top of page

HİPOSPADİAS (Peygamber Sünneti)

Hipospadias, idrar deliğinin penisin ucu yerine daha aşağıda yerleştiği bir doğumsal durumdur. Sıklığı artmaktadır ve 250 erkek çocuğun 1’inde görülür...

Hipospadias, idrar deliğinin penisin ucu yerine daha aşağıda yerleştiği bir doğumsal durumdur. Sıklığı artmaktadır ve 250 erkek çocuğun 1’inde görülür. Sünnet derisi çiş deliği yönünde gelişmemiştir ve peniste eşlik eden eğrilik de izlenebilir.

En sık olarak penis başı (haşefe, glans) veya yakınında olan çiş deliği, bazen penis kökü, torba derisi gibi anüse yakın bir yere de açılabilir. Bu durumda bozuk kozmetik görüntünün yanı sıra, çocuğun ayakta işemesi imkansız olur ve çiş ileri doğru atılamaz. Peniste ciddi eğrilik olanlarda gelecekteki cinsel yaşam etkilenecektir ve nadiren kısırlığa yol açacak kadar ciddidir.


Kozmetik olarak normale yakın, fonksiyonel olarak rahat ve ileri doğru işemeyi sağlayacak yeni bir penis oluşturmak amacıyla ameliyat edilmesi gereklidir. Bebeklerde 6 ile 18 ay aralığında bu ameliyatların tamamlanması önerilir.


Opr. Dr. Fatih Çanaklı’nın özel ilgi alanlarından bir tanesi de “Hipospadias Cerrahisi”dir. Bu konunun dünyadaki en önemli uzmanı Prof. Dr. Warren T. Snodgrass (Dallas, ABD)’tan 3 ay süreyle eğitim almıştır. Çocuk ürolojisi eğitimi sırasında da hocası Prof. Dr. Serdar Tekgül’le birlikte onlarca ameliyat yapma şansı olmuştur.


Distal ve proksimal hipospadiasların yanısıra, defalarca başarısız cerrahiler geçirmiş ve 2 ve daha çok seans halinde tedavi planlanan zor vakaları da ameliyat etmektedir. Bu durumda çoğu zaman ilk seansta pensi eğriliği düzeltilir ve idrar deliğini oluşturmak için penis cildi veya ağız içi mukozadan taze ve esnek dokular hedef alana transfer edilir. Altı ay sonra planlanan ikinci seansta ise idrar yolu ve deliği tamamlanır. Bu tür cerrahiler teknik olarak oldukça zordur ve yüksek komplikasyon oranları içermektedir. Hasta ve ailenin hekimle tam uyumunu gerektirir.


PENİS EĞRİLİĞİ (KURVATÜR)

Penisin doğuştan olan eğriliğidir. Penis genellikle öne doğru, bazense yana veya göbeğe doğru eğrilmiştir. Penisteki bu eğrilik sertleşme sırasında belirginleşir ve farkedilir. Gelecekteki cinsel yaşamda ciddi sorunlar oluşturacağı kaygısıyla, 3 aylık dönemden sonra ameliyatla düzeltilebilir. Beraberinde sünnet işlemi de yapılabilir.

Bazen eğrilik çok ciddi derecede olur ve penisin kısa yüzeyine yama (greft) yapılan daha karmaşık bir ameliyat gerekebilir. Nadiren ameliyat sırasında hipospadiasın da eşlik ettiği bulgusu ortaya çıkabilir ve düzeltilmesi sağlanır.


PENİS TORSİYONU

Penis tamamen normal görünümdeyken idrar deliği bir tarafa dönük (torsiyone) olabilir. Resimdeki gibi bu yön genellikle çocuğun sol tarafına doğrudur. Düzeltilmediğinde çocuk sol tarafa doğru işeyecektir ve düz işeyebilmek için pipisini ya da vücudunu çevirmeye çalışacaktır. Bu dönmeyi düzeltmek için falloplasti dediğimiz küçük bir cerrahi gereklidir. Bu dönüklük sünnet öncesi farkedilir ve aile onaylarsa sünnet sırasında düzeltilmesine çalışılır. Cerrahideki amaç saat 3 yönüne bakan çiş deliğini olması gerektiği gibi saat 6 yönü veya yakınına taşımaktır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page