top of page

Minimal İnvaziv Kalp Cerrahisi Sizin İçin Bir Seçenek Midir?

Güncelleme tarihi: 1 Haz 2022


Açık kalp cerrahisine üç alternatif cerrahi yöntem vardır, hangisi size daha uygun nasıl belirlenir? @drsistem @profdrhakanpoyrazoglu

Kalp ameliyatına ihtiyacınız olduğunu duyduğunuzda, açık kalp ameliyatı sizi endişelendiriyorsa rahat bir nefes alabilirsiniz çünkü artık birçok kalp ameliyatı minimal invaziv veya küçük insizyon yaklaşımıyla gerçekleştiriliyor.

Minimal invaziv ameliyatlarının faydaları; daha az kanama, daha az travma, daha az enfeksiyon ve daha hızlı iyileşme olarak sıralayabiliriz. Bebeklerde ve çocuklarda da çok başarılı biçimde çocuk hastalarda uzmanlaşmış hekimlerce uygulanmaktadır.

Minimal invaziv cerrahide, cerrah robotik kullanımı olsun olmasın küçük kesikler ile ameliyatlar gerçekleştirilir.

Bu yaklaşım üç tür kalp ameliyatında en iyi sonuçları verdiği bilinmekte.

1. Kalp kapağı operasyonları

Bir kapak onarımı veya bir kapak değiştirme ameliyatı, kalp cerrahisi için en yaygın minimal invaziv prosedürüdür. Göğsün yan tarafından, koltuk altından göğüs kemiği üzerinde küçük bir kesikle gerçekleştirilir.

Geleneksel kalp ameliyatı, göğüs kemiğinin (sternum) ortasında büyük bir kesi gerektirir, ancak bu kalp kapakçığı operasyonları, kesileri 5 ila 8 cm uzunluğa indirir. Bu sadece ağrıyı ve kan kaybını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda daha az yara izi bırakır ve muhtemelen daha kısa sürede hastaneden çıkmanız anlamına gelir.

2. Koroner Arter bypass greftleme

Koroner arter bypass greftleme (CABG) , Bu prosedür bir veya iki bypass greftine ihtiyaç duyan hastalar için daha uygundur. Bu Yöntem CABG aracılığıyla, kalbe normal kan akışını yeniden sağlamak için bir kan damarı grefti ile bir veya daha fazla tıkalı koroner atardamarı by-pass eder.

Bu greftler genellikle hastanın göğüs, bacak veya kolunda bulunan kendi arter ve damarlarından alınır.

3. Aort prosedürleri

Bazı cerrahlar küçük kesilerden anevrizma onarımı gibi aortik prosedürler uygular. Nadiren, aort anevrizması veya Tip B diseksiyon onarımı, arterin içinden bir stent grefti yerleştirmek için kullanılan küçük bir kasık insizyonu ile gerçekleştirilebilir.

Yüksek tansiyonunuz veya vücudunuzun bağ dokularını etkileyen bir hastalığınız varsa, aortik arter bazen arteriyel astarında bir diseksiyon (veya yırtık) geliştirir. Kanınız normalde aort arterinden bir bahçe hortumunun içindeki su gibi akar. Bir yırtık oluştuğunda, kanınız yırtık kısımdan da akar ve iki geçiş oluşturur.

Tip B diseksiyon artık bir stent kullanılarak minimal invaziv bir yaklaşımla yapılabilmektedir.

Sizin için en iyi yaklaşımı seçmek

En iyi ameliyat seçeneğini bulurken, tüm yaklaşımlarda deneyime sahip bir kalp cerrahı bulmanız önemlidir. Daha sonra ikiniz, probleminizi en iyi nasıl çözeceğinize karar vermek için bir ekip olarak birlikte çalışabilirsiniz.

Cerrahınızın, minimal invaziv cerrahi seçeneğini tercih edeceğinden emin olun, soru sormaktan çekinmeyin. Cerrahın ne kadar rahat ve deneyimli olduğuna dair fikir edinebilmek için ameliyatı ne sıklıkla yaptıklarını sorabilirsiniz. Sağlıklı günler dileriz.

3 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page