Merhaba,
Ek gıdalara geçiş zamanımız 6. ay bitiminde.Daha önce başlanması ,bebeğin barsağının yeteri kadar olgunlaşmaması nedeniyle besin allerjisi riskini artırıyor.6 ay ortalama bir süre tabii. bazı bebeklerin barsakları daha erken olhunlaşıp besinleri kabul edebilirken bazı bebeklerde bu süre 1 yaşa kadar uzayabiliyor. Ailede allerjik hastalığa yatkınlık olması, sezaryen ile doğum, erken dönemde antibiyotik kullanma durumları besin allerjilerinin ortaya çıkma riskini de artırıyor.
6 aylık bir bebek destekli yada desteksiz oturmaya başlar. Ek gıdaya geçeceğiniz zaman mutlaka arkası ayarlanabilir , emniyet kemeri olan , sağlam bir mama sandalyesi edinin. Ayrıca silikon bir kaşık , önünü iyice kapatan ve alta sızdırmayan bir önlük ve ağzını silmek için temiz pamuklu bir mendil. Yüzüne bulaşan besinleri lütfen ıslak mendille silmeyin.Bir süre sonra ağız kenarı tahriş olabilir.
Gün ortasında ,emzirme saatlerinin arasında, çok aç olmadığı keyifli bir zamanda deneyin.Çok erken veya çok geç saatte ek gıda denemek iyi bir fikir değildir.
Çalışmaya başladıysanız , ek gıdayı sürekli bakım veren kişi üstlenmesin. Siz de ek gıdaya başlarken buna dahil olun. Aksi durumda sizi görünce sadece emecek, ek gıdayı da sürekli bakıcısından kabul edecektir.Bu durumda hafta sonları “yediremiyorum” durumu yaşar ve cesaretiniz kırılabilir.
Ek gıdayı hazırladığınız , sakladığınız kaplar cam veya porselen olmalıdır. Plastik ürünlerin güvenilirliğini riske atmaya değmez.
Ek gıdalar , ismi gibi “ek” olmalıdır. bebeğin hala esas beslenme kaynağı Anne sütüdür.
Bir besini başlarken kuralımız;
Çok küçük miktarda başlamak
3 gün giderek artırmak
Allerjik reaksiyon yaratmadıysa diğer gıdayı eklemek şeklinde olmalıdır.
Besin verildikten sonra 3 gün içinde kusma , ishal, ciltte kızarıklık, solunum sıkıntısı, kanlı mukuslu kaka yapma,aşırı ağlama gibi belirtiler varsa o besin kesilmeli ve doktora danışılmalıdır.
Comments