top of page

KEPÇE KULAK TEDAVİSİ


Kepçe Kulak Hastalığı ve Tedavi Yöntemleri

Kepçe Kulak Estetiği (Aurikoplasti) ihtiyacı, kulaktaki bazı kıvrımların oluşmaması ya da kulak kepçesi kıkırdağının çok gelişmiş olması nedeni ile oluşur. Sosyal hayatta çok rahatsız edici olabilen bir problemdir.


Özellikle çocukluk yaşlarında, okulda problemlere yol açar. Bu yüzden günümüzdeki yeni görüşe göre çocuklar okula başlamadan düzeltilmesi uygun olur. Çocuklarda genel, erişkinlerde ise genel ya da lokal anestezi altında kolayca düzeltilebilir.


Kepçe Kulak Estetiği (Aurikoplasti), kulak arkasında sonradan iz bırakmayan ve dikiş alınmasını gerektirmeyen kesilerle yapılır. Ameliyattan sonraki 1 hafta kulak sargısı ve pansumanları yapılır. Daha sonraki 1 ay ise evde baş bantları kullanılması istenir.


Kepçe Kulak Estetiği (Aurikoplasti), özellikle çocukları çok memnun eden ve önemli bir sosyal problemi halledilebilen bir cerrahidir ve çocuklar ve erişkinler tarafından çok rahatlıkla tolere edilir. Hastalar 1 hafta sonra günlük yaşamlarına dönebilirler.


Kepçe Kulak, Ameliyatsız Şekilde Tedavi Edilir mi?

Kulak yapısında en yaygın şekilde görülen bozukluk, kepçe kulak olmaktadır. Kepçe kulak çeşitli durumlarda genetik ve kalıtsal sebeplerden ayrı olarak ortaya çıkar. Genel olarak ailede kepçe kulak öyküsü olan kişilerde bu durumun görülme sıklığı %8 olmaktadır. Toplumda görülme oranı ise yüzde 20 civarındadır. Kız ve erkek çocuklarda eşit görülmektedir. Tek ya da çift taraflı olabilmektedir.


Bu denli yaygın görülen bir sorun olması ve özellikle çocukluk döneminde ciddi psikolojik sorunlara sebep olması dolayısıyla aileler tarafından en merak edilen konuların başında; kepçe kulak sorununun ameliyatsız olarak düzeltilip düzeltilemeyeceği gelmektedir.


Kepçe kulak, ameliyatsız şekilde düzeltilebilen bir yöntem değildir. Ameliyatsız olarak kulakların düzeltilebileceği tek dönem yenidoğan dönemidir. Anneden geçen östrojen hormonlarına bağlı olarak oldukça esnek olan kulaklar, bu dönemde çeşitli bandaj ve kalıplarla şekillendirilebilir. İlk üç günlük dönemde yapılabilecek bu uygulama; ergenlik döneminde eski haline dönebilir. Hormonlar sebebiyle kulaklar tekrar kepçe olmaya başlayabilir.


Kepçe Kulak Ameliyatı Ne Zaman Yapılabilir?

Kulak, 3 yaşında erişkin boyutlarının % 85’ine erişmektedir. Dolayısıyla da kepçe kulak deformitesinin onarımı için yapılacak olan tedaviler; 3 yaş ile okul çağı arasındaki dönemde yapılabilir.


Bu sayede çocuğun psikolojik travması okul döneminden önce engellenmiş olur. Kulak ameliyatının 4 yaşlarında yapılmasıyla kulakta bir gelişim sorunu olmadığı gösterilmiş olsa da genellikle kepçe kulak ameliyatlarını okul öncesi dönemde 5-7 yaşlarında yapılmaktadır. Bu yaşlar, kepçe kulak ameliyatı için en uygun yaşlardır.


Bu yaşlarda hem kulak gelişimi tamamlanmış hem de tedavi açısından kulak oldukça esnek ve dikişlerle şekillendirilebilir yapıda olmaktadır. Fakat genel olarak genel anestezi altında uygulanması gereken bu ameliyat için mutlaka deneyimli, uzman, alanında iyi eğitim görmüş kişiler tercih edilmelidir. Kişi, çocukluk döneminde bu operasyonu geçirmemişse yetişkinliğin her döneminde bu ameliyatı olabilir.


Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Genellikle işlem sonrasında aynı gün taburcu olunmaktadır. Şişme ve kan toplanmasını önlemek için cerraha göre değişmekle birlikte genellikle ıslatılmış pamuklar ile hafif baskılı bir pansuman uygulanır. Sargılar genellikle 2 veya 3 gün sonra açılır ve 2-3 hafta tenisçi bandı şeklinde bir elastik bant kulakların üzerine uygulanır. Kepçe kulak ameliyatlarında başarı oranları yaklaşık olarak yüzde 95 olarak karşımıza çıkar.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page