Yüksek tansiyonun erken tedavi edilmediği halde sebep olacağı komplikasyonlar
Komplikasyonlar
Yüksek tansiyondan kaynaklanan atardamar duvarlarında oluşan aşırı basınç damarların yanı sıra insan vücudundaki diğer organlara da zarar verebilir. Bir kişinin tansiyonu ne kadar yükselirse ve ne kadar kontrol edilmeyecek durumu gelirse organlarda oluşacak zarar da o denli kötü olacaktır.
Bir insanda kontrolsüz bir biçimde yükselmeler gösteren bu hastalık aşağıdaki durumlara yol açar.
• Kalp krizi ya da inme, kalp krizi, felç ya da farklı sorunlara sebep olabilen arterlerin kalınlaşmasını ve sertleşmesini ortaya çıkartır.
• Kanda basıncın artması kan damarlarında zayıflamaya ve şişmeye sebep olur. Avrenizma patlarsa hayati tehlike meydana gelir.
• Kalp yetmezliği, damarlarda oluşan basınçtan kaynaklı kanın pompalanmasını yapacak kalp kasında kalınlaşma olur. Kalın kastan kaynaklı kalp yetmezliği oluşur ve insan vücudunun ihtiyacını karşılamak için yeterli düzeyde kanın pompalanması meydana gelmez.
• Böbreklerinizde zayıflama ve daralmış kan damarı, bu durum organların normal şekilde çalışmasının önüne geçer.
• Gözlerde kalınlaşma daralmış veya yırtık damarlar, görme ile alakalı kayıplara yol açar.
• Metabolik sendrom, bu sorun vücuttaki meydana gelen metobolizma bozuklarına işaret eder. Bundan dolayı diyabet, inme ve felç gibi ciddi durumlar gelişebilir.
• Bellekte sorunlar, kontrolsüz şekilde kanın basınç durumunun ortaya çıkması öğrenme, algılamak ve hatırlama becerilerini etkiler.
1. Kalp krizi
Kalp krizi, kontrol edilemeyen yüksek tansiyonla ilişkili en kötü hastalıklardan biridir.
Bu rahatsızlık elbette ölümcül olabilir. Kalp krizi, atardamarlarda sertleşme ve daralma olduğunda meydana gelir ve bu da kan dolaşımını etkiler.
2. Felç
Felç, beyninize kan taşıyan damarlardan birinde kan akışı kısıtlı hale geldiğinde oluşur.
Tansiyon, bu hayati organa sağlanan kan akışını doğrudan etkiler. Bu sebeple yüksek tansiyonu olan kişilerin felç geçirme olasılığı daha yüksektir.
3. Kalp yetmezliği
Konjestif kalp yetersizliği olarak da bilinen kalp yetmezliği, kalbiniz fazla stres altında kaldığında gelişir. Bu durumun sebebi kalbinizin sertleşmiş ve darlaşmış atardamarlara kan pompalamak zorunda kalmasıdır.
Aslında bu rahatsızlık, kalp kaslarını doğrudan etkilediği için hipertansiyonu olan kişilerde başlıca ölüm sebeplerinden biridir.
Belirtileri arasında genellikle şunlar bulunur:
• Nefes alıp vermede zorlanma,
• Eller ve ayaklarda enflamasyon,
• Karın bölgesinde şişkinlik,
• Uyku problemleri,
• İdrar kaçırma,
• Yorgunluk ya da güçsüz hissetme.
4. Diyabet
Diyabet, yüksek tansiyon ile ilişkili diğer hastalıklardan farklıdır. Çünkükontrol edilemeyen yüksek tansiyonun sonucu olabileceği gibi, sebebi de olabilir.
Kan şekeriniz kontrol edilemez hale geldiğinde kan dolaşımını da etkileyebilir. Ayrıca atardamar sağlığını etkiler ve kalbe sağlanan düzgün kan akışını sekteye uğratır.
Ancak, başka faktörlerden dolayı oluşan kan basıncının kandaki etkisi aynı olabilir. Bu durumda enerji kaynağı olarak şeker kullanma fonksiyonunuz da azalır.
Bazı durumlarda hipertansiyon hastalarında diyabet daha kötü bir hale gelebilir. Bunun sebebi ise tansiyonun metabolizmayı, pankreasın fonksiyonlarını ve böbrekleri etkilemesidir.
5. Ateroskleroz
Ateroskleroz; yüksek tansiyon sürekli şekilde devam ettiği zaman ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalık için belirli bir tedavi bulunmamaktadır.
Ateroskleroz atardamarların sertleşmesine de yol açar. Sonuç olarak damar tıkanıklığı ve koroner kalp hastalığı gibi tehlikeli hastalıklara yol açabilir.
6. Böbrek hastalıkları
Böbrekleriniz sırtınızın iki yanında da bulunur ve kanınızdaki atık maddeleri süzmek için tasarlanmıştır. Aynı zamanda elektrolitleri düzenler ve fazla sıvıların idrar ile atılmasını sağlar.
Hipertansiyon böbreklerin fonksiyonlarını doğrudan etkiler. Böbreklerin iyi çalışabilmesi için ihtiyaç duyduğu kan dolaşımını kısıtlar.
Bu şekilde, zaman geçtikçe böbrek sisteminde bozulmalar oluşmaya başlar. Hepsinden önemlisi, oksijenlenmeyi ve bu organlara besin maddelerinin iletimini kısıtlar.
Ayrıca böbreklerin etrafındaki atardamarlarda daralmalar oluşabilir, bu da atıklardan kurtulma becerilerini azaltır. Sonuç olarak geri dönüşü olmayan bir hasar meydana gelir.
7. Göz hastalıkları
Birçok insan yüksek tansiyonun göz sağlığı üzerinde ne kadar etkisi olduğunu hayal bile edemez.
Birbiriyle ilgisi olamazmış gibi görünse de vücudun herhangi bir yerindeki kısıtlanan kan akışı retinanızdaki damarlara da zarar verebilir.
Hipertansiyon hastalarında genellikle yavaşça bazı göz hastalıkları da gelişir. Bu hastalıklar yaygın belirtiler göstererek başlar. Örneğin enflamasyon, bulanık görme ve netlik kaybı gibi belirtiler gösterebilir.
Hipertansiyonu kontrol altına alma
Her halükarda bazı reçeteli ilaçları bilmenizde fayda var. Bu ilaçlar hipertansiyonu kontrol altında tutmak için kullanılır ve hipertansif retinopati gibi hastalıkların semptomlarını fark edilir ölçüde azaltır.
Bu noktada doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmenin ve doğru testleri yaptırmanın önemi büyüktür. Böylelikle tansiyonunuzdaki düzensizlikleri erkenden tespit etmek de mümkün olabilir.
Özellikle de vücudunuzun diğer bölgelerinde sorunlar yaşamaya başladığınızı fark ettikten sonra dikkatli olmak hayati önem taşır.
Comments