top of page

GEBELİKTE (HAMİLELİKTE) KEGEL EGZERSİZLERİ


Kegel egzersizleri diğer adıyla pelvik taban egzersizleri pelvis tabanını oluşturan kasların yani rahim, vajina, idrar torbası ve rektumu (barsağın son kısmı) saran ve alttan hamak şeklinde destekleyen kasların kuvvetlendirilmesini amaçlayan kaslardır. Bu egzersizlerin gebelik sırasında ve doğumdan sonraki dönemde yapılmasının çeşitli faydaları vardır. Kegel egzersizlerini yapmanın çeşitli yöntemleri tarif edilmiş olsa da hepsinde amaç burada bahsedilen kasları belirli bir süre kasmak ve gevşetmektir. En kolayı yere uzanılarak kalça kaslarını kasarak yapmaktır. Bu sırada vücudunuz hareket etmemeli, beliniz havaya kalkmamalı, sadece kalça kaslarınız tuvaletinizi tutmaya çalışır gibi kasılmalı. Tuvaleti gelince tutmaya çalışmak gibi buradaki kaslar kasılabilir. İdrar yaparken yarıda kesmeye çalışırken veya vajina içerisine koyulan parmağı sıkmaya çalışırken bu kasları hissetmeyi öğrenebilirsiniz. Yatarak, oturarak, ayakta, heryerde her ortamda yapılabilir. Gün içerisinde sabah, öğle, akşam 3 kere yapılmalı ve her seferinde kaslar 10 kere kasılıp gevşetilmelidir. Kaslar yaklaşık3- 10 saniye kasılı kalacak şekilde tutulmalı ve daha sonra 3-10 saniye gevşek bırakılmalı, bu şekilde 10 defa tekrarlanmalıdır. Egzersizi yaparken karın ve kalça kasları kullanmamalı ve normal nefes alıp vermelisiniz.

Kegel egzersizlerinin faydaları:

- Pelvik taban kaslarını güçlendirdiği için doğum sırasında annenin daha iyi ıkınmasını sağlayabilir ve doğumu kolaylaştırır.

- Doğum sırasında daha az yırtık oluşmasını sağlar.

- Gebelik sırasında ve doğumdan sonraki dönemde idrar kaçırma problemini önler.

- Hemoroid (basur) oluşmasını önler.

- Cinsel ilişkide alınan zevki arttırır.

DİKKAT!!

Bu sitede yer alan bilgiler bilgilendirme amaçlıdır.Kendi kendine tanı veya tedavi amaçlı kulanımamalıdır.Doktorunuza danışmalısınız.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page