top of page

DOĞUMDAN İTİBAREN BESLENME


Doğumdan Sonra İlk 30 Dakika

Bebeğiniz doğduktan sonra ilk 30 dakika içinde emzirilmelidir. Buna altın periyod denir ve bu ilk temas çok önemlidir. Yeni doğum yapmış anne bebeğiyle ne kadar erken ten teması ve emzirmeyi başlatırsa o kadar iyidir. Normal yolla doğumda bebeğin, ilk bakımı yani;

kurulama,

ağız burun temizlenmesi,

tüm sistemlerin muayenesi ve göbek kordonunun kesilmesi gerçekleştirilir. K vitamini ve Hepatit B aşını enjeksiyonu yapılır. Bebeğiniz eğer özel bir durum nedeni ile gözlenmiyor ve hemen yanınıza veriliyor ise onu en kısa sürede emzirmeniz bebeğinize yapacağınız en büyük iyiliktir.


İlk 24 Saat

Bebeğiniz ile hastanede servis odanıza alındığınızda, emzirmeyi olabildiğince sık aralar ile(1-3 saat) tekrarlamalısınız. Bunun için odanızda rahat bir ortam olmalıdır. Ziyaretçilerle dolu bir oda emzirmeyi yeni başlatan bir anne için uygun değildir. Ziyaretçileri kırmadan hoş sohbet ile onları 15 dakika içinde odadan nezaket ile dışarı kahve içmeye davet edecek bir refakatciniz olması gerekir. Yani refakatçi seçimi de çok önemlidir. Ne sohbete dalıp sizin ve bebeğinizin ihtiyaçlarınızı aksatmalı ne de mutlu gününüzü paylaşmaya gelen dostlarınızı kırmalıdır. Bebeğiniz acıktığında;

Kafasını sağa sola hareket ettirir(Arama refleksi),

Ellerini ağzına götürmeye çalışır,

Ağzını açar şapırdatır ya da ağlar.

Bu ağlama çığlık çığlığa değil bir şey istermiş gibi tatlı bir ağlamadır. Bebeğinizin ilk gün gaz sancısı olmaz.Bunun için her ağladığında onu kucağınıza alıp emzirin. Ancak;

Burnu tıkalı ise (ki çok sık görürüz)

Serum fizyolojik damla ile 3-4 saatte bir 1-2 damla her iki burun deliğine damlatılmalıdır.Bu bebeği rahatlatıp, emmesini kolaylaştıracaktır.

Anne meme başı çok düz ise ememeyebilir.

Anne meme başı düz ise;


Aslında hamileliğin son aylarında meme başı düz olan özellikle daha önce emzirmemiş kadınlara meme başını dışarıya çıkaracak şekilde masaj öneriyorum. Uygun bir meme başı kremi ile ya da yağ ile(zeytin yağı veya hindistan cevizi yağı olabilir)dışarı çıkaracak şekilde bir masaj. Doğumda hazır olacak şekilde silikon bir meme başı bulundurulmalıdır. İlk günler, meme pompası ya da vakum ile nazikçe meme başı dışarı çıkartılmalıdır.


İLK 24 SAAT;

Bebeğinizi her ağladığında ve her arandığında emzirmelisiniz. Yenidoğan bebek yaklaşık 2-3 saatte bir yaklaşık 10-15 dakika emzirilmelidir. ‘4 saat içinde sadece bir kez 4 saat kesintisiz uyumasına izin verelim.

ilk 24 saatte yeterli sıklık ve sürede emmedi ise bile idare edebilir.Doğa annenin yenidoğanı beslemeye alışması için biraz zaman veriyor merak etmeyin…

İlk gün sezaryen uygulanmış ise oturur pozisyona geçilemediği için zorlanan anneler olur, mutlaka bebeği desteklemek için ikinci kişinin yardımı gerekir.

Emzirme öncesi doğru emzirme pozisyonlarını öğrenmiş olmalısınız. Bunun için videoları izleyebilir, planlı bir doğumsa doğum öncesi hastanenizdeki ebeden kısa bir emzirme eğitimi isteyebilirsiniz.


Bebeğinizi doğru emzirmek hem onun uzun süre emmesine olanak tanır hem sizin meme başı yaralrını , sırt ve bel ağrısı duymanızı önler.

Bebeğinizi kucaklarken ,emzirmeyi başlatırken , pozitif bir ruh hali içinde olmanız önemli. Doğanın size verdiği tüm gücü içinizde hissederek bebeğinize muhteşem bir iksir vermenin hazzını yaşayın.” Acaba kaç ml süt geldi ?” , “Doydu mu ?” Mama versem mi? soruları emzirmenin en büyük düşmanıdır. Siz bu soruları fazlaca sorduğunuzda sizin yerinize yanıt veren çevreniz sizi daha da olumsuz etkileyebilir.


0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page