top of page

Koltukaltından Kapalı Mitral Kapak Ameliyatı



Mitral kapak, kalbin sol kulakçığı ile sol karıncığı arasında yer alır ve kanın geriye kaçmasını engeller. Mitral kapağın açıklığı 4-6 cm2 dir. İki yaprakçık ve bu yaprakçıklardan uzanan 50 adet ipliksi dokuların sol karıncığa tutunmasını ve kapağın açılıp kapanmasını sağlayan 3 adet kastan oluşur. Bu oluşumların birinde herhangi bir nedenle meydana gelen hasar kapakta darlık ve/veya yetmezlik yapar. Buna mitral kapak hastalığı denir. Sinsi seyreder ve yıllar içinde kalp yetmezliği, akciğer damarlarında hipertansiyon, vücutta su toplanması(ödem) yapar.

Kalp kapaklarında darlık veya yetersizlik çok yavaş ilerleyerek kalbin işlevini bozabilir.Kalbimiz vücudumuza yeterli kanı pompalamak için çalışırken, üstüne kapak yetersizliklerinde gönderdiği kanın geri gelmesi, darlıklarda kan gönderirken önünde engel -darlık olması nedeniyle, daha çok çalışma ihtiyacı duyar.

Aort ve mitral kapak yetersizliklerinde sol kalp odacık çapları genişler, gecikmiş olgularda geri dönüşümsüz kardiyomyopati ve pulmoner hipertansiyon gelişebilir.

Genç yaşlarda göğsünü açtırmak istemeyen hastalar yıllar hatta bazen aylar içinde ameliyat şansını kaybedebilir veya riskini arttırabilir.

Koltuk altından veya meme altından yapılan bu ameliyatlarda ameliyat yerini hastanın kendi dahi göremeyebilir. Bir ay zarfında girişim yeri belli belirsiz hale gelir. Özellikle gençlerde, bayanlarda tercih nedenidir.

Göğüs kemiğinin baştan sona kesildiği açık kalp ameliyatlarında kemiğin kaynamasına kadar cinsel ilişki yasaklanır. Hasta göğsüne darbe gelmesinden kendini korumak zorundadır, kollarına yüklenemez.

Koltukaltından yapılan girişimlerde hasta, kısa sürede normal performansına döner. Göğsünü gizlemek zorunda kalmaz, yazın denize, havuza girebilir, çevresindeki kişiler ameliyat olduğunu kolay kolay anlayamaz.

Açılan yerin küçük olması ve hiçbir kemik kesisi olmaması nedeniyle enfeksiyon riski daha düşüktür.

Obez hastalarda operasyon sonrası gelişebilecek, göğüs ön kemiğinin iyi kaynamaması, solunumla öksürmekle oynaması (sternum dehisensi ) riskini sıfıra indirir.

İleride gerekli olabilecek ikinci operasyonlar için, reoperasyon riskini de azaltır.

Artık kalp ameliyatından değil, geç kalmaktan korkmak en doğrusudur, unutmamak gerekir ki tedavisiz geçen her gün kalbi yetersizliğe sokabilir. Kontrol muayene ve tetkiklerimizi zamanında yaptırmak, ameliyat önerildiğinde kaçmamak kalbimizi kurtarabilir.

Bu ameliyatları, minimal invazif cerrahi konusunda yıllarca çalışmış, operasyon sonuçları iyi olan, deneyimli cerrahlara olmakta fayda var.

Koltuk altı kesinin avantajları;

- Daha az kanama ve enfeksiyon riski mevcuttur.

- İyileşme süresi kısa ve iyileşme süreci hızlıdır.

- Estetik ve psikolojik yönden hasta daha sağlıklı bir süreç geçirir.

- İş gücü kaybı azdır.

- Göğüs kemiği kesilmez ve hasta 2 ay sırt üstü yatmak zorunda kalmaz.

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page