top of page

Erken Boşalmada Bilişsel davranışsal tedavi ve hipnoterapi

Günümüzde ilaç sektörü size zahmetsiz bir "kurtarıcı" sunmaktadır.Bakın burada üzerinde durduğum "kurtarıcı"ya dikkat edin.Tedavi edici "DEĞİL" dir...


Günümüzde ilaç sektörü size zahmetsiz bir "kurtarıcı" sunmaktadır. Bakın burada üzerinde durduğum "kurtarıcı" ya dikkat edin. Tedavi edici "DEĞİL" dir. Sadece durumu kurtarırsınız. O da belki. Jeller olsun, prezervatif olsun, yeni çıkan ilaç grupları olsun sadece durumu kurtarmak, anı uzatmaktır. Sonuç kişisel özelliklerinizi koltuk değneği ile desteklersiniz. Maliyetini karşıladığınız sürece bir yere kadar yırttınız, arabayı kiraladınız. Kendi arabanızı almak isterseniz ne olacak??

Daha önceki yazımızda kısa bir giriş yapmıştık. Erken boşalma aslında altında organik problemlerin yatmadığı durumlarda, ki bunu doktorunuzla görüşerek ortaya çıkarabilirsiniz, aslında öğrenilmiş bir davranışsal bozukluktur. Ergenlik çağlarınızda öğrendiğiniz ve deneyimlediğiniz ilk cinsel hazlanmalar ve bunları gerçekleştirme koşulları altında vücudunuzun normal olarak algıladığı ve hatalı olarak kodladığı, pelvik kas kontrolünüzün yanlış olduğu, sizin yanlış öğrettiğiniz bir davranış modelidir. Daha sonraki ilişkilerinizde de yanlış modelinizi pekiştirdiğiniz için olay katlanarak büyür. Hatta ilişkide " yine erken olacak mı?" düşüncesi arttıkça olayın giderek hızlanması gündemdedir. Sonuç siz bir sarmalın içindesinizdir....

Davranışçı yaklaşımlar 1900 lü yılların başlarından itibaren gündeme gelmiş ve özellikle "Master ve Jhonson" tekniklerini tanımladığı yöntemler uzun süre kullanılmıştır. %60-90 lara kadar ulaşan başarı oranları bildirilse de çok önemli bir nokta gözden kaçmamalıdır. Burada kolay yol yoktur. "TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMAK" zorundasınızdır. Ergenlik dahil yaptığınız tüm cinsel aktivitelerde uyguladığınız ve pekiştirdiğiniz davranışsal yanlışlığı herhalde 1 hafta uygulama ile düzeltmeyi beklemezsiniz. BDT türevi tedavilerde size nasıl düşünmeniz gerektiği öğretilir. Tekrar cinselliğin felsefesi kurgulanır. Daha sonra ne kadar garip gelirse gelsin uygulanması gereken çalışmalar eve ödev olarak verilir. Sizden başarmanız beklenir ve hatta siz başarana kadar o noktada beklenir. Yani bu işe ciddi ciddi eğilmezseniz olmaz. Tedavi sırasında ben size yol gösteririm siz bunu yapar başarıya ulaşırsınız veya yapmaz ve ulaşmazsınız. Odak nokta doktordan ziyade danışanın kendisidir. Sonuçta başarılı olursanız kendinizle gurur duymalısınız çünkü bunu yapan sizsinizdir. Ben rehber ve yol açıcı olarak görevimi yerine getiririm.


Davranışsal terapi ile ilgili genel hatlarda bu şekildedir. Diğer bir tedavi metodu da, aslında benim uygun kişilerde şiddetle tavsiye ettiğim hipnoterpi yöntemidir. Hipnoterapinin genel kuramlarını veya yaklaşım şeklinin, ne olduğunu burada açıklamayacağım. Ayrı bir başlık altında bundan ayrıca bahsedeceğiz. Şu an ise kullanım şekli ve uygulamalarıdır. Temel hipnoz seansı uygulaması sonrasında genelde duyu değiştirme yönteminin sık kullanılması yanında, araba metaforu ve herşeyi yavaşlatma uygulamaları yanında gereken kişlilerde geleceğe imajinasyon benzeri oluşumlar uygulayıcı tarafından tercih edilebilir. Esasen tekniğin olması kadar danışanın bu olaya nasıl baktığı önemlidir. Genelde yanlış inanış ve bilgiler yüzünden hipnoz seansının baltalanması olayın havada kalmasına sebep olur. "TAŞIN ALTINA ELİNİ SOKMAK" düsturu göz önüne alırsak, hipnoterapiyi bir araç olarak görmek, tedavi olan kişi için son derece yararlıdır. ayrıca BDT nin içinde kismi söylemler zaten hipnotik telkin olarak kabul edilir. Yani BDT ile birlikte hipnoterpi uygulaması az önce yukarıda belirttiğim ev ödevlerinin başarılmasını çok hızlandırır. Kişi tercihan sadece hipnoz ile duyu değiştirmeyi tercihde edebilir. "Hipnoterapi kullanabilen için sonm derece güçlü bir silahtır, isteyen ateşler" diyerek bu konuyu burada keserek ilaç tedavileri kısmında buluşmak üzere sonlandırıyorum.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page