Yeni dünyaya gelen bir bebeğin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesi hem barsak florasının sağlıklı oluşması, anne sütünün yalnız beslenme yönünden değil beraberinde barındırdığı birçok korunma faktörleri ile beraber güçlü bir zeminin oluşması için şarttır.
Araştırmalar aslında ek gıdanın 17. haftanın altında başlanmaması, 26. haftanın da sonrasına bırakılmaması konusunda uzlaşmışlardır. Ancak bu her bebek için geçerli değildir; erken doğan bir bebeğin geri geldiği unutulmamalı, mama ile de besleniyorsa dikkatli olunması gerektiği bilinmelidir.
Bazı belirteçler vardır ki bize aslında süt çocuğunun ek gıdaya hazır olduğunu gösterir. Bunlar neler mi?
1) Bebeğiniz sadece anne sütü ile besleniyor, hergün yeterli miktarda ve kıvamda dışkı yapıyorsa,
2) Kilo alımı ayda en az 500gr ile 1000gr arasında ise
3) Destekli sizinle beraber öğünlerde oturabiliyorsa
4) Siz yemek yerken sürekli ağzını açıp bekler hale geldiyse
5) Elini ağzına götürür hale getiriyorsa
bebeğiniz ben ek gıdaya hazırım diyordur.....
6 Ayın altında kesinlikle hayvan ürünü başlamamalısınız; 5-6 ay arasında da unutmayın ki amacımız tanıştırmak, 3 gün kuralı ile başladığınız her türlü yeni gıdayı (3 gün üst üste, taze, pütürsüz az az, aldığı kadar ) vücudunda kızarıklık, aynı gün içinde veya sonrasında başlayan döküntü, kaşıntı bekleyerek kusma her zamankinden farklı kaka, popoda kızarıklık, en kötüsü kaka da kan görürseniz hemen başladığınız gıdayı kesmeli; çocuk hekiminize bildirmelisiniz...
Aslında kimsenin çok öğretmediği kurallarımız var ; bir bebeği önce emzirip sofraya oturtur ya da bir şeyler yedirmeye çalışırsanız çocuğunuzun yemek yeme ihtimali düşük olur, bir de eğer siz işiniz olup çocuğunuzu bir an önce yedirme çabasında olursanız yine çocuk ne yapacağınızı anlamaz ve yemeği reddedebilir.
KURALLAR
1) En az 2-3 saat aç oturtmalısınız
2) Mutlaka oturarak ( destekli şekilde baş mutlaka 60-90 derece yukarda olmalı )
3) Mutlaka öğün saatinde
4) Siz de yemek yerken; ÖZENDİREREK
5) Taze pütürsüz, günlük ve en fazla bir çay bardağı kadar
ASIL EN BÜYÜK KURAL
MEVSİMİNDE HANGİ SEBZE VE MEYVE VARSA O VERİLMELİ
BİR ÇOCUĞUN NE YİYECEĞİNE SİZ, NE KADAR YİYECEĞİNE KENDİ KARAR VERMELİ
UNUTMAYIN ONLARIN DA BİR KARAKTERİ VE AĞIZ TADI VAR
Giderek artan besin allerjileri nedeniyle ek gıdaya başlarken çocuğunuzun herhangi bir alerjisi olup olmadığını gözlemlemelisiniz. Bu konuda bilinçli olmak, neyi nasıl yapacağınızı bilmek çok önemli , bizlerden yardım almaktan çekinmeyin lütfen.
Kommentare