bir ilişki elde etmenize yardımcı olabilir ve aşırı yemek yemenizi azaltabilir.
10. Yediklerinizi ve egzersizlerini kayıt altına alın: bunları not almanız farkındalığınızı arttırır. Fazla yemek ya da az egzersiz yapıp yapmadığınızın farkında olun. Gıda alımınızı ve egzersiz ilerlemenizi takip etmek motivasyon ve hesap verebilirlik sağlayabilir. Çalışmalar, sağlıklı bir diyete sadık kalmanıza yardımcı olduğunu ve daha fazla kilo kaybına yol açtığını göstermektedir.
11. Diyet ortağı edinin ve yarışa girin: Sağlıklı bir beslenme ve egzersiz planına bağlı kalmak kendi başınıza yapmak zor olabilir. Bir yakınınızın desteği ve beraber diyet yapmak ya da yarışa girmek kilo vermenizde artışa neden olabilir.
12. Güne yüksek proteinli bir kahvaltıyla başlayın : Yüksek proteinli bir kahvaltı yemek, dolu kalmanıza yardımcı olur ve günün ilerleyen saatlerinde aşırı yemeyi önleyebilir.
13. Eski beslenme alışkanlıklarınızdan vazgeçip yeni davranışlar geliştirin, bunun için bir diyetisyenden destek alın : Araştırmacılar, yeni bir davranışı alışkanlık haline getirmenin ortalama 66 gün sürdüğünü keşfettiler. Sonunda, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz otomatik hale gelecektir.
14. Sizin için en uygun olanı bulun: Herkes için mükemmel bir yol yoktur.
Zevk aldığınız, sürdürülebilir bulduğunuz ve hayatınızın geri kalanına sadık kalabileceğiniz bir beslenme ve egzersiz yolu bulmak önemlidir.
Sizin için en iyi diyet, uzun vadede yapıştırabileceğiniz diyettir.
Comments