Erkeklerin cinsel hayatlarında kesinlikle karşılaştıkları ve “yatak eğlencesi”ni kimi zaman “yatak kabusu”na çeviren bu antite...
Erkeklerin cinsel hayatlarında kesinlikle karşılaştıkları ve “yatak eğlencesi”ni kimi zaman “yatak kabusu”na çeviren bu antite aslında tedavisi olan bir problemdir. DSM-IV-TR, PE; “penetrasyondan önce, ondan veya kısa bir süre sonra ve kişi istediği zaman, minimal cinsel stimülasyon ile kalıcı veya tekrarlayan boşalma “olarak tanımlanır (EAU 2019). Bu konunun tedavisi için ayrılan bütçe ve sarf edilen çaba hiçte azımsanmayacak bir düzeydedir.
Altta yatan sorunları psikojenik ve organik olarak ayırsakta aslında bu iki sınıflama birbirinden bıçak gibi ayrılmamaktadır. Organik köken bir süre sonra üzerine psikojenik bir parçayı eklemekte ve aslında başta sorun olan organik sorun (prostatit vb...) tek başına tedavi olsa bile artık nurtopu gibi yeni bir sebebiniz bulunmaktadır. Seratonin reseptör sorunu, penis aşırı duyarlılığı, genetik yatkınlık, obezite, prostat enflamasyonu, tiroid hormon bozuklukları, diyabet, fiziksel aktivite eksikliği altta yatan sebepler arasında sayılsa da; yayınlanmış tek çalışmada, kronik prostatit ve PE hastalarında bakterilerin prostattan temizlenmesi sonrasında ilişki süresinin vevajen içerisinde kalınma süresinin arttığı gösterilmiştir. Yine de erken boşalmanın organik sebepleri ve nasıl olduğuna dair yeterli veri yoktur.
Diğer bir taraftan duygusal problemler ve stres ve travmatik cinsel deneyimler altta yatan sebepler arasında önemli bir yeri teşkil etmektedir. Yasak ve yanlış olduğu varsayımı ile büyütülen çocuğun, ergenlikte oluşturduğu “yakalanma ve ayıplanma korkulu tatmin yolu” nun gelecekte kodlanmış olarak devam etmesi ve öğrendiği davranışı tekrarlaması aslında en sık karşılaşılan durumdur. Diğer bir taraftan zevke koşan ve orada kalmak isteyen bilinçaltının, “biranönce kaçması gereken bir aktivite-boşalma” haline gelmesi ve “zevkten koşarak uzaklaşması” haline gelmesidir. Bütün kas gruplarının bu bağlamda yüzlerce kez yaptığı çalışma sonucunun, 1 ay iki ilaç kullanarak tedavi olması ve veya ilacı kullanıldığı sürece dörtdörtlük tedavi olunmasını beklemek te, aslında sektörün en büyük hayal kırıklığı yaşattığı daldır.
Organik kaynaklı rahatsızlıkların tedavisini bir tarafa bırakırsak, yani akut veya kronik prostatitin tedavisinin antibakteriyel olarak yapılmasını ve buna bağlı aşırı uyarılama durumunu geçersek, birçok ilaç önerilmiş ve beklentiye göre farklı cevap oranları vermiştir. Altta yatan bir prostatit gibi sorun yokken duloksetin veya antidepresanların kullanılması, tramadol, cilt üzerine sürülen lokal anesteziklerin kullanılması, sildenafil türevi fosfodiesteraz-5 inhibitörlerinin kullanılması gibi birçok tedavi modalitesi vardır. Hastanın beklentisi ve yaşına uygun olan bir tedaviyi öneririz.
Bilişsel Davranışsal Terapi (BDT) uygulamaları ve bunun yanında özellikle Hipnoterapi uygulamalarıda ilaç tedavilerinden bağımsız veya kombine olarak kullanılmaktadır. Yine hastanın yaşı ve bilişsel durumuna göre seçenekler bulunmaktadır. Hasta ileri yaş ve beklentisi sadece “durumu kurtarmak” ise seçeceğimiz tedavi farklı, ani başlangıçlı daha önceden yokken sonradan başlayan sorunda seçilecek tedaviler farklı, bir ergenin veya yeni evli çiftin durumunda yaklaşım farklı olmaktadır. İlaç tedavileri herzaman kullanılabilir fakat burada “tedavi olmak ile durumu kurtarmak” arasında ki ince nüansı farketmek gerekir. İlaçlarda sorumluluğu kullandığınız ilaca bağlarken, davranışsal terapi ve hipnoterapide “elinizi taşı altına sokmanız ve sorunu sizin çözmeniz” daha ön plandadır.
Comments