top of page
Yazarın fotoğrafıUzm. Dr. Asuman Kaplan Algın

GAPS Diyeti


GAPS Diyeti, tedavinin en önemli ayağıdır. GAPS sindirim sistemi rahatsızlığıdır ve bu sistemi asıl iyileştiren bu sistem içinden geçen yiyeceklerdir. Uzunluğu 7-8 metre olan ve düzleştirildiği zaman bir tenis kortu büyüklüğünde olan bağırsaklarımızı başka ne iyileştirebilir ki? Yaklaşık 648 metrekarelik yüzeyi olan hasarlı, yaralı bazen enfeksiyonlu olan bir dokuyu; hangi ilaç tableti, hangi kapsül, hangi draje veya hangi ilaç tozu iyileştirebilir?


Bu denli geniş yüzeyi olan dokuyu iyileştirecek olan, ancak tüm bağırsak yüzeyine temas ederek geçen ve her hücreye ihtiyacı olan bütün maddeleri sağlayacak olan son derece besleyici yiyeceklerdir. Bu yiyecekler bağırsak dokusunun ihtiyacı olan amino asitleri, glukozamini, vitaminleri, mineralleri, yağları, jelatini sağlamalıdır.


GAPS Giriş Diyeti yiyeceklerinin en temel özelliklerinden biri bağırsak hücresi olan enterositlere ihtiyacı olan besinleri sindirime gereksinim kalmadan sağlamasıdır. Bu nedenledir ki, Yiyecekler ilaçtır/ Food is medicine diyoruz. Yoğurt, kefir, fermente sebze, fermente sebze suyu gibi yiyecek ve içecekler de; bağırsak florasına ihtiyacı olan probiyotikleri sağlar. GAPS Tedavi Protokolünün uygulanması süresince, probiyotik gıdalarla bağırsak florasındaki bakteri dengesi yeniden kurulacaktır. GAPS Diyetinde ne yediğimiz kadar, ne yemediğimiz de önemlidir. Patojen bakterileri ve mantarları, bağırsak kurtlarını besleyen karbonhidratlara ve işlenmiş gıdalara asla yer yoktur, yiyecekler en doğal haliyle tüketilir.


GAPS Diyeti 3 bölümdür:


1. GAPS Giriş Diyeti

2. Tam GAPS Diyeti

3. GAPS Diyetinden çıkış


1. GAPS Giriş Diyeti :

Bağırsak duvarındaki hasarı iyileştiren ve sızdıran bağırsak sendromunu gideren, bağırsak duvarındaki hücreler arasındaki boşlukları kapatan Giriş Diyetidir. Giriş Diyeti; bağırsak astarının iç yüzündeki enterositlerin ihtiyacı olan bütün amino asitleri, vitaminleri, yağı, glikozamini sağlayarak hasarlı bağırsak duvarını iyileştirecek besinleri içerir. Giriş Diyetiyle, bağırsaklardaki hasar tamir olduğu için, sindirilmeyen besinlerin, toksinlerin, ağır metallerin, katkı maddelerinin geçişi ortadan kalkacaktır. Toksin geçişi durunca, beynin ve diğer organların toksinlenmesinden ortaya çıkan hastalığınızın tipik psikolojik semptomları ve fizyolojik semptomları düzelmeye başlayacak, gıda intoleransları ortadan kalkacaktır.


Giriş Diyeti son derece düşük lif içerir. Birinci aşamadan itibaren bağırsakların iyileşmesine paralel olarak lif oranı da yavaş yavaş artırılır. Oysa lifli gıdalar sağlıklı çalışan bağırsaklar için son derece yararlıdır. Bağırsak hareketini ve vitamin üretimini sağlar, kan şekerini ve kolesterolü dengeler. Fakat GAPS’lı bir bağırsak lifi sindiremez ve bağırsak duvarına daha çok zarar verir. Aynı zamanda iyi sindirilemeyen lifler, patojenlerin çoğalmasına da sebep olduğu için özellikle Giriş Diyetinin ilk aşamalarında lifli gıdalara yer verilmez.


Giriş Diyeti 6 aşamalıdır: (Detayla için bakınız GAPS Kitap sayfa:146, GAPS Destek Kitabı sayfa:134)


2. Tam GAPS Diyeti

GAPS Giriş Diyetinin amacı bağırsak duvarını iyileştirmek ise, tam GAPS Diyetinin en önemli amacı bağırsak florasını dengeye getirmek ve sağlıklı bir bağırsak florası oluşturmaktır. Yani faydalı bakterilerin oranını olması gerektiği seviyelere çıkarmak, patojen bakterilerin oranını ise olması gereken miktarlara indirmektir. Sağlıklı bir bakteri popülasyonu oluşuncaya kadar Tam GAPS Diyetinde kalınması gerekir. Dr. Natasha Campbell-McBride en az 2 yıl takip edilmesi gerektiğini önermektedir; fakat belki 3 yıl, belki 5 yıl da gerekebilir. Aslında Tam Diyet aşamasında kalmak size zor gelmeyecektir. Şeker ve nişastalı yiyecekler dışında her şeyi tüketebiliyorsunuz çünkü. İçinde karbonhidrat olmayan çorbaları, tencere yemekleri ve ızgara, köfte, salata vb. Tam GAPS Diyetinde de dikkatli olunması gereken önemli noktalar vardır (Detaylar için Bakınız:GAPS Kitabı sayfa 157, GAPS Destek Kitabı sayfa 152)


3. GAPS Diyetinden Çıkış

GAPS Diyetinden çıkmak yani izin verilmeyen yiyeceklere geçmek için sindirim sistemi sorunlarınızın tamamen geçmiş ve en az 6 ay boyunca sağlıklı olarak sürmesi gerekir. Sindirim sorunlarının yanı sıra psikiyatrik, nörolojik, fizyolojik ve otoimmün sistem hastalıklarının semptomları da tamamen ortadan kalkmış olmalıdır. Bu aşamaya geçmek için aceleci davranmamak gerekir. Hastalığın ciddiyetine ve yaşa bağlı olarak, bazıları daha hızlı iyileşirken bazılarının iyileşmesi çok daha uzun sürer. 2-3 yaşındaki bir çocuğun iyileşmesiyle, daha ileri yaşlardaki bir GAPS hastasının iyileşmesi aynı sürede olamaz. En kısa iyileşme süresi en az 1,5-2 yıldır. Hastanın durumu ağırsa yıllar boyu sürebilir, hiç diyetten çıkamayan kişiler ve çıkmak istedikleri zaman tekrar hastalananlar olabilir, tam diyetten çıkınca kötüleşip tekrar semptomları geri de gelebilir. Bağırsakların iyileşmesi için sabırlı olmak gerekir. Tam diyetten çıkışın da belli bir prosedürü vardır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Ozon Terapi

Commentaires


bottom of page