top of page

İmplantoloji


İMPLANT


İmplant uygulaması, diş eksikliklerinin tedavisinde bilinen en iyi ve en modern tedavi yöntemidir.


Geçmişten günümüze eksik dişlerin tedavisi hakkında birçok yöntem geliştirilmiştir. Ağzında hiç dişi olmayan hastalara tam protez, birkaç dişi eksik olan hastalara ise parsiyel kroşeli protezler ya da köprü protezler hala sıklıkla uygulanmaktadır. Bu protezler genel de akşam çıkarılıp suya konulur ve sabah tekrar ağıza takılan müteharrik protez türüdür. Köprü protezleri ise sağlıklı dişleri keserek eksik diş veya dişleri yapmak için kullanılan porselen protezlerdir. Fakat son yıllarda diş hekimliğindeki en büyük gelişmeler diş implant tedavisindegerçekleştirilmiştir. Eksik dişlerin giderilmesinde implant tedavisinin birçok avantajı sebebiyle ilk tercih edilme sebebi haline gelmiştir.


Tek diş eksikliğinden birden fazla diş eksikliği olan durumların hepsi implant tedavisi ile giderilmesi mümkündür. İmplant tedavisi ne başlamadan önce hekimin radyolojik ve klinik muayenesini çok dikkatli bir şekilde yapması gereklidir. İmplant tedavisi hakkında en önemli durum implant yapılacak bölgedeki kemik miktarıdır. İlgili alanda yeterli yükseklikte ve kalınlıkta kemik dokusu olmalıdır. Kalan kemik dokusunun miktarı, ilgili bölgedeki dişin nasıl kaybedildiğinden çevre anatomik oluşumların varlığına kadar birçok faktörün etkisine bağlıdır. Örneğin, üst çene azı dişler bölgesindeki kemik dokuda sinüs denilen hava boşlukları bu bölgeye yapılacak bir implantın uzunluğunu etkileyen en önemli anatomik oluşumlardır. Alt çenede ise ana sinir dalının geçtiği kanala kadarki kemik miktarı seçilecek implantınuzunluğunu belirleyen bir anatomik oluşumdur. Yapılacak implant tedavisi öncesi diş hekimi mutlaka üç boyutlu dental tomografi yardımı ile radyolojik olarak ilgili bölgedeki kemiğin analizini yapıp mümkün olan en uzun ve geniş implantı ameliyat sırasında hazır bulundurmalıdır.


Zaman zaman 3D görüntüsü alınmış dişlerde navigasyon yöntemiyle en kalın ve en uzun kemiğin yeri saptanır ve implant o bölgeye yapılır. Bu da implantın ömrünü artıran bir tekniktir. Çünkü biz diş hekimlerinin en büyük amacı yapılan diş implantını hastanın ömrü boyunca kullanmasını sağlamaktır. Diş implantları kurallarına göre uygulanırsa ömür boyunca ağızda kalır.


İmplant tedavisi hakkında merak edilen bir diğer güncel konu ise yetersiz kemik bulunan bölgelere yapılan kemik transferi ameliyatlarıdır. Eğer hastanın implant tedavisi planlanan bölgesinde yeterli kemik dokusu yoksa alt çenede kemiğinin çene ucu ya da yanak dokusu altında kalan kısmından ya da kalça bölgesinden kemik parçaları alınarak yetersiz kemik olan bölgeye özel vidalarla sabitlenerek ilgili bölgede implant


tedavisi mümkün hale getirile bilinir. Bu işlem genelde sadece çene-yüz cerrahları tarafından yapılabilmektedir.


Kemik transferi ameliyatlarını takiben 3-4 ay beklendikten sonra implant tedavisi mümkün olabilmektedir. Daha sonra elde edilen yeni çene kemiğine uygun çapta ve uzunlukta implantlar yerleştirilerek implant tedavisi tamamlanır. 6 -8 hafta implantların çene kemiğine kaynaması beklendikten sonra kuronları yapılabilir.


Bazen de bu kemik transferi esnasında implant yerleştirmek mümkün olabilmektedir. Bu şekilde olduğunda ise kısa bir sürede hastamız dişlerine kavuşmuş olur.


İmplant tedavisi hakkında dikkat edilmesi gereken bir diğer konuda yapılacak implantın markasıdır. Dünya implant piyasasında bulunan yüzlerce markadan hangisinin tercih edileceğini hekim hastasına mutlaka sebepleriyle anlatmalıdır. Köklü implant firmalarının yıllardır süregelen ar-ge çalışmalarıyla doğru orantılı olarak implant fiyatlarının arttığı gözlemlenmektedir. Bu da hastanın ödeyeceği tedavi ücretinin arttıran en önemli faktördür.


Bu nedenle implant tedavisi yaptırmaya karar verdiğinizde mutlaka marka bilgisi ve uygulayıcı diş hekimini iyi analiz etmelisiniz. Başarıyı etkilen çok önemli faktörler genelde bu konulardır. Kliniğimizde yerli implantlar kesinlikle tercih edilmemektedir. Genellikle isviçre ve alman malı implantlar kullanmaktayız. Uzun dönem sonuçlarını gördüğümüz ve başarısı konusunda literatür bilgisi ve çeşitli sayıda implant makaleleri olan iki marka kullanılmaktadır. Bu tamamen kliniklerin tercihlerine bırakılmış bir konudur.


Diş implant yapılmış hastalarda implant ve diğer dişlerin rutin kontrollerinin her altı aylık periyotlarda yapılması çok önem arz eder. Bir sorun yaşanmaması için bu periyotlarda profesyonel diş temizliği ve sorun görülen bölgelerden röntgenler alınarak bir takım önlemlerin alınması gerekir.


Bazen implantın etrafında oluşan basit bir dişeti enfeksiyonu sebebiyle implantit gelişir. Erken müdahale edilirse bu hiç sorun teşkil etmez. Ama bu konuda erken müdahale olmaz ise implantın kaybına kadar giden bir süreç sizi bekliyor olabilir.


İmplantların Çıkarılması


Bazen yukarıda anlattığımız sebeplerden bazen de yanlış uygulama sonucu hastaya zarar vereceğini düşündüğümüz implant uygulamalarından sonra o diş implantını çıkarmak gerekebilir. Bu işlem aslında implant yapmaktan daha zor bir işlemdir. Çünkü implantıçıkarmak için özel aletler ile implantın yapıştığı kemiği kesmek gerekmektedir. Kemiğe dokunmak demek şişlik ve ağrı demektir. Bu nedenle mümkün olduğunca implantları en iyi şekilde yerleştirmeli ve bu çıkarma işlemine maruz bırakılmamalıdır. Ama implantı da çıkarmak her zaman mümkündür. Hatta implant çıkarıldıktan sonra aynı boşluğa hemen o seansta dental implant uygulanabilir.


Böylece hastanın ikinci bir cerrahi işleme kalmadan bütün bir işlemi tamamlanmış olur.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page