top of page
Yazarın fotoğrafı Prof. Dr. Mübin Hoşnuter

Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti)


Blefaroplasti, göz kapaklarının görünümünü gençlikteki estetik formuna geri döndürmeyi amaçlayan bir estetik cerrahi operasyonudur. Alt ve üst göz kapaklarına ayrı ayrı veya birlikte uygulanabilir.

Bu Ameliyat için Uygun Adaylar Kimlerdir?

Üst göz paklarında aşırı deri sarkması nedeniyle rahatsızlık duyan veya görme alanı kısıtlananlar

Aşırı yağ birikimi nedeniyle göz kapaklarındaki şişlikten şikayetçi olanlar

Alt göz kapaklarında torbalanma olanlar

Alt göz kapaklarında deri fazlalığı ve aşırı kırışıklıktan şikayetçi olanlar

Alt göz kapağındaki gevşemeye bağlı olarak gözün iris altındaki beyaz kısmının ortaya çıktığı kişiler (Ektropion durumu).

Göz Kapağı Estetiği Nasıl Uygulanır?

Üst göz kapağı estetiği genellikle lokal anestezi altında gerçekleştirilir. Alt göz kapağı ameliyatı da lokal anestezi ile yapılabilir ancak süre olarak daha uzun sürmesi ve ağrı duyma riskinin daha fazla olması nedeniyle doktorunuz genel anesteziyi de tercih edebilir. Alt ve üst göz kapakları birlikte opere edilecekse ve hastanın genel sağlığı da yerindeyse genel anestezi tercih edilebilir.

Kesiler; üst göz kapağında deri katlantı çizgisinin üzerinden, alt göz kapaklarında kirpiklerin 1-2 mm altından yapılır. Sonuçta çok iyi kamufle olduklarından yara izi hemen hemen hiç belli olmaz.

Göz Kapağı Estetiği cerrahisi sırasında fazla cilt, kas ve yağ dokuları çıkartılarak sarkmalar ve şişlikler ortadan kaldırılır. İhtiyaç olduğunda aşırı irileşmiş ve aşağı sarkmış gözyaşı bezleri de dikişlerle eski orijinal yerine tespit edilerek göz kapağının dış kısmındaki şişlik de yok edilebilir.

Alt göz kapaklarında rahatsız edici bir yağ birikimi var ve cilt kalitesi yerindeyse, sadece yağ dokusunu almaya yönelik olarak göz kapağının iç kısmından (yani göze değen kırmızı dokudan) kesi yapılarak Göz Kapağı Estetiği operasyonu gerçekleştirilebilir. Bu durumda göz kapağının görünen kısımda hiçbir yara izi olmayacaktır.

Göz Kapağı Estetiği Ameliyat Sonrası İyileşme Süreci

Ameliyat sonrası göz kapakları ve göz etrafında kişiden kişiye değişen miktarlarda şişlik ve morluklar oluşacaktır. Bunların baskılanması için hemen ameliyat sonrası soğuk uygulama, morlukları giderici kremler ve anti inflamatuar ilaçlar kullanılmaktadır. Soğuk uygulama aralıklı olarak ilk 24 saat, diğer ilaçlar bir hafta kullanılır. Ayrıca enfeksiyon riskine karşı antibiyoterapi de uygulanacaktır. Mevcut cilt dikişleri bir hafta sonra alınır. Göz Kapağı Estetiği ameliyatından 2 gün sonra bir güneş gözlüğüyle dışarı çıkılabilir. Gözler aşırı ışıktan ve tozlu ortamlardan korunmalıdır. Gelişmesi muhtemel irritasyon durumunda göz hekimlerinin tavsiye ettiği rahatlatıcı damlalar kullanılabilir.

Blefaroplasti Ameliyatının Risk ve Komplikasyonları Nelerdir?

Göz Kapağı Estetiği ameliyatın da her ameliyatta olduğu gibi kendine özgü risk ve komplikasyonları vardır. Bunlar çok nadiren karşılaşılan komplikasyonlar olmakla birlikte ameliyattan elde edeceğiniz fayda ile riskleri kıyaslayarak yola çıkmak tamamen size ait özel bir karar olacaktır. Bu riskler şöyle özetlenebilir:

Anesteziye ait komplikasyonlar

Göz kapakları ve etrafında şişlik ve morluklar

İnsizyon hatlarından kanama

Gözlerde kuruluk

Güneşe ve parlak ışıklara karşı hassasiyet

Enfeksiyon gelişimi

Ektropiyon

Gözlerin açılmasında zorluk (ödeme bağlı)

Göz kapaklarının tam kapanmaması (ödeme bağlı geçici)

Göz kapaklarında duyu değişiklikleri, hissizlik

Değişen derecelerde ağrı

İstenmeyen estetik sonuçlara bağlı ikinci operasyon

İstenmeyen kötü yara izi oluşumu

Göz Kapağı Estetiği yüze genç bir görünüm kazandıran en etkili operasyonlardan biridir. Hemen her yaşta yapılabilir, süresi kısadır, ameliyat sonrası genellikle problemsizdir ve sonuçları itibarıyla yüz güldürücü bir estetik işlemdir. Bu nedenle yüz germe ameliyatlarının hemen hemen vazgeçilmez tamamlayıcı bir parçası olarak karşımıza çıkmaktadır.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Botox Nedir?

コメント


bottom of page