top of page

LAZER EPİLASYON


Lazer Epilasyon

Lazer, aslında ışık enerjisidir, belirli dalga boyunda ışık verir. Lazer ışığı milisaniye süresince yani çok kısa sürelerle deriye gönderilir. Lazer atışı yapıldığında ışık, kılgövdesi ve kıl kökü tarafından emilir. Kıl kökünü ısıtır. Kıl kökünde meydana gelen yüksek ısı, kıl kökünün tahrip olmasını sağlar, kıl kökü tahrip olunca kıl dökülür, bir daha çıkamaz. Bu mekanizmaya, Selektif Foto-Termoliz denir. Yani, lazer ışığı hedef doku tarafından emilir, ısıya dönüşür, ısı etkiyi oluşturur.

Lazer Vücuduma Hasar Verir mi?

Lazer, çoğu zaman radyasyon gibi değerlendirilip sağlığa zararlı olduğu düşünülerek gereksiz yere korkulmaktadır. Oysa lazer ile radyasyon arasında bir ilişki yoktur. Lazerin deriye uygulanması sırasında deri altındaki doku ve organlara herhangi bir etkisi bulunduğuna dair bir bulgu gözlenmemiştir. Esasen, çok güçlü lazer epilasyon cihazlarıyla bile, etkili dozlarda ancak kıl kökü seviyesine ulaşılabilir.

İşlemler Acı Verir mi?

Lazer ile kıl kökü tahrip olurken, cımbızla çekildiğinde meydana gelen acının benzeri bir his algılanır. Bu kaçınılmazdır. Vücudun bazı bölgeleri daha duyarlı olduğundan, doğal olarak bazı bölgelerde bu his daha güçlü olabilir. Ağrı eşiği düşük kişilerde, uyuşturucu kremler, ağrı kesici ilaçlar ve güçlü soğutucular kullanılarak işlem daha konforlu hale getirilir.

Lazer Epilasyonda Soğutucu Kullanmak Neden Önemlidir?

Soğutucu, lazer atışı öncesinde, atış sırasında ve sonrasında işlem yapılacak alanı soğutur. Bu şekilde ağrıyı ve lazerin oluşturacağı kızarıklığı azaltır. Soğutucu aynı zamanda lazerin ısı nedeniyle ciltte oluşturabileceği yan etkilerin önüne geçer. Lazer epilasyon işleminde mutlaka soğutucu cihazlar kullanılmalıdır.

Lazerli Epilasyon Hangi Bölgelerde Uygulanır?

Lazer, bütün vücuda güvenle uygulanır. Yüz, ense, boyun, kulaklar, kaşlar, kol, koltukaltı, bacak, göbek, kalça, sırt, omuzlar ve belde uygulandığı gibi göğüs, meme, bikini gibi hassas bölgelerde de uygulanabilir. Kullanılmayacağı tek alan göze çok yakın olduğu için kaş altıdır.

İşlemler Ne Kadar Sürer?

Süre işlem yapılan bölgenin genişliğine göre değişir. Alan genişledikçe süre uzar. Örneğin dudak üstü 1 dakikada biterken sırt 1-2 saat sürebilir.

Lazer Epilasyon Fiyatı

Lazer epilasyon fiyatları işlem yapılacak alanın boyutlarına ve kılın yoğunluğuna göre belirlenir. Kılların kaç seansta biteceği kişiye göre değişebileceği için toplam maliyetini önceden belirlemek zordur. Her bölge için uygun seans ücretleri belirlenmelidir. Alan büyüdükçe lazer epilasyon fiyatı artacaktır.

Lazer Epilasyon İşlemi Kaç Seans Gerektirir?

Lazer epilasyonda amaç kılların bir daha çıkmamasını sağlamaktır. Lazerin bir daha çıkmayacak şekilde kıl kökünü etkilemesi için, kılın büyüme döneminde olması gereklidir. Dinlenme dönemindeki bir kök lazerden ötürü geçici bir süre için baskılanabilir ancak tahrip olmaz. Tüm kıl kökleri aynı anda büyüme döneminde olamaz.Dolayısıyla bir seansta tüm kökler kalıcı olarak etkilenmez. Bu nedenle, Kıl kökleri büyüme fazına girdikçe, 4-6 hafta aralıklarla seans yapmak gerekir. Gereken seans sayısı bölgeye göre değiştiği gibi, genetik faktörler, yaş, cinsiyet, hormonel faktörler gibi özelliklerinize bağlı olarak da farklılıklar gösterir. Tedavi amacınızı doktorunuza bildirdiğinizde size göre uygun bir tedavi şeması ayarlanacaktır.

Tedaviden Sonra Deride Ne Gibi Değişiklikler Gözlenir?

İşlem yapılan bölgede kızarma, kabarma ve yanma hissi gibi reaksiyonlar oluşabilir. Bunlar lazer işleminden sonra oluşabilecek beklenen ve çok kısa bir süre sonra kendiliğinden geçen (yaklaşık 30 ila 60 dakika arası gibi) komplikasyonlardır.Boyun, ense ve yüz gibi bölgelerde 1-2 hafta içine kendiliğinden geçecek sivilceler oluşabilir.

Lazer İşlemlerine Başlamadan Önce Ne Yapılması Gerekir?

Lazer İşlemlerine başlayabilmek için bölgedeki tüylenme maksimum yoğunluğa ulaşana dek yani,2 haftadan 6 haftaya kadar bölgeye göre değişen süre boyunca; sarartıcı, cımbız ve ağda gibi kökten alma işlemleri yapmadan beklemek gerekir. Bu bekleme süresinde uzayan tüyleri isterseniz kesebilir ya da tüy dökücü krem kullanarak kısaltabilirsiniz. Tüy dökücü kremler, traş makinası, makas ve jilet gibi tüyleri temizlemek için kullanılan yöntemler kısaltma yöntemleridir. Yani kökten alma işlemi olmadığı için lazerden önce kullanılmalarında sakınca yoktur. Zira işleme başlamak için tüylerin uzun olmaları değil, köklerin tüy çıkarmış olması yeterlidir. Jilet hiç bir zaman kökleri güçlendirmeyecek, ayva tüylerini kalınlaştırmayacaktır. Sadece, jilet ya da makasla kesme sonrasında tüylerin ucundaki zayıf ve ince kısım kesildiğinden dipte kalan nispeten kalın kısım kendini gösterecek, bu görünüm ise tüylerin kalınlaştığı şeklinde bir göz aldanması yaratacaktır. Oysa tüyün kalitesinde bir değişiklik meydana gelmemektedir. Tabii, isterseniz hiç bir şey yapmadan da bekleyebilirsiniz.

Lazer Epilasyon Sonuçları Kalıcı mıdır?

Günümüzün gelişmiş yüksek güçteki lazerleriyle etkin dozlarda yapılan bilinçli tedavilerde, bölgede ki bitmiş olan tüylenmenin yeniden başlaması olası görünmemektedir. Ancak bazen, lazer işlemleri bittikten bir yıl sonra o bölgede ki bazı tüylerin çıktığı görülebilir. Bu tüyler tedavi öncesindeki gibi sık ve kalın olmayacaktır. Lazerle tüy giderme tedavi ilkelerini gözden geçirecek olursak amaç; etkili bir lazer tedavisinde her bir seansın sonunda kıl köklerini sayıca azaltmaktır. Bu azalmanın oranı kişiden kişiye değişir ve devam eden tedavilerde azalma da devam eder. Bu sırada, kıl köklerinde sayıca azalmanın yanı sıra zayıflama da meydana gelir. Zayıflamış kökler ise ancak çok uzun süren dinlenme dönemlerinden sonra, büyüme dönemine girebilirler. Bu da tedavinin ilerlemesiyle birlikte tüy çıkması için gereken sürenin uzaması anlamına gelir. Dolayısıyla belli bir seansın sonuncu seans olup olmadığını anlayabilmek için, son işlemden sonra 1 yıl beklemek gerekebilir. Bir yıl sonra tüy çıkması halinde ise bu sonucun kalıcı olmadığını değil, tedavinin henüz bitmemiş olduğunugösterir.

Hormon bozukluğuna yol açan bir hastalığınız olursa, yeni kıllar çıkabilir.

Erkekler İçin Lazer Epilasyon

Epilasyon uygulamalarının bayanlara özgü bir yaklaşım olduğu sanılır, ancak erkekler arasında da epilasyon yaptıran, ağda kullanan kişi sayısı yabana atılmayacak kadar fazladır.

Erkeklerin en sık talep ettiği bölgeler özellikle sırt, omuz, göğüs, boyun- ense ve elmacık kemikleri üstü sakallardır. Erkeklerde lazer epilasyon uygulamaları kadınlardan çok az farklılık gösterir, temelde etki mekanizması aynıdır. Melalinden zengin kıl kökü hücresinin, cilt üzerinden uygulanan lazer enerjisi ile yakılıp yok edilmesi prensibine dayanır.

Erkekler, lazer epilasyon uygulamalarında kadınlara göre bazı avantaj ve dezavantajlara sahiptirler. Avantajları, erkeklerin daha kalın ve koyu renk kıl köklerine sahip olmaları nedeniyle, lazere çok iyi yanıt verirler ve çok daha başarılı sonuçlar alınabilir. İkinci olarak erkekler, çoğu zaman bayanlar kadar mutlak kılsız bir cilt istemedikleri için daha az sayıda seans uygulayarak tatmin edici sonuçlar almak mümkün olabilir. Erkeklerin dezavantajı ise yapıları gereği yüksek erkeklik hormonları nedeniyle sürekli yeni kıl üretimi yönünden baskı altında olmalarıdır. Bu durum uzun vadede lazer epilasyonun etkisini azaltarak revizyon uygulamalarını zorunlu hale getirebilmektedir. Erkeklerde kalın ve melalinden zengin kıl kökü hücrelerinin varlığı, lazer enerjisinin burada daha fazla yoğunlaşmasını ve daha yüksek ısı enerjisi açığa çıkmasına neden olurken, bu ısı enerjisinin sebep olduğu ağrı ve acı hissi de kadınlara göre daha yoğun olarak yaşanmaktadır.

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Commentaires


bottom of page