Kanal Tedavisi Nedir? Kanal Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Kanal tedavisi; diş çürüğünün dişin canlı dokularının yer aldığı pulpa odasına ulaşması veya çok yakınına gelerek dişin sinirlerini etkilediği durumlarda yapılır. Ayrıca şiddetli travma sonrası dişte kırık oluşmasa bile darbeye bağlı kök ucundaki sinirlerin hasar gördüğü tespit edilirse de kanal tedavisi uygulanır.
Kanal Tedavisi Sırasında Ağrı Olur Mu?
Kanal tedavisi dişin damar sinir ağının yani pulpanın çıkartılma işlemi olmasına rağmen birçok kanal tedavisi işlemi doğru ve etkili anestezi tekniği ile ağrısız olarak gerçekleştirilir. Bazen çürük çok ileri seviyede olursa dişte enfeksiyon gelişir ve antibiyotik desteği alınmasına rağmen kabul edilebilir rahatsızlıklar yaşanabilir.
Kanal Tedavisi Ne Kadar Sürede Yapılır?
Kanal tedavisi enfeksiyonun etkilediği bölge ve enfeksiyon yoğunluğuna göre; tek seansta dişin açılıp çürük ve pulpanın temizlenip kanalların doldurularak bitirilebileceği gibi bazı durumlarda da 3 gün veya 7 günde bir pansuman yapılarak enfeksiyon kaybolana kadar devam edilebilir.
Kanal Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kanal tedavisi aneztezi altında dişin çürüğünün temizlenmesiyle başlar. Temizlik işlemini takiben özel aletlerle dişin pulpa dokusu çıkartılır. Çalışma boyunun tespiti için röntgen alındıktan sonra dişin içindeki her kanala özel aletlerle girilip kanal duvarları temizlenir. Kanal tedavisi sırasında özel döner aletler de kullanılabilir. Kanal tedavisi kanallarda hiçbir enfeksiyon belirtisi gözlemlenmediğinde özel malzemelerle (gutaperka) kanalların doldurulmasıyla tamamlanır.
Kanal Tedavisi Sırasında Antibiyotik Almak Gerekir Mi?
Kanal tedavisi sırasında antibiyotik kullanımı akut hale gelmiş enfeksiyonları baskılamak ve diş hekimine çalışma olanağı sağlaması açısından bazen gereklidir. Tüm kanal tedavisi süresince antibiyotik alınması veya ne olur ne olmaz diyerek hastanın kendi başına karar vererek antibiyotik alması, kanal tedavisinin başarılı olup olmadığını maskeleyeceğinden tavsiye edilmemektedir.
Kanal Tedavisi Sırasında Nelere Dikkat Edilmelidir?
Kanal tedavisi sırasında seanslar arasında hala iyileşme döneminde olunduğu unutulmamalıdır. Kanal tedavisi randevuları arasında dişin üzerinde geçici dolgu olduğundan özellikle geçici dolgunun korunması için o bölge fazla kullanılmamalı, yapışkan gıdalar tüketilmemelidir. Kanal tedavisi genellikle fazla madde kaybı olan dişlere uygulandığından kanal tedavisi bitene kadar dişin yapısal olarak sağlam olmadığı unutulmamalı ve sert gıdalar tüketilmemelidir.
Kanal Tedavisi Tekrarı Ne Zaman Yapılır?
Kanal tedavisi tekrarı (retreatment) çeşitli sebeplerden dolayı yeniden sorun çıkaran daha önceden kanal tedavisi görmüş dişlere tekrardan kanal tedavisi yapılmasıdır. İşlem sırasında daha önceden dişe konulan gutaperka ve/veya diğer kanal dolum malzemeleri çıkartılıp, kanal tedavisi aşamaları baştan tekrar edilir. Dişte ve çevre dokudaki şikayetler geçince kanal tedavisi dolum işlemi ile sonlandırılır.
Comments