top of page
Yazarın fotoğrafıOp. Dr. Hakan Aydoğan

Dudak estetiği


Bazı kişilerde yapısal olarak ince olabilir ya da yaşlanma ile birlikte dudaktaki yağ dokusu miktarının azalması ile dudak kalınlığında azalma oluşabilmektedir. Dudak kalınlaştırma amacıyla kişideki probleme ve yaşa bağlı değişmek üzere yapılabilecek birçok girişim mevcuttur. Bunlardan bir tanesi enjeksiyon yöntemi ile dudak estetiği (dudak dolgusu) en çabuk uygulanan, en az yan etki riski ile, doktorunuzun sanatına bağlı olarak en tatmin edici sonuçların alındığı yöntemdir. Öncelikle bilinmesi gereken, dudaklarınızın genlerinizle belirlenmiş size özel yapılar olduğu, dolgu işlemi ile daha dolgun, şekilli ve genç görünecek şekilde güzelleştirilebileceği, fakat tamamıyla değiştirilmesinin mümkün olmadığı gerçeğidir.

İşlemden önce yüzeysel olarak veya enjeksiyon ile lokal bir anestezi uygulanır. Anesteziden sonra çeşitli tekniklerle dolgu maddesi belirlenmiş noktalara enjekte edilir. İşlemin başarısı doğru dolgu maddesi seçilmek şartıyla büyük ölçüde uygulayıcının tekniği ve ustalığı ile ilgilidir. Dudaklarınızın yeni şeklinin genel yüz yapınıza uygun olması nihai sonuçtan memnun olmanız açısından önemlidir. Genelde prensip olarak minyon bir yüz yapısına, küçük bir burna ve gözlere sahip kişiler için dudakların çok fazla dolgunlaştırılarak kalınlaştırılması önerilmez. Aşırı dolgun dudaklar doğal olmayan bir görüntüye sebep olabilir. Genelde prensip olarak alt dudak üst dudaktan daha kalın olmalıdır.

Dolgu maddesi olarak otojen (kişinin kendisinden alınan) dolgu maddeleri ya da yabancı maddeler de kullanılabilir. Otogen maddelerden dermis greftleri, fasia greftleri ve yağ greftleri dudak kalınlaştırma amacıyla uygulanabilmektedir. Yağ greftleri belli bir süre sonra büyük oranda erimeye uğradığından kalıcılığı kısıtlıdır. Dermis ve fasia greftleri daha az erime gösteren ve kalıcılığı daha uzun olan dokulardır.

Dudak kalınlaştırmak için uygulanan diğer cerrahi yöntem grubu ise dudak mukozasını (kırmızı renkte olan bölüm) ilerleterek dudakta kalınlaşma sağlayan ameliyatlardır. Kişideki probleme göre uygulanacak cerrrahi teknik değişiklik gösterir. Özellikle daha ileri yaşta ve üst dudağı uzun olan kişilerde dudak mukozası üzerindeki deriden 2-3 mm eninde bir deri şeridi çıkartılıp dudak mukozasının yukarıya katlanarak kalınlaştırma yapılması tercih edilebilir. Bu yöntem çok iyi sonuç vermekle birlikte uygun adaylarda yapılması gereken bir operasyondur.

Dudak kalınlaştırmak için uygulanabilen bir diğer yöntem ise dudak içindeki mukozayı dışarı doğru çeviren ameliyatlardır. Dışarıdan hiçbir kesi yapmadan sadece iç mukozadan W şeklinde kesi yapılarak mukozanın ilerletildiği, çok kısa ve basit bir işlemdir. Bu işlem de mevcut probleme göre uygun hastalarda yapıldığında olumlu sonuç veren bir operasyondur.


1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Botox Nedir?

Comments


bottom of page