top of page

Lamina Porselen ( Porselen Laminate Veneer )


Diş üzerinden minimum aşındırılarak (bazen hiç aşındırılmadan) uygulanan, takma tırnaklar benzeri çok ince (0,2-0,6mm) porselenlerin diş yüzeyine yapıştırılması işlemidir. Porselen tabakası ince olduğu için alttaki dişin minesi gibi davranır ve doğal diş estetiğine sahiptirler. 4-10 gün gibi kısa bir sürede çok estetik bir gülümsemeye sahip olmanızı sağlarlar. Özellikle yapıştırılması tecrübe ve titizlik gerektirir. Yapıştırılması sırasında gerekli titizlik sağlandığı takdirde düşmesine pek rastlanmaz.


Lamina Porselenler hangi durumlarda uygulanır?

Diş renklenmelerinde

Hafif düzeyde şekil ve konum bozukluklarında ( çapraşıklık düzeltilmesi )

Dişler arasında boşluk ( Diastema, Ayrık diş ) varlığı

Dişlerin ön yüzeyinde rengi bozulmuş eski estetik dolguların yenilenmesi durumunda


Feldspatik Porslen

Çok titizlikle uygulanması gereken, en estetik ancak işçiliğin en zor olduğu materyaldir. Camsı yapıdadır ve doğru uygulandığı takdirde diş minesini birebir taklit eder. Porselen Laminate Veneer ( Lamina Porselen ) uygulamalarında, diş boşluklarının giderilmesinde, ön dişlerde kaplama yapımında kullanılabilir. Uygulanacağı dişin çok koyu renkte olması durumunda, köprü yapımında ve yüksek çiğneme kuvveti gelen bölgelerde kullanımı çok uygun değildir. Uygulanabilirliğine hekiminizin karar vermesi gerekir.


Hangi durumlarda feldspatik porselen uygulanır?

Ünlülerin gülümsemesine benzer mükemmel estetik beklentisi olan durumlarda feldspatik porselenler kullanılır

Hafif diş renklenmeleri

Şekil ve konum bozukluğu olan dişler

Dişler arasında boşluk ( Diastema ) varlığı

Çoklu restorasyon gerekliliği ve gülüş tasarımı


Empress Porselen

Doğal dişe benzer ışık geçirgenliğine sahip olmalarından dolayı maksimum estetik sağlarlar. Ön dişlerde hem kron hem de porselen laminate veneer ( Lamina Porselen) uygulamalarında, arka dişlerde ise porselen dolgu ( inlay ) uygulamalarında kullanılabilirler. Feldspatik porselenlere oranla uygulaması ve işçiliği daha kolay, Zirkonyum porselenlere göre daha estetiktirler.


Hangi durumlarda empress uygulanır?

Maksimum estetik beklentisi olan durumlarda empress porselen uygulanır

Diş renklenmeleri

Beyazlatmayla sonuç alınamayan kanal tedavili dişler

Şekil ve konum bozukluğu olan dişler

Dişler arasında boşluk ( Diastema ) varlığı

Zamanla fiziksel/kimyasal aşınmış dişler

Çoklu restorasyon gerekliliği ve gülüş tasarımı


Zirkonyum Porselen

Zirkonyum asıl olarak üzerine gelen feldspatik porseleni destekleyen diş renginde altyapı materyalidir. Metal destekli porselenlerde kullanılan alaşımlara göre ağız dokularıyla uyumu çok daha iyidir. Aynı zamanda kimyasal özelliklerinden dolayı ağız sıvılarından etkilenmez ve diş etlerinde herhangi bir renklenmeye, boyanmaya, gri şeritlere sebep olmaz. Diş etleri çekilse bile estetiğinden bir şey kaybetmez. Dayanıklılığı yüksek olduğu için köprü yapımında (çok uzun köprüler hariç) ve arka bölgelerde de kullanılabilir. Işık geçirgenliği empress ve feldspatik porselenlere göre biraz daha az olmakla beraber doğru zirkonyum sisteminin kullanılmasıyla estetik olarak tatmin edici seviyelere ulaşır. Zirkonyum destekli porselenler implant üstü kron köprü yapımında kullanılabilirler, bu özellikleri onları diğer tam seramik sistemlerden ayırmaktadır.


Hangi durumlarda Zirkonyum porselen uygulanır?

Metal destekli Porselenlerin kullanılabildiği ancak estetik beklentinin daha fazla olduğu hemen her durumda Zirkonyum porselenler uygulanabilir

Diş renklenmeleri

Şekil ve konum bozuklukları

Harap durumdaki dişler

İmplant üstü kronlar (kaplama) ve kısa köprüler

Arka diş kronlar (kaplama) ve köprüler

Tam Seramik ( Full Porselen ) Kronlar ( Kaplama )

Porselenler ağız dokuları ile mükemmel derecede uyumlu, alerji yapmayan, estetik malzemelerdir. Tümüyle porselenden imal edilen ( Tam seramik kronlar ) -içlerinde metal barındırmadıklarından- dişeti seviyesindeki gri renklenme gözlenmez. Aynı zamanda ışık geçirgenlikleri doğal dişe daha yakındır ve farklı ışık kaynakları altında dahi doğal dişe benzer görüntü verirler. Diş eti ile biyolojik olarak mükemmel uyum gösterirler. Ağız içinde kullanılacağı bölgeye göre tam seramik kronların farklı şekilde güçlendirilmiş çeşitleri kullanılarak hem estetik hem de biyolojik olarak uyumlu restorasyonlar elde edilir.


Tam seramik ( Full Porselen) restorasyonları kabaca şu şekilde sınıflandırabiliriz.


Feldspatik (Altyapısız)

Empress (Güçlendirilmiş, Destekli Feldspatik)

Zirkonyum Porselen

Feldspatik ve Empress porselenler daha çok, yüksek estetik ihtiyacı olan ön bölgelerde ve lamina porselenlerde ( laminate veneer ) kaplama (kron) materyali olarak kullanılırken Zirkonyum porselenler yüksek dayanıklıklıklarından ötürü köprü (diş eksikliği olması durumunda) yapımında ve yükün daha çok geldiği arka diş kaplamalarında kullanılır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page