Çocuklar kardeşleri olmadan önce de akranları ile kıskançlık yaşayabilirler. Bunun sebebi 2-6 yaş arasındaki çocukların (egosantrik) benmerkezci olmalarından kaynaklanabilmektedir. Çocuklar benmerkezci dönemlerinde paylaşmayı sevmez, kendisini önemser ve kendisine odaklanıldığını düşünür, aynı zamanda kendilerini övme davranışında da bulunabilirler, “ben yapabiliyorum, ben getirebiliyorum “ gibi sözleri sık duymak mümkündür. 2-6 yaşlarında odak noktası başka bir akranda olduğu zaman genelde dikkat çekebilmek için daha önce yapmadığı davranışlarda bulunabilirler.
Kardeş kıskançlığında ise ilk çocuk hep lider pozisyonunda ve her şeyin bilincinde olan çocuktur, aileye başka bir üyenin katılması çocuklarda agresiflik, kıskançlık oluşturabilmektedir. Kıskanmak doğal bir duygudur normal karşılanır fakat kıskançlığın derecesi önemlidir. Diğer önemli olan durum ise ailenin çocuklarına olan yaklaşımı, kardeşinin olacağının haber verilmesi ve alışma sürecinde birlikte hareket etmektir. Kıskançlık yaşayan çocuğun yaşıda bir diğer koşul olarak önemlidir. Okul çağındaki kardeş kıskançlığında okul başarısında düşme, akran iletişim problemi, psikolojik problemler görülebilmektedir. Okul çağında öfke, hırçınlık, takıntı, tırnak yeme, altına ıslatma gibi durumlarla da karşılaşmak oldukça yaygındır ve mutlaka psikolojik destek alınmasında yarar vardır. 1-5 yaşındaki çocuğunuzun ardından ikinci çocuğun olması ilk çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmasında problem oluşturabilir, yardımcılar tarafından ilk çocuğun ihtiyaçlarının karşılanması kabul edilebilir olsada çocuk ile ebeveynin arasındaki duygusal bağın korunması çok önemlidir. Bu sebeple ilk çocuklada ilgilenilmesi en az ikinci çocuk kadar önemlidir, ilgilenilmediği zaman agresiflik ve kıskançlık gibi sorunlar olabilmektedir. Ebeveynin bilinçli şekilde ilerlemesi ve dikkat etmesi kardeşler arasındaki problemi azalta bilmektedir.
Problemin üstesinden gelemediğiniz durumlarda mutlaka psikolojik destek için uzmanlardan yardım alınmalıdır. Eğer kontrol edebileceğinizi düşündüğünüz bir durum varsa çocuklarınız arasındaki kıskançlığın önüne geçebilmek için eşit ve tutarlı davranmayı imal etmeyin. Çocuklarınızla birlikte verimli zaman geçirme çalışmaları yapın ve birlikte yapabileceğiniz aktiviteleri arttırarak ve özen göstererek sürdürün. Unutulmamalıdır ki ihmal etmek, tutarsız davranmak, eşit koşullar sağlamamak, duygusal bağın bozulması yetişkinlik döneminde mutlaka problemle karşılaşılmasına sebep olur.
댓글