top of page

Koronavirüs ve çocuk


Korona virüs salgını günlerinde evde çocuklarımıza karşı sorumluluklarımız :

Korona virüs salgını sırasında çocuklarımızla evimizde aktiviteler yapmalı ve kaliteli zamanlar geçirmeliyiz

* internet üzerinden tüm aile bireylerinin ortak katılabileceği egzersizler yapabilir

* çocuklarımızla oyun( özellikle kutu oyunları, satranç, dama, twester oyunu vb ) , resim, müzik ve kitap okuma, evde sinema etkinlikleri yapılabilir.

* çocuğunuz daha önceden gitar , müzik kursuna gidiyor ise öğretmeni ile on line eğitimine devam etmesi sağlanabilir....

*aile bireylerinin çocuklarla aktivite yaptığı zaman günde en az 30-45 dakika arasında olmalı, bu sırada aile bireylerinin hiçbirisi digital alet ile aile bireyleri ilgilenmemeli ve sadece çocuk ile vakit geçirmelidir

* ergenler ve çocuklar medyayı çok kullanmaktadır, bu konuda aile bireyleri rol model olmalı, daha çok sosyalleşme evdeki Kişiler arasında olmalıdır.

* evde geçirilecek keyifli zaman ve kaliteli zaman çocuk için önemlidir

* aile bireylerinin birisi veya ger ikisi de işe gitmesi gerekiyorsa çocuğunuz sevdiği oyuncaklar ile oynamalıdır. Kendisinin yalnız ve evde bırakıldığı hissi uyandırılmamalı, gün içerisinde çocuk ile on line görüşme yapılmalıdır . Bu sürede sevdiği bir kişi yanında olmalı, bakıcının ulaşımını aile bireyi direk kendisi evden alıp götürme şeklinde sağlamalıdır .

* #evdekaldığımız bu günlerde evde tamir işleri ve tadilat işleri ertelenmelidir. Gürültü bizim ve çocuğumuzun stresimizi arttırabilir, bağışıklık sistemimiz enfeksiyona eğilimli hale gelebilir. Ayrıca komşularımızda durumdan rahatsız olabilirler.

* Aile bireyleri medya haberleri ve aile büyüklerinden alınan haberlerden olumsuz etkileniyor ise mutlaka stresini atarak çocuğa yaklaşmalıdır. Stres atma işlemi olaraksevdiğiniz yakınınız, arkadaşınız ile internet üzerinden görüşme, müzik, dans spor yapma şeklinde olabilir .

* Çocuğunuza ve ergenlere öğüt yerine bilimsel verilerle onların seviyesine inerek gelişen olayları açıklamak önemlidir. Ergenlerin öğüt verilmekten hoşlanmayacağı unutulmamalıdır

* çocuğumuzun yatma kalkma düzeni mümkün olduğunca tıpkı okul zamanı gibi olmalı geç yatma ve kalkma olmamalıdır . Kaliteli uyku alamadığımız zaman stresin tetiklenebileceği ve enfeksiyona eğilimin artabileceği unutulmamalıdır.

*öğün atlama hiç bir zaman olmamalı, sağlıklı atıştırmalıklar çocuklarımıza hazırlanmalıdır . Yemeklerin hazırlanmasında omlarında fikri alınmalı ve yemek hazırlamaya onlarda ortak edilmelidir.

* ev temizliği ve ev işlerinde çocukların/ ergenlerin yapabileceği işleri yapmalarına izin verilmelidir.

* eğer aile bireylerinden birisi hastaneye yatmış ise , çocuğa mutlaka bilgilendirme yapılmalı ve telefon ile veya on line görüşme sağlanarak endişeleri, kaygıları giderilmelidir.

* çocuğumuzun akrabaları, yakın arkadaşları ile internet üzerinden görüşmeleri sağlanmalıdır

* çocuğumuzun okul eğitimine zamanında düzenli olarak on line katılması sağlanmalıdır.

* çocuğumuzun dışarı çıkması gerektiği doktor kontrolü, aşı takvimindeki aşklarının yapılması gibi durumlarda diğer çocuklar ve insanlarla ile sosyal mesafe korunarak gidilip gelinebilir.

*kronik hastalığı olan çocuk ve ergenlerimizin takibinin kendi doktoru ile telefon, what’s up , on line görüşme ile sağlanmalı, doktorunun görmesi gerekiyor ise doktor ziyareti sağlanmalıdır. Evden ayrılırken cerrahi maske takılmalı, dezenfektan peçete ve kolonya yanımıza alınarak evden çıkılmalı, el temizliğine dikkat edilmelidir. Tokalaşma, sarılma ve öpüşme olmamalıdır. Eller yüze gitmemelidir.

* #evdekaldığımız şu şu günlerde evde , evin balkonunda dahi sigara içmemeliyiz. İçtiğimiz kıyafetler ile ve ortam havası ile çocuğumuzunda pasif içici olarak 14 kat daha fazla korona virüsü yakalanma riski olduğu unutulmamalıdır .

*çocuğumuzun karanlık ortamda değil bizle vakit geçirmesini her zaman teşvik etmeliyiz .

Saygı ve sevgilerimle

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page