Kalça Protezi
Kalça eklem hastalıklarında cerrahi müdahale ile uygulanan bir tedavi yöntemidir. Kalça eklemi insan vücudundaki en güçlü ve en büyük eklemdir. Bu özelliğinin yanı sıra vğcut ağrılığının büyük bir bölümünü taşıması nedeni ile ve insana hareket kabiliyeti (oturma, yürüme, kalkma, eğilme) kazandırması nedeni ile de büyük önem taşımaktadır. Kalça eklemi çeşitli nedenler ile birtakım sorunlara yaşanabilmektedir ve bu sorunların tedavisinde son dönemlerde kalça protezi uygulamasına başvurulabilmektedir.
Kalça Protezi Nedir?
Kalça ekleminde oluşan problemlerin tedavisinde uygulanan cerrahi bir uygulamadır. Kişiye özel hazırlanan protezin kalça eklemi içerisinde uygun alana yerleştirilmesi disiplinine dayanmaktadır. Bu uygulama öncesi ve sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır.
Neden İhtiyaç Duyulur?
Kalça protezi ameliyatına ihtiyaç duyulan durumlar aşağıdaki şekilde sıralanabilmektedir;
Kalça ağrısı hastanın tüm yaşamını engelliyorsa
İstirahat sırasında da kalça ağrısı hissediliyorsa
Kullanılan ilaçlar kalça ağrısını dindirmiyorsa
Kalçada hissedilen sertlik oturup kalkmaya ya da yürümeye engel oluyorsa.
Kalça Protezi Tipleri
Kalça protezleri çimentolu kalça kemiği protezleri ve çimentosuz kalça kemiği protezleri olmak üzere 2 temel cinste uygulanmaktadır.
Çimentosuz Kalça Protezleri
Günümüz koşullarında gelişen tedavi koşulları doğrultusunda, kalça protezi uygulamalarının çoğunluğunda çimentosuz kalça protezleri uygulanmaktadır. Çimentosuz kalça protezleri pütürlü bir yüzeye sahiptir ve kemik bu yüzeyin içerisinde büyüme gösterebilmektedir. Leğen kemiği yuvası ve uyluk kemiği içerisine sıkıştırılarak çakılan çimentosuz kalça protezi, protez ile kemiğin birbirine daha kolay şekilde kaynamasını sağlamakta ve vücudun bir parçası gibi işleyiş göstermesine imkan vermektedir. Bu bakımdan, uygulanan protezlerin hareket eden baş-yuva kısımlarının hangi maddeler kullanılarak yapıldığı önem taşımaktadır.
Günümüzde uygulanan çimentosuz kalça protezi kombinasyonlarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz;
Metal baş-plastik yuva protezler
Seramik baş- seramik yuva protezler
Metal baş-metal yuva
Çimentolu Kalça Protezleri
Kalça protezinin kemiğe tutturulması amacıyla, ‘kemik çimentosu’ adı verilen yapıştırıcı nitelikte maddenin uygulandığı işlemlerdir. Kimyasal olarak polimetil metakrilat yapıdaki kemik çimentosu uygulanarak gerçekleştirilen çimentolu kalça protezleri, basit ve ucuz uygulamalar olarak karşımıza çıkmaktadır. Çimentolu kalça protezleri, ileri derece uyum sağlayan ve 25 yıla kadar dayanıklılık gösterebilen yapıdadır.
Yüzey Kaplama Kalça Protezleri
Gelişen ve değişen yaşam koşulları doğrultusunda, son yıllarda geliştirilen yeni bir kalça protezi tipi olarak karşımıza yüzey kaplama kalça protezleri çıkmaktadır. Yüzey kaplama kalça protezleri, genç ve aktif yapıdaki hastalarda önemli başarılar sağlamıştır. Yüzey kaplama kalça protezleri, klasik kalça protezlerinden farklı olarak, uyluk kemiğinin baş kısmı kesilmeden uygulanmakta ve protezin alt kısmı ile baş bölgesi kemik çimentosuyla yapıştırılmaktadır. Yüzey kaplama kalça protezlerinin çıkma riski oldukça düşüktür.
Kalça Protezi Ameliyatı
Genel anestezi altında uygulanan kalça protezi ameliyatı yaklaşık 1 ila 2 saat sürmektedir. Ameliyat açık cerrahi yöntemi ile uygulanmaktadır. Hastanın ameliyat sonrasında kendini toparlayıncaya kadar hastanede yatması gerekebilmektedir.
Bununla birlikte ameliyat sonrasında hasta en kısa sürede ayağa kalıdırılarak yürümesi sağlanmaktadır. Bunun nedeni yerleştirilen protezin çok daha hızlı bir şekilde çevre dokular ile kaynaması ve hareketsizlik sebebi ile damarlarda pıhtı oluşumunun engellenmesidir.
Hangi Durumlarda Yapılır?
Kalça protezinin uygulanması için temel olarak ele alınan 2 durum söz konusudur.
Bunlar;
Hastanın ağrı yaşamadan yürüyebildiği mesafenin 300 metrenin altına düşmesi
Ağrı ve hareket kısıtlılığı sebebiyle, her gün ağrı kesici kullanmanın zorunlu hale gelmesi
Bununla beraber, kalça protezi uygulamaları kalça kırığı durumlarında zorunlu olarak ve acilen uygulanmalıdır. Kalça kırığı durumlarında kalça protezi, hastanın hayatının kurtarılabileceği en önemli yol olarak karşımıza çıkmaktadır.
Kalça Protezi Ameliyatı Öncesi
Kalça protezi ameliyatı öncesinde kalça ekleminde yaşanan problemin kesin tanısının konulması gerekmektedir. Bu süreçte fizik muayene ve manyetik rezonans, tomografi, ultrason, röntgen gibi çeşitli radyolojik görüntülemelerden faydalanılmaktadır. Kesin tanı süreci sonrasında ameliyat planlamasına karar verilmektedir. Bu süreçte hastanın genel sağlık durumunun ve kullandığı ilaçların nitelikli bir şekilde değerlendirilmesi gerekemektedir.
Kalça protezi ameliyatı öncesinde hastanın şeker hastalığı ya da iltihabik bir hastalığı olup olmadığı değerlendirilmektedir. Bununla birlikte vücutta herhangi bir iltihabik durumun söz konusu olması durumunda öncelikle bu problemin tedavi edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle ağız ve diş kontrollerinin ameliyat öncesinde mutlaka uygulanması gerekmektedir.
Kalça protezi ameliyatı öncesinde ideal kilonun üzerinde olan hastaların kilo vermesi beklenmektedir. Bununla birlikte kan sulandırıcı ilaç kullanılıyorsa mutlaka doktora bu durum bildirilmelidir.
Kalça Protezi Ameliyatı Sonrası Dönem
Kalça protezi ameliyatın sonrasında dikkat edilmesi gereken birtakım noktalar bulunmaktadır;
Erken evre iyileşme sürecinde refakatçiye ihtiyaç duyulmaktadır.
Ağrı kontrolünün sağlanması için doktorun önerdiği ilaçlar kullanılmalıdır.
Evde herhangi bir kaza yaşanmaması için yeniden düzenleme yapılması gerekebilmektedir.
Hastanın yüksek ve sert koltuklarda oturması gerekemektedir.
Bağışıklık sistemi güçlü tutulmalıdır.
Kalça protezi yaklaşık 20 yıl kullanılabilmektedir. Bu nedenle günümüzde genellikle 60 yaş üstü hastalarda tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Bununla birlikte doğumsal kalça çıkıklığı ya da travmatik olaylar sebebi ile kalça eklemini oluşturan kemiklerin kırılması sonucunda da da kalça protezi ameliyatına başvurulabilmektedir.
Faydaları Nelerdir?
Kalça protezi, ağrılı ve hareketsiz bir sürecin sonunda hastaya yeni ve yapay bir eklem yapısının oluşturulmasıdır. Kalça protezi uygulamasının faydalarını şu şekilde sıralayabilmekteyiz; -Sürekli ve şiddetli seyir gösteren ağrılar kesilmekte ya da büyük oranda azalmaktadır. -Şiddetli ağrıların sebep olduğu hareket kısıtlılığı durumu ortadan kalkmakta ve kişi gündelik yaşantısında yeniden bir hareket alanına sahip olmaktadır. -Ağır aktiviteler gerçekleştirilmediği sürece gündelik hayata devam edilebilmektedir. -Hareket kayıpları ortadan kaldırılarak, ameliyat öncesine göre ciddi anlamda hareket kolaylığı sağlanmaktadır. -Hasarlı eklem dokusu değiştirilerek, sağlam bir eklem yapısı oluşturulmaktadır.
Kalça Protezi Ameliyatı Fiyatları 2019
Kalça protezi ameliyatları, kemik operasyonu gibi değerlendirilse de aslında bir o kadar da yumuşak doku operasyonudur. Hasar görmüş kemik ve hareket alanı sağlayan yumuşak doku, kalça protezi ameliyatlarıyla yenilenmektedir. Bu noktada, ilgili bölgedeki kalça kaslarında dengenin ayarlanması, hareket kısıtlılığını beraberinde getiren kapsül kaslarda gevşeme sağlanması ve kalça yüksekliğinin dengeli şekilde ayarlanması oldukça önemlidir. Kalça protezi ameliyatları, kemik operasyonu olduğu kadar yumuşak doku operasyonu olmasıyla, alanında uzmanlık gerektiren kişilerce gerçekleştirilmesi gereken operasyonlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
Коментарі