top of page

Estetik Dolgu Uygulaması Nedir?


Yaş ilerledikçe yüz, boyun, dekolte ve ellerdeki kemik, bağ ve yağ dokuları hem hacmini kaybeder, özellikle yüz ve boyun bölgesinin cilt ve cilt altı dokuları yerçekiminin etkisiyle aşağı doğru kayarlar. Yaşlanmanın sosyal açıdan en görünür bulguları yüz bölgesindedir. Yüz bölgesinde kemik ve yağ dokuları hacim kaybederken bağ dokuları ise gevşerler. Estetik dolgu uygulamaları bu kayıpları telafi etmek, destek sağlamak ve bu kayıpların neden olduğu ince ve kalın deri kırışıklıklarının azaltımını sağlamak amacıyla cilt yapısıyla uyumlu maddelerin cilt altına iğneler yardımıyla yapılması işlemidir.


Estetik Dolgu Uygulamaları Hangi Alanlara Yapılır?

• Gözaltlarındaki çöküklüklere ( Gözaltı ışık dolgusu )

• Göz kenarlarındaki kaz ayaklarına

• Dudak üstündeki dikey çizgilere ( Sigara çizgileri )

• Alındaki yatay çizgilere

• Orta yüzün çöktüğü ve gözaltındaki çöküklükle birleştiği bölgelerde orta yüze

• Burun-dudak arası oluk ve çizgilere ( Nazolabial çizgiler )

• Dudak köşelerinden aşağıya inen oluk ve çizgilere ( Marionette çizgileri )

• Kaşlar arasındaki kaş çatma çizgilerine ( Glabella çizgileri )

• Kaşın kaldırılmasını sağlamak için şakaklara ve kaşın yan kısımlarına

• Dudak şekillendirme ve hacimlendirmede dudak sınırları ve dudak içlerine

• Elmacık bölgesini belirginleştirmede elmacık kemiğinin üstüne

• Çene konturlarını düzeltmede ve çene ucunu büyütmede çene kemiğinin üstüne

• Yanak çene çizgisinden aşağı sarktığında Jaw-line hattında yüzü ve çeneyi yeniden şekillendirmede

• El, boyun ve dekolte çizgilerinin tedavisi ve bu bölgelerin gençleştirilmesinde,

• Derin sivilce ve yara izlerinde izlerin görünümünü azaltmada izlerin içlerine kullanılırlar.


Estetik Dolgu Uygulamalarında Hangi Maddeler Kullanılır? Dolgu Uygulamalarında Kullanılan Maddeler Etkilerini Nasıl Gösterirler?

Dolgu uygulamaları için çok çeşitli maddeler kullanılabilir. Cilt altında kalıcı maddelerle yapılanlar kalıcı dolgu, yarı kalıcı maddelerle yapılanlar yarı kalıcı dolgu ve geçici maddelerle yapılanlar geçici dolgu olarak adlandırılırlar.

• Kalıcı estetik dolgular ise plastik ve sıvı silikon içeren ürünlerdir. Bu dolgularda erime olmaz. Ancak yüksek risk içerdiklerinden kullanılmaları önerilmez.

• Yarı kalıcı estetik dolgu olarak en sık ‘’kalsiyum hidroksi apatit’’ kullanılmaktadır.

• Geçici estetik dolgu olarak en sık “hyaluronik asit” içeren dolgular ve ‘’kollajen’’ içeren dolgular kullanılmaktadır. Yine kişinin kendi yağ dokularından elde edilen ‘’yağ dolgusu = yağ transplantasyonu’’ ve kişinin bağ dokusu hücrelerinden hücre çoğaltma yöntemiyle elde edilen ‘’fibroblast kök hücre transplantasyonu = FİBROCELL’’ da yine dokuları desteklemek ve doku artırımı yapmak için ciltte yenilenme istenen bölgelerin tümüne uygulanabilen geçici dolgulama maddeleridir.

Dolgu uygulamalarında işlemin etkinliği kadar güvenilir olması da, hem uygulayıcı hem de uygulanan kişi açısından büyük önem arzetmektedir. Günümüzde geçici dolgular ve yarı kalıcı dolgular, güvenilirlik profillerinin yüksek ve yan etki risklerinin düşük olmasından dolayı uygulayıcılar ve uygulama yapılan kişiler tarafından daha çok tercih edilmektedirler.

Geçici Estetik Dolgulardaki Hyaluronik asit ve Kollajen Maddeleri Nedir ve Nasıl Etki Ederler?

Hyaluronik asit insan vücudunda cilt altındaki fibroblast denilen bağ dokusu hücreleri arasında yer alan, bağ dokusu hücreleri tarafından üretilen ve bağ dokusu ara boşluklarını doldurarak cilde destek sağlayan proteinlerden birisidir. Hyaluronik asit, cilt yapısı içinde yüksek konsantrasyonlarda bulunur. Cildin pürüzsüz, gergin, parlak ve genç görünmesinden sorumludur. Kollajen ise yine fibroblast denilen bağ dokusu hücreleri tarafından üretilir. Bağ dokusu ara boşluklarını dolduran bu maddeler cilt sıkılığını sağlar. Hyaluronik asit ve kollajen maddelerinin zamanla cilt yapısı içinde azalmaları cildin yaşlanmasındaki en önemli etkenler olup ciltte soluk-mat görünüme, cilt kırışıklıklarına ve ince çizgilerin ortaya çıkmasına neden olur. Geçici dolgularda bulunan Hyaluronik asit veya Kollajen maddeleri direkt cilt altına verilirler. Uygulanan hyaluronik asit maddesi cilt altında kollajen yapımını artırırken, uygulanan kollajen maddesi de cilt altında hyaluronik asit miktarını artırır.


Estetik Dolgulardaki Hyaluronik Asit İki Tiptedir

Birinci tip dolgularda aslında dolgu özelliği olmayan, ancak cilt altına uygulanarak cildin nemlenmesini ve dolgunlaşmasını sağlayan ÇAPRAZ BAĞLI OLMAYAN HYALURONİK ASİT bulunur. Bu dolgularda hyaluronik asit maddesine Somon DNA, Büyüme faktörleri, Peptitler, Aminoasitler, Vitaminler, Mineraller, Süksinik asit gibi dokularda oksijen metabolizması üzerine etkili pek çok madde eklenerek ticari farklı formlar oluşturulmuştur. Bu uygulamaya çok bilinen ve Özel Antalya Yaşam Hastanesi Dermatokozmetoloji bölümünde de yoğun olarak uyguladığımız GENÇLİK AŞISI, NEM AŞISI, GENÇLİK IŞILTISI, MEZODOLGU, MEZOLİFTİNG, MEZO-V-LİFT gibi pek çok farklı isim verilmektedir.

İkinci tip dolgularda ise ÇAPRAZ BAĞLI HYALURONİK ASİT bulunur ki çapraz bağlar sayesinde dokularda daha belirgin hacim oluştururlar ve etki süreleri daha uzundur. Çapraz bağların yoğunluğuna göre bu dolgularda da yoğunluk farkları vardır.

• Kaz ayakları, dudaklardaki dikey çizgiler gibi ince çizgilere uygulanan İNCE DOLGULAR (Kimyasal olarak az miktarda çapraz bağ içerirler, etki süreleri biraz kısadır, ancak bu anatomik bölgelerde bu formlarının kullanılması güvenlidir.)

• Burun-dudak çizgileri (Nazolabial çizgiler), dudak köşelerinden aşağıya inen Marionette çizgileri, kaşlar arasındaki kaş çatma çizgilerine uygulanan ORTA KALINLIKTA DOLGULAR,

• Dudak şekillendirme için kullanılan DUDAK DOLGULARI,

• Elmacık kemiklerini belirginleştirme, çene ucunu büyütme, yüzü ve çeneyi yeniden şekillendirme, el gençleştirme için el dolgulama gibi amaçlarla kemiklerin hemen üzerine uygulanan DERİN VE KALIN DOLGULAR mevcuttur.


Estetik Dolgu Uygulaması Nasıl Yapılır? Uygulama Süresi Nedir?

Dolgu uygulamaları steril şartlarda yapılmalıdır. Uygulama süresi 15-30 dakikadır. Uygulama öncesi hastanın ayrıntılı muayenesi yapılır, dolgu yapılacak alan, kullanılacak dolgu maddesinin özellikleri ve ne miktarda kullanılacağı ayrıntılı olarak belirlenir. Cilde anestezikli kremler sürülür. Derin dolgularda kemik üstüne ve dudaklarda gerekirse ağız içinden dental iğnelerle lokal anestezi yapılabilir, ancak Antalya Yaşam Hastanesi Dermatokozmetoloji Bölümünde uyguladığımız dolgular cildi uyuşturan maddeler içerdiğinden öncesinde iğne ile anestezi gerekmediğini düşünmekteyiz. Bu şekildeki uygulamalarda ağrı çok azdır, sonrasında hafif şişlik ve kızarıklık oluşabilir. Uygulamadan hemen sonra normal hayatınıza dönebilirsiniz.


Estetik Dolgu Uygulaması Kaç Seans Uygulanır?

Dolgu uygulamaları tek seans yapılır.


Estetik Dolgu Uygulamasının Beklenen Sonuçları Nelerdir? Bu Sonuçlar Ne Kadar Sürede Ortaya Çıkar?

Dolgu uygulaması ile ciltteki ince ve kalın çizgi, oluk, şekil bozukluğu ve sarkma bölgelerinin cilt altı kısımları desteklenir ve bu kısımların bolca su tutması sağlanır. Bu sayede çizgi ve olukların derinliğine bağlı olarak çizgi ve oluk görünümleri uygulama sırasında ya tamamen kaybedilir ya da kabul edilebilir sınırlarda görünümde iyileşme sağlanır. Yani etkiler uygulama sırasında ve uygulamadan hemen sonra gözlemlenebilirler.

Estetik Dolgu Uygulamasının Etkisi Ne Kadar Sürer? Tekrarlanan Uygulamalar Yapılabilir Mi?

Geçici dolgular arasında en sık kullanılanılan hyaluronik asit içeren dolgulardır. Kalıcılık süreleri uygulanan alan ve uygulanan dolgunun kalınlığına bağlı olarak değişir. Bu süre 6 ay ile 2 yıl arasında değişir. Dolgular kalınlaştıkça kalıcılık süreleri uzar. İnce dolgular 6-8 ay, orta dolgular 12-18 ay, derin dolguların kalıcılığı 12-24 ay kadar sürebilir. Dudak dolgusu 4-6 ay, gözaltı ışık dolgusu 8-12 ay etki gösterir.

Bu sürelerden sonra kişinin dolgu maddesini vücudundan atma hızına bağlı olarak etkilerini yavaş yavaş yitirirler. Hasta etkinin sonlandığını hissettiğinde ve doktor da tekrar uygulamayı uygun gördüğünde tekrar uygulanabilirler.


Estetik Dolgu Uygulamasıyla Birlikte Başka Uygulamalar Yapılabilir Mi?

Özellikle üst yüz bölgesinde botulinum toksini (Botox, Dysport) ile birlikte çapraz bağlı hyaluronik asit dolgu uygulaması yapıldığında kişide alın çizgilerinde, göz çevresindeki kazayaklarında, kaşlar arasındaki derin çizgilerde ve ağız çevresindeki sigara çizgilerinde belirgin gençleştirme sağlanmış olur. Ayrıca boyunda derin çizgileri olan kişilerde botulinum toksini ile birlikte dolgu uygulaması çok daha iyi sonuçlar verir.

Ayrıca tüm yüz gençleştirmede botulinum toksini (Botox, Dysport) ve mezolift (gençlik aşısı, çapraz bağlı olmayan hyaluronik asit) uygulamasının mezoterapi şeklinde direkt kombinasyonu , çok belirgin gençleşme, parlama ve canlandırma etkileri sağlar.

Dolgu uygulamaları ile kombine edilebilen iple yüz germe, iple yüz askılama, dermapen, mezoterapi, mezolift, kollajen aşısı, PRP ve Fibrocell gibi uygulamalarla dolguların etkinliği ve ömrü uzatılabilir.


Estetik Dolgu Uygulamasının Riskleri Nelerdir?

Yabancı cisim reaksiyonuna yol açma, enfeksiyon gibi riskler vardır, ancak diğer maddelere göre riskleri çok daha düşüktür. Bu risk hastanın önceden iyi değerlendirilmesi ve uygulama sırasında antiseptik koşullara iyice dikkat edilmesiyle ortadan kaldırılır. Uzman doktor tarafından uygulanması ve güvenilir markaların kullanılması bu riskleri en aza indirir.

En önemli sorun yanlış ve olduğundan fazla miktardaki maddenin yanlış alanlara uygulanmasıyla oluşan kötü estetik görünümdür. Dolgu uygulamaları diğer cerrahi estetik işlemlerde olduğu gibi doğal olmayan bir görünüme yol açmamalıdır. Bu nedenle hyaluronik asitin kullanımının kolay ve yan etkiler oluşursa geri döndürülebilir olması en başlıca tercih sebebimizdir.

Estetik Dolgu Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

• Dolgu işlemleri basit, kısa ve kontrollü girişimlerdir.

• Fazla şişliğe yol açmadıklarından hastaların günlük yaşantılarını aksatmazlar.

• Yapılan işlemin hasta tarafından beğenilmemesi durumunda geçici olmaları bir avantajdır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page