Manipülatif terapi olarak da bilinen manuel terapi, tipik olarak geleneksel fizik tedavi teknikleriyle birlikte kullanılan fiziksel bir tedavidir. Fizyoterapistiniz , bir makine veya cihaz kullanmak yerine, kas dokusuna baskı uygulamak veya vücudun eklemlerinin açısını ve hareketliliğini değiştirmek için ellerini kullanacaktır. Manuel terapi hem akut hem de kronik ağrının tedavisinde oldukça etkilidir.
Manuel terapi tekniklerinin amacı, ağrıyı azaltmak ve hareket aralığını iyileştirmek için gergin kasları ve sınırlı eklemleri gevşetmektir. Genel olarak, manuel terapi teknikleri, fizyoterapistler tarafından gerçekleştirilen ve üç tür hareketin kullanımını içerir:
1.Yumuşak doku mobilizasyonu (tetik nokta tedavisi, derin doku masajı vb.)
Kasları, bağları ve tendonları içeren vücudun yumuşak dokularına basınç uygular.
Bu basınç, kasları gevşetmeye, skar dokusu yapışkanlıklarını kırmaya, dolaşımı arttırmaya ve ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.
2.Eklem Hareketliliğini Sağlamak(Mobilizasyon)
Etkilenen eklemlere uygulanan kalıcı bir basınç veya ritmik bir salınım olabilir.
Ağrıyı azaltmaya ve eklem fonksiyonunu ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olur.
3.Eklem Manipülasyonları
Belirli bir eklem yerine uygulanan yüksek hızlı, düşük genlikli bir itme içerir.
Eklem mobilizasyonu artık etkili olmadığında kullanılır.
Ağrıyı azaltmaya ve eklem fonksiyonunu ve hareketliliği iyileştirmeye yardımcı olur.Çoğunlukla, eklem boşluğundan hava kabarcığı ortaya çıkar, bir klik sesi veya bir patlama sesi oluşur.Tok bir sestir ve etkii bir manuplasyonda ortaya bu sesin çıkması gereklidir.
Ağrı Kontrolünde Manuel Terapi
Manuel terapi, kısıtlı olan ve yeterli hareketlilik ve hareket açıklığı olmayan eklem ve kaslar için etkili bir tedavi yöntemidir. Bu kısıtlamalar rahatsızlık, ağrı, değişmiş işlev ve duruş ve hareketliliğin azalmasına neden olabilir. Manuel terapi , eklem sertliğini hafifletmek ve kas gerginliğini azaltmak ve böylece hastanın daha doğal bir hareket düzenini sürdürmesine yardımcı olmak için bu sınırlı eklemlere hareketliliği yeniden sağlamaya yardımcı olur.
Manuel tedaviyi kullanarak normal mobiliteyi restore etmek, akut ve akut ağrı koşullarında semptomların hafifletilmesine yardımcı olur. Örneğin, elle tedavi, kas gerilmeleri ve burkulmalar da dahil olmak üzere yumuşak doku yaralanmalarından kaynaklanan akut sırt ağrısı çeken hastalar ve ayrıca faset eklem kısıtlaması gibi eklem sorunları içeren kronik ağrılı bireyler için ağrı hafifletme sağlamaya yardımcı olabilir.
Manuel Terapi ile Düzeltilebilecek Durumlar
Boyun ağrısı (kas spazmı, disk hernisi, vb.)
Bel ağrısı (disk hernisi, faset eklem kısıtlaması, spinal stenoz, vb.)
Torasik omurga ağrısı (disk herniasyonu, kaburga kısıtlaması vb.)
Migren / başağrıları
Fibromiyalji
Temporo mandibular eklem (TME) disfonksiyonu(Çene eklemi)
Omuz ağrısı (sıkışma sendromu, donmuş omuz, rotator manşet yaralanması vb.)
Kalça ağrısı (kalça bursiti, ameliyat sonrası kalça protezi, miyofasiyal kalça ağrısı, kalça sıkışması vb.)
Diz ağrısı (iliotibial band sendromu, patellofemoral disfonksiyon, cerrahi sonrası diz protezi, vb.)
Ayak bileği ağrısı (ayak bileği burkulmaları, artrit, vb.)
Sonuç
Akut veya kronik ağrı çekiyorsanız ve rahatlamaya çalışıyorsanız, Primer Fizyoterapi& Manuel Terapi fizyoterapistlerden birine başvurun. İyileşmenizin sağlanması için manuel tedaviyi tedavi planlarına dahil edeceklerdir.
Comments