top of page
Yazarın fotoğrafıUzm. Dr. Özlem Gürcü

İLK EK BESİNLER


6-8 aylık bebekte anne sütü dışında ek kalori gereksinimi 200 kcal /gün dür.


Ek besinlere geçişte iki yöntem var..İlki klasik yöntem , püre haline getirilmiş besinleri kaşıkla yedirmek…İkincisi BLW denilen ,-baby lead weaaning kelimlerinin baş harflerinden oluşan bir sözcük-, bebeğin kendi besinini kendisinin yediği ,kaşıkla yedirmenin olmadığı bir yöntem.


BLW de bebeğin desteksiz dik oturması gerekiyor. Elimizde ezebileceğimiz yumuşaklıktaki başlangıç gıdaları, ezmeden bütün halinde , bebeğin önüne konuyor ve ağzına götürerek damağıyla ezip yutması bekleniyor. Bu yöntemde gıda parçalarının soluk borusuna kaçma riski diğer yönteme göre daha yüksek ancak, bazı bebekler ve anneler BLW de oldukça başarılı olabiliyorlar. Zaman sorunu olmayan, sabırlı , toleransı yüksek ve biraz da soğukkanlı anneler BLW yi daha iyi yapıyorlar.

Etrafın kirlenmesinden çok rahatsız olan, aspirasyon riskinden çok korkan ve zamanı dar anneler için BLW biraz daha zor…

Klasik yöntemde ise 6-8 ay arası pütürsüz , püre halindeki gıdaları veriyoruz. Günde 1 öğün ile başlayacağız. 3 gün o gıdayı 1 tatlı kaşığından 2-3 yemek kaşığına kadar çıkacağız. Herhangi bir allerjik reaksiyon gözlemezsek, diğer besini deneyeceğiz.

Yöntem her ne olursa olsun, aceleci olmamalı, zorlamamalı, sabırlı olunmalıdır.Bebek besini iştahla yemeyip kafasını ısrarla çeviriyor, ağzını kapatıyorsa artık besleme işlemini sonlandıralım.


Pişirme yöntemi:


Meyve için cam rende kullanmak

Sebze püresi için az suda haşlama ya da buharda pişirme yöntemi kullanıyoruz.

Yoğurt , günlük inek, koyun ya da keçi sütünden , evde mayalanmış olmalıdır. Yoğurt tadı bazı bebeklere ekşi gelebilir. Bir seferlik denemede hoşlanmayabilir. Çok zorlamadan denemeye devam etmek gerekecek. Bazı besinleri 10 kere denedikten sonra kabul edebilir.


Verilebilecek gıdalar ;

Sebze püresi için veriliş sırasına göre ;


1.sıra sebzeler :havuç, patates, kabak, balkabağı ,brokoli

2.sıra sebzeler :bezelye , taze fasulye, pazı ,ıspanak, enginar, kereviz, maydanoz yaprağı.

bakla , patlıcan , mantar ilk 1 yaş tercih etmiyoruz.

sebze pürelerinin içine çocuğun ağırlık artışı beklenenden azsa ,doktorunuzun önerisine göre , pirinç ya da irmik içiren tahılları ekleyebilirsiniz. Zeytinyağı 1-2 çay kaşığı ekleyelim.


Meyve püresi için;


Elma, armut , kayısı, şeftali, üzüm, muz, avokado, erik, trabzon hurması.

Bu besinleri günde en fazla 2 öğün vereceğiz.

2-3 tatlı kaşığı başlayıp yaklaşık 120 ml (250 ml lik kasenin yarısı ) ye kadar artıracağız.

Meyve suyu vermek ek besinlere geçişte uygun değildir. Meyve suyu , yüksek fruktoz içeriğinden dolayı kan şekerini hızla yükseltir, posası olmadığı için kabızlığa davetiye çıkartır ve mide reflüsünü artırır.

Verilen sebzeler ve meyveler mevsiminde ve tercihen organik olmalıdır. Meyvelerin kabukları soyulmalıdır.hazırlanan ek gıda 2-3 saat içinde tüketilmelidir.

Seyahatte /otelde iseniz; sebzelerin tuzsuz ve temiz koşullarda hazırlandığına emin olun.

Tuz , şeker, bal, yumurta beyazı, inek sütü, keçi sütü, bakla ,patlıcan ve mantar ilk 1 yaş önerilmiyor.

ilk 3 yaşta kuruyemişler bütün halinde vermiyoruz.

6 . ayın sonunda sebze , meyve pürelerini ve yoğurdu yiyebilen , allerjik reaksiyon gzölenmemiş bebeğie 7. ayda eklenecek gıdaları bir sonraki yazıda paylaşacağım. Sevgiyle kalın..

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page