top of page
Yazarın fotoğrafıDoç. Dr. Özgür Karakoyun

Kök Hücre Ve PRP


PRP nedir?

PRP, “Platelet Rich Plasma” ifadesinin baş harflerinin kısaltması olup, “trombositten zengin plazma” anlamına gelmektedir.

PRP kesinlikle bir ilaç değildir. Tamamen kişinin kendi kanından hazırlanır ve bir başkasına uygulanamaz. Uzun süreli bir tedavi sağlayamaz.


PRP işlemi zararlı mıdır?

İlaç olmaması ve kişinin kendi kanından elde edildiğinden yan etkisi veya zararı yoktur. Ancak yapılmasının gereksiz veya faydasız olduğu bir çok durum söz konusudur.


PRP’nin etki mekanizması nasıldır?

Kaliteli bir PRP kiti ile ihtiyaç duyulan faktörlerin tamamına yakını sağlanmış olur. Yaralanmanın ve zedelenmenin olduğu tendon ve kıkırdak gibi yapıların hücrelerini uyararak o bölgedeki iyileşmeyi hızlandırırlar. PRP’nin özellikle diz kireçlenmelerinde görülen kıkırdak zedelenmeleri ve aşınmaları üzerine iyileştirici etkisi görülmektedir. Bu gibi durumlarda PRP yavaş ortaya çıkan ama kalıcı tedavi sağlayabilmektedir.


PRP işlemi nasıl hazırlanır ve uygulanır?

PRP uygulama yapılacak kişiden steril PRP kitine alınan 20 cc kan alınır. Özel santrifüj cihazıyla 15 dakika içinde hazırlanır. Kit içerisinde bulunan trombositten zengin kısım enjektör yardımıyla steril bir şekilde alınır ve kişinin hasarlı bölgesine enjeksiyon yöntemiyle uygulanır. PRP kesinlikle doktor tarafından yapılması gereken medikal bir uygulamadır.


PRP tedavisinde bulaşıcı hastalık riski var mıdır?

PRP ile elde edilen bütün bu içerik tamamen kişinin kendisine ait olduğu için, allerji riski ve bulaşıcı hastalık riski taşımaz. Ayrıca kanın alınması, trombositlerin ayrıştırılması gibi işlemler steril ve kapalı bir kit yardımıyla yapılmaktadır, yani dışarıdan da bir bulaşma riski yoktur. Bunların dışında, PRP’ye eklenen hiçbir şey mevcut değildir. Bu nedenlerle bu uygulama güvenilir olarak değerlendirilebilir.


PRP vücudumuzun hangi bölgelerine uygulanır?

Diz Kireçlenmesinin dışında menisküs yırtıklarının tedavisinde, ayak bileği-omuz-el bileği gibi diğer eklemlerdeki kıkırdak sorunlarında, topuk dikeni, tenisçi dirseği , tendinit gibi kas iskelet zorlanmalarında da uzman hekimin muayenesi sonrasında uygulanabilmektedir.


PRP işlemi esnasında ve sonrası ağrı olur mu?

PRP işleminin normal iğne vurulması gibi çok az ağrılı bir işlem olup, sonrasında hemen yürüyebilirsiniz. İlk birkaç gün ağrınız olabilir, beklenen bir durum olup ağrı kesici alınmasını önermiyoruz. Buz tedavisi ve istirahat önermekteyiz.


PRP işlemi kimlere uygulanmaz?

Gebelik, kanser hastaları, trombosit seviyesi düşük hastalar, kan hastalıkları olanlar, aktif enfeksiyonu olan hastalara uygulanmaz.


Kök hücre tedavisi nedir?

Kök hücreler vücudun tamir hücreleridir. Erişkin kök hücre olarak mezanşimal kök hücreler doku tamir hücresi olarak bilinmekte ve yağ dokusu ile kemik iliğinde bulunmaktadır.


Kök hücre tedavisi nerede yapılır?

Kök hücre tedavisi geçmişte ayaktan tedavi yöntemi olarak yapılması hem çok zor hem de çok pahalı bir işlemdi. Ancak şimdi sahip olduğumuz ileri yeni teknolojiler ve gelişmiş cihazlar sayesinde muayenehane ortamında bu işlemleri rahatlıkla yapabiliyoruz.


Kök hücre tedavisi nasıl yapılır?

Muayenehane ortamında steril koşullarda lokal anestezi ile göbek veya kalça bölgesi yağından alınan ve santrifüj edilen yağ dokusu süspansiyonu fraksiyonlarına ayrılır. Alınan yağ miktarı az olduğundan hastada kozmetik bir sorun yaratmamaktadır. İşlem esnasında hasta uyanık olup ağrı duymadan rahatça işlemin bitmesini beklemektedir


Kök hücre nasıl etki eder?

Yaralanmış ya da hasar görmüş bölgeye enjekte edildikten sonra doğal görevi olan hasar onarma ve iyileştirme için bölünerek hangi tip hücreye ihtiyaç varsa (Kemik, kıkırdak vs) dönüşür ve vücudu onarım için uyarır.


Kök Hücre elde edilmesinde ve uygulanmasında farklılıklar var mıdır?

Elbetteki farklı kök hücre elde edilme yöntemleri vardır. Mekanik ve enzimatik yöntemlerle yağ dokusundan mezenşimal kök hücre elde edilebilmektedir. Mekanik yöntem daha kolay olsa da hücre harabiyeti çok olduğu için kullanılmamasında fayda var. Birçok doktor veya klinik tarafından bu yöntem uygulanmaktadır. Enzimatik yöntem ile yağ dokusundan mezenşimal kök hücre elde etmek biraz zahmetli olsa da hücreler hiç bir zarar görmeden elde edilmektedir. Bir kaç büyük hastane dışında zorluklarından bu yöntem uygulanmamaktadır.


Kök hücre elde edilmesinde Mekanik mi, Enzimatik mi tercih etmeliyiz?

Mekanik yöntem hücre harabiyetine neden olduğundan bu yöntem kolay olsa da maalesef çoğu zaman beklenen etkiyi göstermemektedir. Enizmatik Yöntemle kök hücre elde etmede herhangi bir hücre harabiyeti olmadığından, istenen etki bu yöntemle elde edilmektedir. Ancak bu yöntemin tecrübeli ve bu konuda uzman kişiler tarafından yapılması gerekmektedir. Bu konuda ihtisas yapmış genetik uzmanlarının yapması elbetteki güvenirlik açısından soru işaretlerini ortadan kaldıracaktır.

2 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page