Fıtık kesesi, testisin inişi (kızlarda ise round ligament) ile ilişkilidir ve periton zarının kasık kanalı içine doğru cepleşmesi ile oluşmaktadır. Bu yapıya prosesus vajinalis (kızlarda nuck divertikülü) denmektedir ve doğumdan sonra spontan olarak kapanmaktadır. Kapanmaz ise kasık kanalı patolojilerine yol açmaktadır. Erişkin çağda bile kanal %20 oranında açık saptanmaktadır. Karın içi organların (erkeklerde ince bağırsak, kızlarda over ve tüpler) kasık kanalına geçerek şişkinlik yaratması ile bulgu vermektedir. Erkeklerde fıtık kesesi skrotuma kadar uzanabilmektedir.
Karın içi basıncını arttıran kabızlığa bağlı ıkınma
Ø Kronik öksürük (özellikle kistik fibrozis hastalığı)
Ø Karın içinde kitle veya tümöral oluşumlar
Ø Karın içi sıvı miktarının arttığı durumlar (ventriküloperitoneal şant, siroz gibi)
Ø Karın ön duvarı zayıflığı (esktrofi, omfalosel ve gastroşizis olguları)
Ø Bağ dokusu hastalıkları (Ehler Danlos sendromu, Marfan sendromu)
* Tanı konduktan sonra elektif şartlarda ve en kısa sürede ameliyat edilmelidir.
Ø Aksi takdirde inkarserasyon gelişebilir. İnkarserasyon; fıtıklaşan organların kanlanmasının bozularak iskemiye gitmesidir.
Ø Bulguları, kasık bölgesinde şişliği olan çocukta kusma ve karın ağrısı şikayetlerinin başlamasıdır.
Ø Tedavi; fıtık kesesi içindeki organların çocuk sakinleştirildikten sonra dışardan manuel olarak karın içine itilmesidir.
Ø Ödem iyileştikten sonra, 2 gün içinde cerrahi fıtık tamiri yapılmalıdır.
* Tedavisi genel anestezi altında fıtık kesesinin iç halka hizasında yüksek ligasyonudur. İşlem günübirlik cerrahidir.
* Karşı tarafta da fıtık görülebilmektedir. Özellikle yenidoğanlarda, 2 yaşından küçük kız çocuklarında ve prematürelerde risk fazladır. Aileler bu konuda mutlaka bilgilendirilmelidir
Ameliyat sonrası komplikasyonlar
Ø Skrotumda ödem
Ø Kanama, enfeksiyon
Ø Distal kesede hidrosel
Ø İatrojenik inmemiş testis ve sinir hasarı
Ø Kordon ve damarlarının zedelenmesi
Ø Fıtığın tekrarlaması
Hidrosel ve Kordon Kisti:
Hidrosel, açık kalan prosesus vajinalisden sadece periton sıvısının geçmesidir. Periton ile bağlantıyı sağlayan internal halka açık ise buna kominike hidrosel, kapalı ise non-kominike hidrosel denmektedir. Prosesus vajinalis kapanmış iken kanal içinde iç halka ile skrotum arasındaki kistik oluşuma kordon kisti denmektedir.
Belirti ve Bulgular
Kasık bölgesinde ve sıklıkla skrotumda içi sıvı dolu şişlik bulunmaktadır. Kominike hidroselde şişlik gün boyu aktiviteler ile artarken, sabah uyku sonrası azalmaktadır.
Skrotuma ışık kalemi yaklaştırıldığında skrotum transillüminasyon vermekte ve sıvı içinde sadece testis izlenmektedir.
Tedavi
Hidroselin cerrahi tedavisi için, prosesus vajinalisin kendiliğinden kapanma ihtimali nedeni ile 1 yaşına kadar beklenebilir.
Hidrosel kesesi, iç halka hizasında bağlanır, kese içindeki sıvı açık bırakılan bir pencereden boşaltılır. Hidroselin enjeksiyon yöntemi ile boşaltılması, kesenin periton sıvısı ile tekrar
dolması ile sonuçlanacağı için anlamsız ve tehlikeli bir yaklaşımdır. Enfeksiyona yol açabilmesi de bir diğer önemli problemdir.
İnmemiş Testis
Testisin skrotumda palpe edilmemesidir. Çeşitli durumlarda görülebilir:
Ø İnmemiş testis
Ø Ektopik testis
Ø Testis torsiyonuna bağlı atrofi
Ø Retraktil testis
Ø Asendan test
Tedavi
Ø İnfertilite
Ø Malignite
Ø Testis torsiyonu
Ø Travmaya karşı korumasız olması
Ø Psikolojik nedenlere yönelik yapılmaktadır.
v Operasyon için son zamanlarda kabul edilen yaş aralığı 6-12 ay arasıdır. Testis skrotum derisi ile dartos fasyası arasında oluşturulan bir yuvaya yerleştirilir.
Komplikasyon
Operasyona ait en önemli komplikasyon testis atrofisidir. Testis torsiyonu, skrotumda ödem, hematom, enfeksiyon ve nüks inmemiş testis de görülebilmektedirAkut Skrotum
Skrotumda şişkinlik, hiperemi ve ağrı şikayetleri olmaktadır.
Testis torsiyonu en önemli sebeptir. Diğerleri; testiküler apendiks torsiyonu, epididimit, orşit, inguinal herni, varikosel ve tümör içine kanamadır.
Belirti ve Bulgular
Ø Testis torsiyonunda ağrı, ani başlangıçlı ve şiddetlidir. Ağrı, kasığa ve karın alt bölgesine yayılmaktadır. Uyluk içine dokunarak yapılan kremasterik refleks yok olmuştur. Skrotum derisi ödem nedeni ile kalınlaşır, hiperemik hale gelmiştir.
Ø Apendiks testis torsiyonunda, yavaş artan bir ağrı olmaktadır ve ağrı testisin üst bölgesi ile sınırlıdır.
Epididimit ve orşitte kordon, palpasyon ile hassastır, ateş ve piyüri şikayetleri vardır. Testis, muayene esnasında kaldırıldığında ağrıda azalma görülmektedir.
Tedavi
Ø Testis torsiyonunda, damar dolaşım bozukluğuna bağlı nekroz gelişebileceği için ilk 4–8 saat içinde detorsiyon edilmelidir. Skrotum dışından manuel olarak testisler dışa rotasyon ile detorsiyone edilebilmektedir. Ağrı azalmış ise başarılı olunmuştur ve USG ile kontrol yapılmalıdır.
Ø Genel olarak uygulanan yöntem ise cerrahi detorsiyon, testisin kan dolaşımının değerlendirilmesi ve buna göre orşiektomi kararı verilmesi, karşı testis için orşiopeksi uygulanmasıdır.
Ø Apendiks testis torsiyonunda analjezik kullanımı, skrotumun askıya alınması ve mutlak yatak istirahati önerilmektedir.
Ø Epididimit ve orşit tedavisi ise analjezik, antibiyotik kullanımı ve testisin askıya alınmasıdır.
Comments