top of page

Kadınlarda Gelişen Kanserler Nelerdir?


Kadın genital organ kanserlerinde erken tanı ile başarılı tedavi mümkün olmaktadır. Kadın kanserleri şu organlardan kaynaklanabilir.


Dış genital organ (vulva-vajina) kanserleri genellikle ileri yaş grubundaki kadınlarda görülmesine rağmen bazen daha erken yaşlarda da görülür. HPV gibi bazı virus hastalıkları veya kronik kaşıntı ile giden hastalıkların zemininde kanser gelişebilir.


Rahim ağzı (serviks) kanserleri en sık görülen kadın genital kanser türü olmakla beraber özellikle smir testleri sayesinde öncü lezyonların tanınması ve tedavisi mümkün olmaktadır. HPV enfeksiyonu ile direk ilişkili bir kanserdir o yüzden HPV aşısı ile önlenmeye çalışılmaktadır. Erken evlilik, çok eşlilik, kötü hijyen gibi nedenler riski arttırır.


Yumurtalık (over) kanseri erken belirti vermeyebilir. Çok doğum yapmış olan, ilk bebeğini erken yaşta doğurmuş olan, doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda daha az görülür. Risk grubunu belirlemek zordur. Ailede over kanseri olan kadınlarda risk artar.


Rahim (endometrium) kanseri doğum yapmamış olan, adet düzensizliği (polikistik over), şişman, diabetik, yüksek tansiyonu olanlarda, menopoza geç giren kadınlarda daha sık görülür. Menapoz sonrası kanamalar kanser ihtimali taşıması açısından dikkate alınmalıdır.


Düzenli jinekolojik muayene korunma ve erken tanıda önemlidir. Yılda bir kez smir testi ve yılda iki kez altı ay ara ile jinekolojik muayene kadınları jinekolojik kanserlerden koruyacak veya erken tanı sağlayacaktır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page