Mikrodalga Ablasyon Nedir?
Mikrodalga ablasyon (MWA), deri üzerinden karaciğer tümörüne bir iğne yerleştirilir, küçük bir ısı bölgesi oluşturmak için iğneden mikrodalgalar oluşturulur, bu ısı, karaciğer kanseri hücrelerini yok eder.
Ameliyatsız Kanser Tedavisi Mümkün mü?
Mikrodalga ablasyon (MWA), cerrahi müdehalenin mümkün olmadığı durumlarda veya tümörlerin çapı 4 cm küçük olan ve tümör sayısı 5'ten az hastalar için etkili tedavi seçeneğidir.
Kime Başvurmalısınız?
Girişimsel Radyoloji alanında özel ihtisas yapmış ve Mikrodalga ablasyon (MWA) konusunda deneyimli uzmanlarca uygulanan bir yöntemdir. Hamile olma olasılığınız varsa, kronik rahatsızlıklıklarınız, özel tıbbi durumlarınız, alerjileri ve ilaçlar hakkında işlemi yapacak olan Girişimsel Radyoloji uzmanınıza bilgi vermelisiniz.
İşlem Öncesi Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?
Doktorunuz size gerekli prosedürleri ve yapmanız gereken hazırlıkları ve dikkat etmeniz gereken hususları detaylıca anlatacaktır, her hasta için farklılık göstermekle beraber; birkaç gün önce aspirin, nonsteroid antiinflamatuar ilaçlar (NSAID'ler) veya kan sulandırıcı ilaçları almayı bırakmanızı tavsiye edebilir. İşlemden birkaç saat önce hiçbir şey yememeniz veya içmemeniz talimatı verilebilir. Takılarınızı evde bırakmanız ve bol, rahat kıyafetler giymeniz önerilir. Önlük giymeniz istenebilir. Daha sonra birisinin sizi eve bırakmasının gerekeceğini düşünerek gerekli planlamayı yapmalısınız.
Mikrodalga Ablasyon Yöntemi Nasıl Uygulanır?
Aşağıdaki görsellerde
Bir meme kanseri hastamızın karaciğer metastazına yapılan Mikrodalga Ablasyon işleminin öncesi ve sonrası görüntüleridir. İlk görüntüde PET'te açık biçimde tümör parlamaktayken Mikrodalga Ablasyon işlemi sonrası parlayan tümör yerini koyu renge bırakmış ölü kanser dokusunu görmekteyiz. Hastamız başarılı biçimde tümör dokusundan nokta atışı kurtulmuş oldu.
Bu görüntüler ise kolon kanseri metastaz hastamıza ait Mikrodalga Ablasyon işlemlerinin öncesi ve sonrasına ait fotoğraflarında da göreceğiniz üzere, yerleştirilen mikrodalga iğnesi ile tümörlü doku ısıtıldığında, ortaya çıkan hava kabarcıkları ultrasonda beyazlaşma olarak görünür. Lezyon çepeçevre beyazlaşınca tamamen ısındığı ve tabir yerindeyse piştiği gözleniyor. Tomografide görülen, ortasındaki siyahlık tahrip sonucundaki hava buharını ve PET görüntülerine göre siyahlaşan alan ise ölü kanser dokusunu göstermekte.
Comments