top of page

Gömülü Yirmi Yaş Dişleri


Ağzımızda en son çıkan ve diş dizisinin en sonunda yer alan 3. azı dişleri yirmi yaş dişleri olarak bilinmektedir. Yirmi yaş dişleri 7-12 yaşları arasında radyografilerde görünür hale gelirler. Devam eden süreçte gelişim ve sürme hareketlerini 18-24 yaş arasında tamamlamış olmaları gerekir. Yirmi yaş dişleri ile ilgili yapılan çalışmalarda; bu dişlerin şekil ve hacimsel büyüklüğünün, ağızda görülme zamanının ve sürme hızının kişiden kişiye büyük farklılıklar gösterdiği bildirilmiştir.




Çene darlığı, dişlerde çapraşıklıklar, genetik faktörler,anatomik engeller bu dişlerin ağızda diş dizisine uygun şekilde yer almasını engelleyebilir. Böyle durumlarda yirmi yaş dişleri kısmen veya tamamen gömülü kalabilir. Gömülü yirmi yaş dişlerinin enfeksiyon, ağrı, dişeti hastalığı, komşu dişlerde çürük, çenelerde kist oluşumu gibi nedenlerle çekilmesi gerekebilir.Çekilmesi gerektiğine karar verilen gömülü yirmi yaş dişlerinin çekimleri cerrahi işlemleri gerektirmektedir. Lokal ve genel anestezi altında yapılabilen bu işlemler öncesinde dişin ve anatomik yapıların iyi değerlendirilmesi oluşabilecek komplikasyonları en aza inmesini sağlayacaktır.




Sağlıklı,çiğneme işlemine katılabilen,normal diş fizyolojisi gösteren yirmi yaş dişleri iyi bir ağız hijyeniyle ağızda tutulabilir. Diş tedavilerinde en önemli nokta zamanında müdahaledir. Rutin diş muayenelerinizi yaptırmanız ağız ,diş ve çene sağlığınızı koruyacaktır.




Gömülü yirmi yaş dişleri farklı pozisyonlarda gömülü kalabilir. Cerrahi çekimlerin zorluk derecesi, hastalarımızın operasyon sonrası yaşadığı şişlik ve ağrılar gömülü yirmi yaş dişlerin pozisyonlarıyla birebir ilgilidir.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page