Genellikle hastalar gelişimsel olarak memelerinin küçük olmasından, emzirme veya kilo kayıplarından sonra memelerinin hacim kaybetmesi sarkmasından yada memelerindeki asimetriden yakınarak estetik cerraha başvurur.
Meme büyütme ameliyatı düşünen her hastanın başvuracağı hekim kesinlikle bir estetik cerrah olmalıdır. Muayene sırasında memelerinizin büyüklüğü, derinizin yapısı, göğüs duvarınızın ve omuzlarınızın genişliği, boyunuz ve en önemlisi beklentileriniz göz önüne alınarak sizin için en uygun olacak meme büyüklüğü saptanacaktır. Size önerilecek bu büyüklük sizin vücudunuzun kaldırabileceği ölçüler olacaktır bu limitlerin dışındaki ölçüler doğal durmayacaktır.
Günümüzde meme büyütme ameliyatları meme protezleri ile yapılmaktadır. Halen proteze alternatif daha iyi bir yöntem ortaya konmamıştır. Dünyada 40 yılı aşkın bir süreden beri meme protezleri kullanılmaktadır ve yapılan araştırmalar sonucunda kanser riskini artırmadığı saptanmıştır. Bu konuda daha detaylı bilgiyi cerrahınızdan alabilirsiniz.
Meme protezleri iki türlüdür, birincisi içerisi silikon jel ile dolu olanlar ve ikincisi içerisi tuzlu su ile doldurulanlardır. Her ikisinin de dışındaki zarf yapı silikonda yapılmakta ve yalnızca içerisindeki dolgu maddesi jel veya tuzlu su olarak değişmektedir. Jel ile dolu olanların meme dokusuna daha uygun bir kıvamı ve görünüşü vardır. Protezlerin patlaması gibi bir olasılık söz konusu olmayıp toplum içersindeki bu tür yanlış inanışlar dikkatsiz yapılmış bir ameliyat sonrası dikişlerin açılmasından kaynaklanmaktadır. Protezlerin yalnızca kesici ve delici aletlerle bütünlüğü bozulabilir, bu durumda değiştirilerek yenisini koymak mümkündür. Tuzlu sulu protezler kullanılacaksa kas dokusu arkasına konması daha uygundur ve bu tür protezlerin 6 ay içerisinde hacimlerinin % 10 kadar azalma olasılığı olduğunu unutulmamalıdır. Tuzlu sulu protezlerin en önemli avantajı daha küçük bir ameliyat iziyle yerleştirilmesi mümkün olması ve protez bütünlüğü bozulduğu zaman vücuda zararlı olabilecek hiçbir sakıncalı madde içermemesidir.
Protezler şekil olarak da iki türlüdür. Ya tam yuvarlak olurlar yada göz yaşı damlası şeklindedirler. Bunlar arasındaki en önemli fark, göz yaşı damlası şeklinde olanların memenin üst yarısında daha iyi dolgunluk sağlamalarıdır.
Meme protezini yerleştirmek için 3 esas giriş yolu vardır. Birincisi meme altından, ikincisi meme başından, üçüncüsü daha nadir kullanılan koltukaltından yapılan girişimlerdir. Eğer kişinin meme başı büyüklüğü uygun ise meme başında koymak izlerin kaybolması açısından en uygun yerdir. Kişi doğum yapmamış ve meme başı küçük ise meme altından koymak daha uygundur, buradaki ameliyat izi de sutyenin içinde kalacağı için belli olmaz.
Protezin nereye yerleştirileceği konusunda iki seçenek vardır. Meme dokusunun arkasına veya kas dokusu arkasına konur. Bunun seçimi kişinin özelliklerine göre yapılır; eğer meme dokusu çok az ise ve tuzlu sulu protezler kullanılıyorsa kas dokusu arkası tercih edilir. Spor yapanlarda ve birlikte sarkma ameliyatı da gerekiyorsa meme dokusu arkasına konur.
Tüm planlamaların ardından ameliyat olan hastalar, genellikle aksi bir durum söz konusu değilse aynı gün evlerine gidebilirler. Ameliyat sonrası özel bir bandaj uygulanır ve bu pansuman ilk 3 gün içinde açılarak sporcu tipi bir sutyenle değiştirilir. İlk günler de ameliyatın dokulara verdiği travmatik etkiyle memeler daha şiş ve ağrılı olacaktır; bir hafta içerisinde şişler inecek, ağrılar üçüncü günden sonra geçecektir. Bu sırada cerrahınızın verdiği ağrı kesiciler ağrınızı tamamen geçirecektir. İlk pansumandan sonra duşunuzu alabilirsiniz. Kendinizi iyi hissettiğiniz an işinize dönebilir; bir hafta sonra araba kullanabilir; tenis, yüzme gibi ağır sportif faaliyetlerinizi bir ay sonra yapabilirsiniz. Dikişlerin alınmasında sonra size masaj gösterilecektir. Masaj, dikkatli bir şekilde cerrahınızın önerdiği kadar yapılmalı, aşırı yapılan masaj uygulamalarının da zararı olabileceği unutulmamalıdır.
Meme protezi olan kişiler doğum yapabilir ve bebeğine süt verebilirler. Genellikle protez uygulamasından en az 6 ay sonra hamile kalınması önerilir. Hamilelik sonrasında memelerde şekil değişikliği olabilir ve bunun ne derecede olacağını önceden tahmin etmek imkansızdır.Ameliyat sonrası dönemde meme ucundaki duyu azalması geçici olup nadiren kalıcı olabilir.
Meme protezlerinde en istenmeyen komplikasyonu %5 oranında görülebilen memelerin sertleşmesidir. Bunun nedeni vücudun proteze verdiği aşırı reaksiyondur. Genellikle üçüncü aydan sonra ortaya çıkar ve tek veya her iki memede ortaya çıkabilir. Protezin etrafında kalın bir kapsül oluşur, bunun sonucu o memede sertleşme olur. Bu durumda ikinci bir ameliyatla bu kapsül dokusu temizlenir ve gerekirse protez yenisi ile değiştirilir.
Kişinin meme protezinin olması memenin kitle yönünde yapılacak ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve mamografi gibi tetkiklerine engel oluşturmaz. Olası bir tümoral oluşum gözden kaçmaz.
Meme protezi, küçük memelerin büyütülmesi için en etkili ve en iyi çözüm yoludur. Size uygun olan büyüklüğü, nereden yerleştirileceği ve nereye konulacağına estetik cerrahınızla birlikte karar vermelisiniz. Estetik cerrahi sanatla bilimin kesiştiği bir alandır
Commenti