top of page

Hipospadias


Hipospadias, idrar deliğinin penisin ucunda değil penis gövdesi boyunca bir yerde açılmasıdır. Doğumsal olan bu hastalık, yaklaşık 200 erkek yenidoğan çocuğunun birinde gözükür. Hipospadias’ta idrar deliği, genellikle penis başının hemen altında açılır. Daha az olarak, penis gövdesinin ortasında veya altında, çok nadiren ise torbaların arasında veya altında olabilir.

Hipospadias, halk dilinde ‘peygamber sünneti, doğuştan sünnetli ya da yarım sünnetli’ şeklinde farklı isimlerle adlandırılır. Bunların temel nedeni hipospadiaslı çocuklarda sünnet derisinin ön tarafının gelişmemiş olması ve sünnet derisinin penisin sadece arka kısmında bulunmasıdır.

Peygamber sünneti ya da bir diğer adıyla doğuştan sünnetli olma durumu halk arasında oldukça güzel bir şey gibi algılanır ancak aslında çocuğun doğuştan üreme ve boşaltım sisteminde bir sorun olmasından kaynaklanan bu durum pek çok dezavantajı da beraberinde getirir.


Hipospadias’ın görülme oranı 1970’den 1990’a kadar olan dönemde iki kat artmıştır. Bu artışın nedeni hafif formlarında tanı koymanın artması olarak düşünülse de, bu dönemde ağır formların da daha sık görülmeye başlandığı bilinmektedir. Hipospadias hastalığının beyaz ırkta daha sık görülmektedir. Hastalığın genetik geçişi tam olarak açıklanmamakla birlikte, ailesel geçiş %10 oranında görülmektedir.

1 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page